De ce se opun Turcia și Ungaria aderării Finlandei și Suediei la NATO. Bogdan Chirieac: Ăsta e motivul, asta avem

Sursă foto: Unsplash (Marek Studzinski)
Sursă foto: Unsplash (Marek Studzinski)

În contextul potențialei aderări a Finlandei și Suediei la NATO, două țări, cu un istoric al legăturilor cu Rusia, se opun. 

În cadrul unei emisiuni moderate de Mihai Gâdea, analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre motivele pe care unele țări le au atunci când se opun intrării în NATO a Suediei și Finlandei, țări aflate în imediata proximitate a Rusiei. În prezent, mai multe proteste au loc în Turcia la adresa acestei situații. 

”Eu nu cred că vor rămâne pe aceste poziții, am început să aflăm lucrul ăsta. Pe de o parte, chiar Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a zis că nu e nicio problemă de securitate dacă Finlanda și Suedia vor adera la NATO, ceea ce înseamnă că cele două doamne prim-ministru au fost extraordinare, doamna Magdalena Andersson din Suedia și doamna Sanna Marin din Finlanda, care e și foarte tânără, 34 de ani. Excepțional, niște lideri politici în nord absolut senzaționali, orice ați spune. Am înțeles că Turcia se opune sau a făcut acest gest pentru că sunt nenumărați dizidenți turci la regimul autoritar al lui Erdogan, care au primit azil politic în Suedia și în Finlanda, ăsta e motivul pentru care se opune Turcia în mod oficial, deocamdată pe astea le avem.

Iar Viktor Orban, din Ungaria, se opune din cauza intereselor economice pe care le tot declară domnul Szijjártó, care vine când vrea domnia sa, fără să mai anunțe Bucureștiul, ba la Cluj, ba la Târgu Mureș. Este ca acasă, ceea ce e ok, fiindcă Europa este casa noastră comună, nu asta e problema. El are aceste interese și speră să obțină din partea Rusiei avantaje economice pe termen lung. Nu vor rezista. La presiunea Statelor Unite și a celorlalți parteneri europeni, cele două capitale, Ankara și Budapesta nu vor rezista să se opună”, a spus Bogdan Chirieac. 

Intrarea Finlandei și Suediei în NATO nu va face nicio diferenţă

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că NATO a avut în vedere teritoriile Finlandei şi Suediei în planurile sale militare de extindere către est de mulţi ani, aşadar aderarea acestor două ţări la NATO nu va face nicio diferenţă, relatează agenţia TASS, potrivit CNN și Agerpres. 

Finlanda, Suedia şi alte state neutre au participat ani la rând la exerciţiile militare ale NATO. NATO a avut în vedere teritoriile lor în planificarea deplasării către est. În acest context, ea (aderarea la NATO) aparent nu mai face nicio diferenţă, a argumentat Lavrov în cadrul forumului organizat de societatea 'Znanie' ('Cunoaşterea'). Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel