De ce refuză Guvernul să aducă PNRR în Parlament. De cine se teme Cîțu

Între liberali și useriști, ghiciți cui dă Cîțu banii din PNRR
Între liberali și useriști, ghiciți cui dă Cîțu banii din PNRR

Teoretic, dacă premierul Cîțu nu vine în Parlament cu planul României, PSD ar putea bloca toate planurile de reziliență din Europa, pentru că actuala Coaliție nu are cele două treimi necesare pentru a trece legea de ratificare.

Premierul Florin Cîțu a refuzat să discute Planul Național de Redresare și Reziliență în Parlament, susținând că acest proiect este exclusiv ”apanajul guvernului”. PSD, prin liderul său, Marcel Ciolacu, a amenințat cu blocarea întregului mecanism de redresare și reziliență: pentru că Decizia 2053, prin care intră în vigoare Planul, trebuie ratificată de parlamentele tuturor statelor membre. 

Evident, sunt puține șanse ca PSD, în plin proces de europenizare, să aplice planul de blocare a procesului european de reziliență,  chiar dacă guvernul aplică minorității politica pumnului în gură, pe care Ludovic Orban o reproșa PSD în mandatul trecut. Electoratul care înghite ipocrizia marilor moraliști ai Dreptei va fi și cel care va contesta, vocal, o eventuală încercare de contratac a Opoziției.

De ce se opune, însă, Puterea la un exercițiu democratic: discutarea PNRR în Parlament?

Răspunsul e foarte simplu: banii alocați prin acest mecanism sunt direcționați spre ministerele USR-PLUS, iar liberalii vor constata, din nou, că au fost păcăliți de aliatul la Guvernare.

Din cele 30 de miliarde alocate României, planul pregătit de miniștrii USR-PLUS alocă 21,7 miliarde ministerelor USR-PLUS. Liberalii și udemeriștii se bat pe restul de 8,3 miliarde. 

Ca urmare, Cîțu se teme nu atât de voturile PSD, care nu a pus până acum probleme Puterii în Parlament, cât de contestările din propriul partid. Criticile cele mai dure vor veni din PNL, nemulțumirile în rândul organizațiilor, dar și al miniștrilor liberali fiind tot mai mari. Pentru ca planul să nu fie făcut harcea-parcea chiar de liberali premierul Cîțu preferă să îi pună în fața faptului împlinit, aprobând PNRR în Guvern, unde miniștrii nu-și permit să-l atace în față. Odată trimis la Bruxelles, liberalii primesc mutarea în plic, și nu mai au cale de atac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel