Urmărește emisiunea live


Cutremur România. Seismic Center: La ei să fim atenți. Pot simți un seism cu câteva zile înainte

Administratorii paginii de Facebook Seismic Center-Predicție și Alertă de Cutremur spun că ar fi făcut studii despre comportamentul animalelor din timpul cutremurelor, iar ce au descoperit este surprinzător.

”Seismic Center a efectuat studii privind comportamentul animalelor inaintea cutremurelor dn Romania respectiv cutremurele din anii 2004, 2016 si 2018, iar concluzia este ca animalele de companie respectiv cainii si pisicile nu pot prevesti un cutremur inainte ca acesta sa aiba loc prin orice actiune, comportament sau reactie a acestora.

Totusi pasarile si reptilele reactioneaza in momentul producerii unui cutremur moderat-major chiar daca acestea se afla la sute de kilometrii fata de epicentru. Exista totusi relatari precum tipologii de comportament agitat s-au manifestat in fermele de bovine si ovine acolo unde colectivele sunt mari si nu individual. In iarna anului 1975, autoritatile din orasul chinez Haicheng au tinut cont de comportamentul neobisnuit al animalelor din ferme, reusind să evacueze majoritatea populatiei cu o zi inainte de un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter. Au murit totusi 2.000 de oameni, insa numarul a fost mult mai mic fata de numarul estimat in cazul in care nu se facea evacuarea. Cercetătorii au început sa investigheze acest fenomen dupa ce au observat cum o intreaga populatie de broaste si-a abandonat brusc balta cu cateva zile inainte de declansarea cutremurului din L'Aquila din Italia în 2009. Animalele simt schimbarile chimice care au loc in panzele freatice inainte de declansarea unui cutremur, este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori de la NASA”, se arată pe pagina de Facebook Seismic Center.

Înregistrări video de pe pe camerele de supraveghere din câteva ferme de păsări și animale din Bucovina si Moldova

”Echipa de cercetare Seismic Center a mers mai departe obtinand inregistrarile video de pe camerele de supraveghere din cateva ferme de pasari si animale din Bucovina si Moldova din momentul producerii cutremurului din 2016 si 2018 iar din aceste inregistrari reiese cum caii si bovinele ridica capul de jos pe verticala iar unele pasari manifesta tendinta de zbor exact in momentul producerii cutremurului chiar daca acestea se afla la sute de kilometrii distanta fata de epicentru. Reactia cea mai evidenta a fost observata la pasari, in special la cele salbatice, urmand pasarile domestice si apoi la animalele mai mari. Astfel de reactii au fost inregistrate si de alte persoane din tara care au publicat pe internet imaginile:

https://www.youtube.com/watch?v=nO0_vaMb_pU

https://www.youtube.com/watch?v=fN1rTQgEFuA

Acelasi tip de reactie a fost observata la unele animalele mari dar si la pasari inainte ca trasnetul sa loveasca in apropiere. In cazul fulgerului vorbim de electrostatica si ozon dar in cazul cutremurelor moderate nu s-au observat schimbari electrostatice majore la distante de sute de kilometrii fata de epicentru.

In timpul cutremurului din 2004 potrivit relatarilor si observatiile unora din echipa de cercetare cainii nu au reactionat inaintea cutremurului din 27 octombrie 2004, in cazul seismului din 2016 s-au monitorizat reactiile la caini si pisici aflate la 250km de Vrancea dar fara nici un rezultat iar in 2018 doar la pisici s-a efectuat monitorizarea atenta tot fara nici un rezultat concludent de reactie sau comportamental inaintea producerii. Totusi cainii si pisicile reactioneaza in momentul producerii unui cutremur puternic cel putin asta reiese din inregistrarile video de pe internet dupa cum se observa si din videoclipul atasat acestui articol.

Exista totusi marturii numeroase demne de luat in seama si documentate privind aparitia unui comportament deosebit al animalelor mari din gospodariile oamenilor si in ferme in special rapoartele din regiunile epicentrale si invecinate inaintea cutremurului devastator din 4 martie 1977. Dupa cutremurul din 77 au fost si rapoarte de pe arii mai indepartate fata de epicentru dar cu frecventa mai redusa”, se mai arată pe pagina Seismic Center.

Printre speciile care pot presimți cutremurele se numără peștii și șerpii

”In concluzie nu stim exact ce anume provoaca acea reactie in cazul pasarilor si animalelor in momentul producerii cutremurului la fel ca in cazul catorva secunde inainte sa fulgere dar este clar ca exista un factor ce actioneaza dar pe care aparatele actuale nu sunt configurate ca sa il detecteze. In cazul comportamentului pe o perioada mai lunga de timp inaintea cutremurelor foarte puternice mai ales din zonele invecinate epicentrului pot exista dereglari in campul geo-magnetic si emisii de gaze rare. Printre speciile care pot presimti cutremurele se numara pestii si serpii. Ambele specii au organe de simt foarte bine dezvoltate. Serpii simt vibratiile si radiatiile infrarosii, iar pestii sunt foarte sensibili la campurile electrice. De aceea, este posibil ca ei să perceapă mici modificări în câmpul electromagnetic sau mici unde de şoc, cu mai multe zile înaintea unui cutremur puternic. Studiile au arata ca foarte putin timp inainte, dar si in timpul seismului, serpii au inceput sa se zbata. Este un comportament neobisnuit deoarece, în mod normal, toti serpii sunt inactivi in timpul zilei. Cel mai interesant este comportamentul pestilor cu trompa, din specia Gnathonemus Petersii, care isi au habitatul în apele Nilului. Acestia isi manifesta nelinistea, schimbandu-si total comportamentul cu 4 zile înainte de producerea fenomenului”, conchid administratorii pagini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel