Cutremure: România, în topul țărilor expuse la catastrofe seismice

România se regăseşte în primele 10 ţări la nivel mondial după suprafaţa construită expusă riscului seismic, afirmă, într-un comunicat, Nicoleta Radu, director general, PAID România.

"România este una dintre ţările cu grad ridicat de vulnerabilitate în faţa cutremurelor. La nivel mondial, ţara noastră se regăseşte printre primele 10 după suprafaţa construită expusă riscului seismic. Peste 90% din suprafaţa sa se regăseşte în zone de risc, iar Bucureştiul este unul dintre cele mai vulnerabile oraşe din lume", declara Nicoleta Radu.

În ultimii 100 de ani, în România s-au înregistrat 13 cutremure semnificative, care au dus la producerea a 2.630 de decese şi au afectat mai mult de 400.000 de persoane. Pagubele cauzate doar de cutremurul din 1977 depăşesc 2 miliarde de dolari.

"Câteva secunde ale unui cutremur care ne-a trezit în miez de noapte în ultima duminică a lunii octombrie au fost suficiente pentru a ne reaminti cât suntem de vulnerabili în faţa naturii. A fost cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani. De această dată, de numai 5,8 grade pe scara Richter şi fără daune sau victime înregistrate", se menţionează în comunicat.

Cifre dezarmante

Conform datelor PAID România, din totalul de aproximativ 9 milioane de locuinţe existente pe teritoriul ţării noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate. Celelalte 7,3 milioane de locuinţe nu sunt protejate de o poliţă de asigurare care să le permită remedierea pagubelor produse de cutremur.

"Acestea nu sunt simple date. Ele se pot traduce în tragedii de familie pentru cei ale căror locuinţe sunt expuse în faţa cutremurelor. Mulţi ar putea afla numai când e prea târziu că persoanele care nu îşi asigură locuinţele nu beneficiază, în cazul producerii unui dezastru natural, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor. Deşi poate nu au fost amendaţi pentru că nu au încheiat o asigurare obligatorie a locuinţei, autorităţile nu pot să le acorde sprijin financiar în caz de nevoie", completează Nicoleta Radu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel