Niqabul şi burka, interzise din august în Norvegia

Angajatele din educație din Norvegia nu vor mai avea voie să poarte accesorii care acoperă faţa, cum sunt niqab sau burka, relatează luni Xinhua, care preia agenţia norvegiană de presă NTB.

Regula se va aplica în întregul sistem de educaţie al ţării nordice, de la şcolile primare până la universităţi şi se referă nu doar la angajate, ci şi la eleve şi studente din instituţii, fie ele private sau de stat.

Există și o mică derogare, și anume în şcoli şi universităţi unde vălul care acoperă faţa va mai putea fi purtat în pauze şi la şedinţele de personal. În schimb, în grădiniţe interdicţia priveşte întregul program de lucru. Principalul sindicat al personalului didactic din Norvegia consideră însă că această măsură nu este necesară în grădiniţe.

'Nu s-a întâmplat ca acest lucru (vălul) să constituie o problemă sau ca personalul din grădiniţe să exprime necesitatea impunerii unei interdicţii la nivel naţional', potrivit lui Steffen Handal, preşedintele sindicatului. Acesta a precizat că este ca acord cu faptul că lucrătoarele din grădiniţe nu ar trebui să-şi acopere faţa în interacţiunile cu copiii, dar consideră că modificarea în acest sens a cadrului legislativ nu este necesară.

Se pune întrebarea dacă interzicerea lor promovează dialogul

Regulile actuale care prevăd impunerea de interdicţii pe plan local sunt suficiente, a menţionat liderul sindical. 'Este interesant că guvernul consideră că accesoriile care acoperă faţa împiedică dialogul, dar se pune întrebarea dacă interzicerea lor promovează dialogul', a adăugat Handal. Kristin Holm Jensen, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Integrării din Norvegia, a explicat că prin introducerea acestei interdicţii pe plan naţional guvernul vrea să se asigure că se răspunde nevoii de comunicare deschisă a copiilor în grădiniţele din toată ţara.

'Nu este aşadar o măsură simbolică, ci o măsură importantă pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor copiilor', a spus oficialul guvernamental.

Vezi și: Grădiniţe deschise în Bucureşti pe perioada vacanţei de vară


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel