EXCLUSIV  De unde a pornit "Votez pentru Sănătate". Gănescu (COPAC): "România este pe ultimul loc. De la ideea asta am plecat"

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a vorbit despre campania "Votez pentru Sănătate" și cum a luat naștere.

"Acum patru ani veneam în faţa autorităţilor şi ne arătam problemele noastre de zi cu zi, nevoia de avea o finanţare corectă. După patru ani, România încă este pe ultimul loc la finanţarea în sănătate vizavi de procentul din PIB. Plecăm de la ideea că avem nevoie de regiştri de pacienţi şi în 2020 discutăm iar despre regiştrii de pacienţi, unde am putea vedea exact ce nevoie avem de finanţare şi ce cheltuieli trebuie să facem. Dar dacă nu avem numărul pacienţilor, cum vom reuşi pe viitor să realizăm acele strategii?

Plecam de la nevoia de a găsi medici. Aveam Tulcea fără medic oncolog. După patru ani, avem încă o lipsă de medici oncologi în Tulcea. Aveam spitale care nu aveau medici hematologi, radiologi. După patru ani, încă avem această problemă. De aici şi importanța resursei umane.

Am plecat de la o transparență totală în sistemul de sănătate şi am ajuns la o transparență mai puţin corectă şi o văd prin lipsa acestui parteneriat care mi se cere public de autorităţi, dar în acelaşi timp mi se închide uşa spitalului. (...) Am plecat de la lipsa medicamentelor (...), dar vedem că în ultimii patru ani de zile birocraţia în ceea ce priveşte evaluarea medicamentelor există, încă sunt ani pe care îi pierdem până ajungem să aducem medicamente în România care în Europa de Vest sunt folosite de mult timp", a spus Radu Gănescu, președintele COPAC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel