De ce Iohannis nu e Carol I. Scrisoare deschisă

Jurnalistul Gheorghe Smeoreanu a redactat o scrisoare către cititorii săi în care explică de ce Klaus Iohannis nu este Carol I.

VEZI ȘI: EXCLUSIV. Situație fără precedent în campania electorală privind MONARHIA. "Mi se pare rușinos, dacă nu ar fi ridicol"


Iată câteva pasaje din scrisoarea lui Gheorghe Smeoreanu:

"În copilărie, mama îmi dădea untură de pește. Conștientizam că licoarea din linguriță îmi face bine, dar în același timp o uram.

Acum, în calitate de alegător, Klaus Iohannis este untura mea de pește. E ceva unsuros, grețos și sulfuros în persoana acestui om. Sigur, veți spune că Ponta e otravă curată, iei o linguriță și rămâi paralizat cel puțin cinci ani. Dar cine e atent la argumente când i se oferă untură de pește ?

Încerc să vă explic drama electorală prin care trec.

...

Îl găsesc pe Klaus Iohannis mai pernicios decât Ponta.

Cum e cu putință așa ceva ? Iată cum.

"Neamțul" mi se pare incompatibil nu din pricina ANI, ci din cauza structurii sale psihice. Pus în fruntea statului, cred că ar funcționa mecanic, rigid și oarecum nefiresc .

Țara ar fi ca un bolnav ce a primit o inimă prin transplant, una sănătoasă care îl face să se simtă bine la început, pentru ca în cele din urmă să apară simptomele rejecției.

Concret, mi-l imaginez pe Klaus Iohannis incapabil să comunice cu Guvernul, cu Parlamentul și de-a dreptul inapt pentru a reprezenta România în relațiile cu SUA și UE. Stilul său retractil și visător mă face să spun asta. Apoi, îl simt pe Iohannis timid și predispus, ca toți timizii, la o agresivitate stranie ce nu poate fi acceptată în diplomație.

Înainte de orice, cred despre Klaus Iohannis că este un mare orgolios, iar asta îl face să se comporte ca o gaură neagră din care lumina bunei înțelegeri nu poate să iasă.

Mi-ar fi simplu să vă spun că BMW-ul nu e potrivit pe drumurile noastre de țară, dar Iohannis nu e nici măcar o un automobil german, vrea să fie un Panzer. Alura aceasta de tanc trecând prin piața publică mă crispează.

În fine, vă rog să fiți atenți la amănuntul semnificativ că acest Klaus nu e Karl. Mă refer, desigur, la Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, la al nostru Carol I.

Carol I era rigid, dar comunicativ, exigent dar capabil de compromisuri politice, bun administrator dar și om politic de prima mână. Găsesc la Klaus tot ce nu îmi convine la Carol, dar mai nimic dintre virtuțile acestuia.

În fine, știu, comparaison n'est pas raison .

Cu multă prudență mă apropii de un subiect delicat pe care voi, adepții lui Iohannis, îl considerați a fi tabu: religia și faptul că nu are copii.

Mai întâi, de ce tabu ?

Chestiunea religiei s-a discutat deschis atunci când clasa politică românească a optat pentru o dinastie străină, iar copiii au fost întotdeauna la români un criteriu al maturității.

Fără a-l descalifica, desigur, protestantismul lui Iohannis îl mărginește în ipostaza sa de președinte al țării. Lipsa copiilor îl mărginește, de asemenea. Nu vă temeți de acest cuvânt, toți avem marginile noastre, așa e condiția umană.

Sper că nu îl sustrageți pe Klaus Iohannis de la servituțile acestei condiții; sper că, totuși, nu îl veți proclama zeu.

De boala Ponta știu că mă pot trata, pentru maladia Iohannis risc să nu existe medicamente.

Acestea fiind spuse, mă supun oprobiului vostru.

...

Cu prietenie,

Gheorghe Smeoreanu", este scrisoarea jurnalistului.

Sursa: Criterii.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel