Curtea de Conturi: Deficitul TVR, datorat unui management defectuos

Curtea de Conturi a dat publicității Raportul de Audit al performanței privind realizarea veniturilor şi utilizarea acestora, în perioada 2008 - 2011, la Societatea Română de Televiziune (SRTv), unde se arată că situația financiară gravă a TVR se datorează în principal deciziilor defectuoase ale foștilor directori ai instituției, creșterii continue a cheltuielilor cu salariații, precum și menținerea în grilele de programe a unor emisiuni, care, deşi generează cheltuieli semnificative, sunt neperformante din punct de vedere al audienţei.

Potrivit Raportului de Audit, datoriile SRTv erau de 124,72 milioane de euro la sfârşitul lui 2011 (la cursul Băncii Naţionale a României de 4,4411 lei/ euro, valabil la 15 mai 2012), înregistrând o "dinamică accelerată" faţă de situaţia din 2008.

Curtea de Conturi arată că, deşi situaţia sa financiară era în continuă degradare începând cu anul 2006, SRTv a avut în perioada auditată un comportament de expansiune a activităţii desfăşurate şi implicit a cheltuielilor efectuate, concretizat în înfiinţarea de noi canale TV, achiziţionarea unor programe/ filme şi transmisii sportive costisitoare, precum şi în creşterea numărului de angajaţi şi a drepturilor acordate acestora, scrie gandul.ro.

TVR înregistrează "cea mai gravă situaţie" în ceea ce priveşte datoriile către bugetele publice, valoarea totală a acestora fiind de 67,4 milioane de euro(la cursul Băncii Naţionale a României de 4,4411 lei/ euro, valabil la 15 mai 2012), înregistrând o "dinamică accelerată" faţă de situaţia din 2008, se mai arată în sinteza Raportului de Audit al Curţii de Conturi, care arată că SRTv funcţionează în lipsa unui cadru legal clar referitor la statutul său juridic şi la cheltuirea fondurilor

Faţă de 2006, la sfârşitul anului 2011 s-a ajuns la un deficit anual de nouă ori mai mare, reprezentând 36,21 milioane de euro. Evoluţia datoriilor faţă de bugetele publice arată o dinamică foarte accelerată a acestora în perioada 2009 - 2011. Datoria faţă de bugetul statului a crescut cu 41% la 31 decembrie 2011, faţă de sfârşitul anului 2010.

De asemenea, raportul specifică gestionarea deficitară a resursei umane, precum și lipsa optimizării cheltuielilor cu utilizarea resursei umane în funcție de posibilitățile financiare. Cei aproape 3.400 de salariaţi ai Televiziunii Române s-au bucurat în ultimii ani de o serie de drepturi salariale acordate prin contractele colective de muncă, precum: primă de vacanţă (85% din indemnizaţia de concediu de odihnă), primă de fidelitate (până la şase salarii minime pe unitate), primă de Crăciun/Paşte (un salariu minim pe unitate), indemnizaţie de pensionare (până la 8 salarii de bază), ajutor de accident (până la 3 salarii), spor pentru activitatea prestată sâmbăta/duminica (100%), spor program de lucru fracţionat (30%), indemnizaţie de întrerupere concediu de odihnă (15%), compensaţii concediere colectivă (până la 20 de salarii).

În acest caz, Curtea de Conturi a recomandat "analizarea, din punct de vedere al oportunităţii, a menţinerii numărului actual de salariaţi, precum şi a tuturor posturilor actuale ale TVR, având în vedere şi faptul că, din punctul de vedere al performanţelor reflectate de valorile audienţei, unele dintre aceste posturi care înregistrează cheltuieli semnificative practic nu realizează o audienţă relevantă".

Totodată, raportul arată că directorii generali ai TVR din perioada auditată, 2008-2011, nu au avut în mandatul lor indicatori de performanţă şi au fost plătiţi mai bine decât un ministru. "Astfel, s-a constatat că directorul general a fost salarizat prin negociere şi indexare, potrivit contractelor colectiv şi individual de muncă, la fel ca salariaţii SRTv, şi nu în baza art. 23 alin. 2 care prevede că directorul general «primeşte un salariu brut lunar asimilat funcţiei de ministru», care, în fapt, ar fi fost cu mult mai mic decât cel negociat", se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

Raportul arată că nu au fost negociaţi indicatori de performanţă managerială nici în cazul lui Alexandru Sassu, preşedinte-director general al TVR în perioada 2008 - 2010, nici în cazul lui Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al TVR din 2010 până în iunie 2012.

În plus, ceilalţi membri ai CA al SRTv au primit, lunar, o indemnizaţie reprezentând 25% din salariul brut lunar al directorului general al entităţii, la un nivel cu mult mai mare decât cel aferent funcţiei de ministru.

"Dintre emisiunile care au beneficiat de bugete substanţiale se constată lipsa de performanţă la emisiunea «Întrecerea anilor», care a înregistrat o audienţă medie de doar 7,5% share în condiţiile în care a beneficiat de cel mai mare buget", se spune în raport, precizându-se că programul a avut costuri de producţie totale de peste 4,5 milioane de lei.

Potrivit raportului Curții de Conturi, TVR are datorii ”foarte consistente” către parteneri străini, precum Des Associations Europeennes de Fotbal (UEFA) - cu 51,97 milioane de lei, sau European Broadcasting Union (EBU) - cu 48,51 milioane lei, dar și către furnizorii interni, precum Societatea Naţională de Radiocomunicaţii - 38,11 milioane de lei, la sfârşitul anului 2011.

În plus, TVR avea datorii, la finele anului 2011, de 5,19 milioane euro reprezentând credite bancare pe termen scurt.

Creanţele de încasat - de 120,49 de milioane de lei - sunt mult sub datoria de plată a TVR de 553,88 milioane de lei, însă o parte însemnată a acestora (restanţe la taxa TV - 23,6 milioane lei, suma de încasat de la Splendid Media (regia care a vândut publicitatea TVR, n.r.) - 17,3 milioane lei, penalizări - 12,5 milioane lei, clienţi în litigiu - 0,35 milioane lei) prezintă un grad mare de incertitudine cu privire la valoarea şi termenul la care acestea vor fi încasate în vederea acoperirii chiar şi parţiale a datoriei SRTv.

Potrivit Curţii de Conturi, principalele cauze care au determinat creşterea datoriilor TVR sunt: menţinerea la un nivel relativ constant a veniturilor colectate din taxa TV în condiţiile unor imperfecţiuni ale cadrului normativ specific; diminuarea drastică a veniturilor din publicitate, ca urmare a gestionării deficitare a vânzării spaţiului publicitar de către Splendid Media; obţinerea unor venituri foarte mici din sponsorizări; creşterea continuă a cheltuielilor cu resursele umane, în contrast cu evoluţia situaţiei economico-financiare a SRTv (numărul de salariaţi a crescut de la 3.175 de salariaţi, la 1 ianuarie 2008, la 3.372 salariaţi, la 31 decembrie 2011); cheltuielile cu colaboratorii externi s-au majorat, iar prin contractele colective de muncă au fost acordate drepturi salariale peste posibilităţile financiare ale istituţiei; achiziţia de licenţe pentru filme şi programe peste posibilităţile financiare ale instituţiei, cu clauze împovărătoare pentru SRTv; achiziţia de licenţe pentru transmiterea unor competiţii sportive peste posibilităţile financiare ale instituţiei; acumularea unor majorări/ penalităţi de întârziere foarte mari (17 milioane de euro) rezultate în urma neachitării la termen a datoriilor către bugetul statului, pe fondul lipsei de disponibilităţi băneşti.

Printre cauzele externe, care au determinat în parte situația actuală a SRTv, raportul amintește: reducerea cuantumului taxei TV de la 4,5 lei la 4 lei începând din 2003, permisivitatea dată de lege în ceea ce priveşte sustragerea de la plata taxei în condiţiile unui control slab şi ineficace sau obligaţia de plată către Fondul Cinematografic a 15% din veniturile obţinute din publicitate.

Curtea de Conturi recomandă, pe lângă analizarea menţinerii numărului actual de salariaţi, precum şi a posturilor actuale ale TVR şi analizarea oportunităţii menţinerii în grilele de programe a unor emisiuni neperformante, precum și o eficientizare a modului de colectare a taxei TV, dar şi luarea tuturor măsurilor legale posibile în vederea recuperării creanţei datorate de Splendid Media.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel