Danemarca: Lege importantă, intrată în vigoare. Primele reacții

Sebastian Florea / 01 aug 2018 / 19:46 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Legea care interzice purtarea vălului integral islamic în spaţiul public din Danemarca a intrat în vigoare.

Legea care interzice purtarea vălului integral islamic (burqa sau niqab) în spaţiul public a intrat în vigoare miercuri în Danemarca, unde orice persoană care poartă un veşmânt ce îi acoperă faţa este pasibilă acum de amendă, relatează AFP.

Pentru oponenţii săi, această lege este o încălcare a libertăţii de alegere a femeilor, în timp ce pentru apărătorii săi este o măsură care va permite o mai bună integrare a musulmanilor în societatea daneză. Persoanele care poartă burqa, văl care acoperă integral faţa, sau niqab, care lasă dezgolită doar porţiunea din jurul ochilor, în spaţiul public riscă de acum o amendă de 1.000 de coroane daneze (134 de euro). Aceasta va creşte însă în caz de recidivă, ajungându-se la 10.000 de coroane începând de la a patra contravenţie.

Interdicţia se referă nu doar la vălul integral, ci şi la alte accesorii care acoperă faţa, precum cagulele şi bărbile false, nu însă şi la măştile de protecţie. Legea nu interzice însă purtarea în spaţiul public a hijab-ului, o eşarfă care acoperă capul însă lasă faţa la vedere.

Primele reacții

Manifestaţii sunt programate miercuri după-amiază împotriva intrării în vigoare a acestei legi. Câteva sute de persoane, între care unele vor purta vălul islamic integral, sunt aşteptate la Copenhaga şi la Aarhus, al doilea oraş ca mărime din ţară.

Purtarea vălului integral islamic rămâne o problemă delicată în Europa. Interdicţii totale sau parţiale privind purtarea vălului integral în spaţiul public sunt deja în vigoare în Belgia, Franţa, Germania şi Austria.

Vezi și: Niqabul şi burka, interzise din august în NorvegiaTe-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24