Dean Thompson, despre Scutul de la Deveselu și nemulțumirile Rusiei

Dean Thompson, Însărcinatul cu Afeceri al Ambasadei SUA la București, a vorbit despre unul dintre principalele reproșuri pe care Rusia le are vis-a-vis de România.

Invitat în ediția de duminică a emisiunii „După 20 de ani”, de la PRO Tv, Dean Thompson a fost întrebat despre Scutul de la Deveselu, „care e un motiv de reproș, un motiv de îngrijorare pentru Rusia”.

„E un eufemism, caci ei s-au exprimat mult mai dur in privinta asta. Deci rusilor nu le convine baza aceasta de la Deveselu, pe care o vedem acum, din fotografiile NATO, in stadiul in care era in ianuarie. Este in pregatire, in constructie. Initial, aceasta a fost conceputa pentru o posibila amenintare iraniana. Sa fie foarte clar: sistemul e conceput pentru amenintari din afara regiunii nord-atlantice. Am fost foarte clari de la bun inceput. Si noi, si NATO. Iar Rusia stie asta foarte bine. Nu este conceput ca un sistem impotriva rachetelor rusesti”, a replicat oficialul american.

Chestionat dacă Scutul de la Deveselu poate intercepta totuși rachete rusești, Însărcinatul cu Afaceri al SUA la București a arătat că  „Nu pentru asta e conceput, nu acesta e scopul sau, asa ca nu intru intr-o discutie care are aceasta premisa”.

Vezi și: SUA oferă noi detalii despre centrul de comandă NATO din România

„Gasiti un raspuns, prin continuarea constructiei de la Deveselu, la furia Rusiei? Putem considera asta un fel de confruntare? Deoarece Rusia e asa de furioasa din cauza acestui sistem, pe care il considera o amenintare permanenta, iar SUA si Romania continua totusi constructia?”, a mai fost întrebat Dean Thompson.

„Sistemul de la Deveselu a fost proiectat de mult, facand parte dintr-o abordare mai vasta a politicii europene de aparare anti-racheta. Strategia a inceput cu Turcia, cu baze marine, apoi a continuat in Romania, iar de aici, in Polonia. Tot acest proces face parte dintr-un program planuit de mult, program care continua si nu vedem de ce l-am modifica. De asemenea, am spus de mai multe ori ca acest sistem nu reprezinta o amenintare pentru Rusia”, a răspuns oficialul american.

Citește și: Dean Thompson: Ce se va întâmpla dacă Rusia continuă să avanseze, ca în Crimeea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel