Curcubeu pe cerul nopţii în Bucureşti. Cum se explică fenomenul rar

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

O fotografie făcută Lunii în a doua seară de Crăciun a surprins un curcubeu în jurul satelitului natural al Pământului. 

Cum se produce acest fenomen natural rar, vă întrebaţi? 

Ei bine, se numeşte halou, iar adesea este numit şi aură. Este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiții atmosferice propice. Apare din cauza reflexiei sau refracției luminii în cristale de gheață care sunt prezente la nori de mare altitudine.

Conform meteorologiaenred.com, pentru ca acest curcubeu să apară noaptea, trebuie să fie îndeplinite mai multe condiţii. 

1. Umiditatea ambientală este ridicată. În general, primăvara și toamna, ploile sunt rare, iar presiunea ridicată a aerului ajută la crearea băncilor de ceață densă și persistentă. La contactul cu aceste mici picături suspendate, lumina lunii se refractă și se sparge în diferite culori de-a lungul spectrului vizibil. Acest efect se numește refracție.

2. Lumina lunii este suficient de puternică. Satelitul natural al planetei noastre trece prin patru etape de-a lungul ciclului său. Pentru ca un curcubeu să se formeze și să fie surprins de ochiul uman sau de cameră, acesta trebuie să fie în faza de lună plină, când emite cea mai mare cantitate de lumină. În timpul unei superluni, șansele cresc atunci când obiectul se apropie cât mai mult de planeta noastră. Desigur, cerul trebuie să fie senin.

3. Unghiul de lumină adecvat. Luna trebuie să fie foarte joasă, astfel încât lumina ei să lovească ceața într-un unghi mai direct. Acest lucru se întâmplă de obicei la amurg, intervalul de timp înainte de răsărit și după apus. Pasionații de fotografie și vreme marchează ziua ca ora albastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel