Curtea Constituţională din Turcia a respins o cerere de eliberare a filantropului Osman Kavala

Curtea Constituţională a Turciei a respins miercuri o cerere de eliberare a omului de afaceri şi filantrop Osman Kavala, aflat în detenţie de la sfârşitul lui 2017, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, citată de AFP.

Kavala este inculpat, împreună cu alte 15 persoane, pentru tentativă de înlăturare a guvernului de la putere, din cauza unui presupus sprijin faţă de manifestaţiile antiguvernamentale din primăvara lui 2013, cunoscute sub denumirea de Mişcarea Gezi.

Avocaţii săi au depus un recurs la Consiliul Constituţional, afirmând că detenţia provizorie de peste un an în cazul clientului lor, un mecena respectat în cercurile intelectuale din Turcia şi din străinătate, constituie o încălcare a drepturilor sale. Dar cererea lor de eliberare a lui Kavala a fost respinsă de înalta curte miercuri, potrivit Anadolu.

Decizia inexplicabilă a celei mai înalte curţi din Turcia răsuceşte cuţitul în rana nedreptăţii, a deplâns într-un comunicat Milena Buyum, responsabilă cu campania privind Turcia a Amnesty International.

Afirmaţiile absurde împotriva lui Osman Kavala sunt o tentativă de a rescrie istoria şi de a face să tacă una dintre personalităţile cele mai importante ale societăţii civile turce, a adăugat ea.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îi critică în mod constant pe cei care au luat parte sau au susţinut manifestaţiile din 2013, pe care le califică drept tentativă de puci, la fel ca lovitura de stat militară eşuată din iulie 2016.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului resping aceste acuzaţii şi văd în acest proces o campanie de intimidare împotriva societăţii civile.

Turcia este în mod constant criticată de către aliaţii săi occidentali, care sunt preocupaţi în legătură cu deteriorarea statului de drept, îndeosebi de la tentativa de puci din 2016, urmată de epurări masive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel