EXCLUSIV  De Sfânta Maria, 15 august, încă o sărbătoare MARE. Mănăstirea de la Curtea de Argeș

Dan Ciachir, scriitor, jurnalist şi expert în religie, a povestit pentru DC News un moment foarte important al Ortodoxiei Române. Mai exact, 15 august 2017, o mare sărbătoare a creștinității, Adormirea Maicii Domnului, dar și 500 de ani de la târnosirea Mănăstirii de la Curtea de Argeș.    

”Pe 15 august când e o mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe, Adormirea Maicii Domnului, s-a târnosit acum 500 de ani catedrala de la Curtea de Argeș. A fost un moment important. Cadetrala a fost construită între 1514 și 1517 sub Neagoe Basarab.

Neagoe Basarab, principele canonizat, cunoștea bine Constantinopolul care era ocupat de turci din 1453, dar rămânea doar simbolic capitala creștinătății. Neagoe Basarab s-a inspirat din marile clădiri din Constantinopol, el era și un om foarte cultivat. La sfințirea Curții de Argeș, în fruntea ierarhilor care au slujit s-a aflat Patriarhul Ecumenic venit la Curtea de Argeș împreună cu patru mitropoliți și cu mulți clerici, printre care aproape toți stareții de la Sfântul Munte.

A fost un prilej de mare fast de dimensiuni aproape bizantine care s-a petrecut în urmă cu 500 de ani. Tot atunci, în august 1517 a fost canonizat primul sfânt pe pământ românesc. Doar că el era canonizat de Patriarhia Ecumenică și era grec.  

După 450 de ani, în 1967, Patriarhul Iustinian într-o epocă de liberalizare și propice bisericii, a repetat într-un fel marile festivități de la Curtea de Argeș. Atunci au venit reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice, dar și ai tuturor Bisericilor Ortodoxe surori, rusă, bulgară, greacă.  În același ani, în octombrie, sosește după sute de ani un Patriarh Ecumenic în funcție, e vorba de Patriarhul Athenagoras care era aromân după tată”, a explicat Dan Ciachir pentru DC News

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy