De la 10 miliarde de dolari la zero: Cum s-a prăbușit unul dintre cele mai proeminente fonduri de investiții din lumea criptomonedelor

Foto de David Mcbee de la Pexels
Foto de David Mcbee de la Pexels

Falimentul celor de la Three Arrows Capital (3AC) a declanșat o spirală descendentă care a cuprins mulți investitori cripto. Fondul speculativ nu a reușit să facă față apelurilor în marjă de la creditorii săi.

În luna martie, Three Arrows Capital a gestionat active de aproximativ 10 miliarde de dolari, făcându-l unul dintre cele mai importante fonduri speculative cripto din lume, scrie publicația CNBC.

Acum, firma, cunoscută și sub numele de 3AC, se îndreaptă către instanța de faliment după scăderea prețurilor criptomonedelor și o strategie de tranzacționare deosebit de riscantă proiectată pentru a-și șterge activele și a lăsa fondul în imposibilitatea de a-și rambursa creditorii.

3AC avea o listă lungă de contrapărți sau companii care aveau banii încadrați în capacitatea firmei de a rămâne cel puțin pe linia de plutire. După ce piața cripto a scăzut cu peste 1 trilion de dolari din aprilie, condusă în haos de alunecarea abruptă a celor mai puternice monede ale bulei speculative, Bitcoin și Ethereum, investitorii cu pariuri concentrate pe firme precum 3AC suferă cele mai drastice consecințe.

Portalul de schimb Blockchain.com se confruntă cu un impact de 270 de milioane de dolari pentru împrumuturile acordate 3AC. Între timp, compania care face brokeraj cu active digitale, Voyager Digital, a solicitat protecție în caz de faliment, după ce 3AC nu a putut plăti înapoi cei aproximativ 670 de milioane de dolari pe care îi împrumutase de la companie. Creditorii de criptomonede din SUA Genesis și BlockFi, platforma BitMEX și serviciul de schimb criptografic FTX sunt, de asemenea, afectate de pierderi.

„Creditul este distrus și retras, standardele de subscriere sunt înăsprite, solvabilitatea este testată, așa că toată lumea retrage lichidități de la creditorii cripto”, a spus Nic Carter, partener la Castle Island Ventures, care se concentrează pe investițiile blockchain.

Strategia celor de la Three Arrows a fost să împrumute bani din întreaga industrie și apoi să se întoarcă și să investească acel capital în alte proiecte cripto, adesea în curs de dezvoltare. Firma activează de un deceniu, ceea ce le-a oferit fondatorilor Zhu Su și Kyle Davies o notă de credibilitate într-o industrie populată de începători. Zhu a co-găzduit și un podcast popular despre cripto.

„3AC trebuia să fie adultul din cameră”, a spus Nik Bhatia, profesor de finanțe și economie de afaceri la Universitatea din California de Sud.

Documentele judecătorești analizate de CNBC arată că avocații care îi reprezintă pe creditorii 3AC susțin că Zhu și Davies nu au început încă să coopereze cu ei „în vreun mod semnificativ”. De asemenea, dosarul susține că procesul de lichidare nu a început, ceea ce înseamnă că nu există numerar pentru a rambursa creditorii companiei.

Zhu și Davies nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Căderea pieselor de domino

Căderea Three Arrows Capital poate fi urmărită până la prăbușirea în mai a terraUSD (UST), care a fost unul dintre cele mai populare proiecte de monede stabile legate de dolarul american.

Stabilitatea UST s-a bazat pe un set complex de coduri, cu un flux de lichidități foarte mic pentru a susține aranjamentul, în ciuda promisiunii că își va păstra valoarea, indiferent de volatilitatea pe piața cripto, mai largă, investitorii au fost stimulați – pe o platformă de creditare însoțitoare numită Anchor – cu un randament anual de 20% din participațiile lor în UST, o rată pe care mulți analiști o consideră nesustenabilă.

„Prăbușirea terraUSD și luna au fosst punctul zero”, a spus Bhatia de la USC, care a publicat anul trecut o carte despre monedele digitale intitulată „Bani în straturi”. El a descris criza ca fiind primul domino care a căzut într-un „lanț lung și de coșmaruri”.

Implozia UST a zguduit încrederea în sector și a accelerat alunecarea criptomonedelor deja în curs, ca parte a unei retrageri mai ample de la risc.

Investițiile tinerilor în piața criptomonedelor. Vâlcu: Părinții s-au fript la Caritas. Lăsați fiecare generație cu friptura ei

Nu numai în presa internațională dar și în cea din România au început să se aprindă beculețele roșii de alertă în ceea ce privește prăbușirea iminentă a critpomonedelor.

Luna trecută, în emisiunea "Politica zilei cu Ioana Constantin", de la B1 TV,  jurnalistul Val Vâlcu a asemuit fenomenul necontralot de pe piața criptomonedelor cu celebrul Caritas al anilor '90: ”Generația părinților s-a fript la Caritas. Lăsați fiecare generație cu friptura ei. Acești tineri care investesc timp și bani în piața asta a criptomonedelor nu au, aici, în țară, facilități să investească la bursă, pentru că totul e un joc pe bursă. De ce nu simplificăm regulile și nu lăsăm să intre și retailerii? Ideea e să facem mai ușor accesul la Bursă în România. Să mai scăpăm de birocrație”.

Previziune șocantă în ceea ce privește prăbușirea criptomonedelor a fost lansată de analistul economic Adrian Negrescu:

”Această piață nu este reglementată, sunt niște investiții făcute pe încredere fără nimic în spate. Sunt niște bani aruncați într-o piață care mai valorează acum doar 1 trilion de dolari față de 3 trilioane cât valora acum câteva zile. După politica monetară luată de SUA în această săptămână probabil bitcoinul va ajunge undeva la nivelul de 18-19 mii de dolari față de 68 de mii cât era în luna noiembrie, anul trecut. Statul ar trebui să rezolve odată problema aceasta a legislației în domeniu pentru că sunt peste 1 milion de români care sunt implicați în criptomonede și a căror bani dispar de la o oră la alta fără ca nimeni să îi protejeze”, a declarat analistul, în aceeași emisiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel