Danemarca închiriază celule de închisoare din Kosovo. Parlamentul din Pristina a aprobat proiectul

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Parlamentul din Kosovo a aprobat joi un proiect de lege care permite închirierea unui spațiu penitenciar către Danemarca, în urma unui acord menit să ajute țara scandinavă să facă față suprapopulării din sistemul său penitenciar.

Conform acordului semnat în 2022, autoritățile daneze vor trimite străinii condamnați în Danemarca pentru a-și ispăși pedepsele în Kosovo. Cetățenii danezi, persoanele condamnate pentru terorism sau crime de război, precum și prizonierii cu probleme mintale vor fi excluși de la acest transfer, scrie ABC News.

Legislatorii din Kosovo au votat cu 86 de voturi pentru și 7 împotrivă, fără abțineri, aprobând proiectul de lege care oferă Danemarcei utilizarea a 300 de celule în închisoarea din orașul Gjilan, situat la sud de capitala Priștina, pentru o perioadă de 10 ani.

Proiectul de lege trebuie să fie semnat de președintele Kosovo pentru a deveni lege. Implementarea sa va începe odată cu publicarea în monitorul oficial.

Nu este încă clar când Danemarca, care a convenit să plătească Kosovo 210 milioane de euro (227 milioane de dolari) pentru utilizarea spațiului penitenciar, va începe să trimită condamnați în Kosovo.

Acordul prevede, de asemenea, că condamnații trimiși în Kosovo trebuie să-și ispășească pedepsele în aceleași condiții ca într-o închisoare din Danemarca și în conformitate cu obligațiile internaționale ale Danemarcei.

De asemenea, acordul prevede posibilitatea deportării străinilor direct în țările lor de origine după ispășirea pedepsei în Kosovo.

Autoritățile din Kosovo au declarat că vor folosi banii din acest acord pentru a îmbunătăți instituțiile corecționale din țară, potrivit Ministerului Justiției, și pentru proiecte de energie regenerabilă.

Parlamentarii din Kosovo nu au reușit să adopte o versiune anterioară a proiectului de lege în cadrul unei sesiuni de săptămâna trecută, după care guvernul a propus un nou proiect. O parte din opoziție nu a fost de acord cu versiunea anterioară, deși nu au fost oferite motive publice. Proiectul de lege a avut nevoie de cel puțin 80 de voturi favorabile, adică două treimi din parlamentul de 120 de locuri, pentru a fi adoptat.

Ministrul Justiției din Danemarca, Peter Hummelgaard, a calificat votul de joi al parlamentului din Kosovo drept „o veste foarte bună.”

El a declarat într-un comunicat că trimiterea condamnaților în Kosovo „va ajuta la echilibrarea sistemului nostru penitenciar suprasolicitat.”

„În același timp, transmite un semnal clar către infractorii străini că viitorul lor nu este în Danemarca și, prin urmare, nu ar trebui să-și ispășească pedeapsa aici,” a adăugat Hummelgaard.

Un gardian danez va conduce facilitățile din Kosovo, cu ajutorul personalului local al închisorii.

Sistemul penitenciar din Kosovo are capacitatea de a găzdui până la 2.800 de prizonieri. Nu a fost posibil să se afle imediat numărul actual de celule neocupate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel