Cum sunt aleși jurații care îi decid soarta lui Trump. Sute de newyorkezi trebuie să răspundă la 42 de întrebări

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

În ziua de luni, sute de newyorkezi din întreaga insulă Manhattan se vor confrunta cu o perspectivă istorică: aceea de a face parte din juriul primului proces penal al unui fost președinte. 

Donald Trump este acuzat de falsificarea înregistrărilor de afaceri pentru a deghiza o plată de bani pentru tăcere efectuată cu puțin timp înainte de alegerile din 2016 către o vedetă de filme pentru adulți cu care ar fi avut o aventură. Sarcina de a găsi 12 persoane capabile să-și pună deoparte sentimentele față de unul dintre cei mai polarizanți politicieni americani, pentru a-i acorda un proces echitabil, va reveni biroului procurorului districtual din Manhattan și echipei legale a lui Trump. Avocații lui Trump au deja sesizat că orașul Manhattan, compus predominant din democrați, nu va permite un juriu imparțial, relatează BBC.

Experții sunt de acord că va fi o provocare. "Nu există nimeni în țară care să nu aibă o părere, într-o direcție sau alta", spune fostul procuror din Manhattan, Jeremy Saland. "Dar cei din New York au fost expuși lui Donald Trump și tatălui și copiilor săi de generații, de la fiecare tabloid la internet și până la Home Alone."

"Un juriu ar trebui să fie echitabil, indiferent de ce, să asculte probele și să-i țină pe procurori la îndeplinirea obligațiilor lor", adaugă el. "Așa că nu va fi o sarcină ușoară."

Procesul de selecție a juriului va implica mai multe etape care pot dura mai mult de o săptămână, potrivit fostilor procurori din Brooklyn și Manhattan care au vorbit cu BBC. Din cauza naturii de înalt profil a procesului, până la 500 de persoane din Manhattan și insula vecină Roosevelt pot fi alese ca potențiali membri ai juriului.

Din acest grup, apărarea și acuzarea - supravegheate de judecătorul Juan Merchan - vor selecta 12 persoane și câțiva supleanți care vor fi aleși. Jurații vor fi anonimi pentru public, dar echipa lui Trump și procurorii vor cunoaște identitățile lor.

Foto: Agerpres

Procesul va începe cu eliminarea juraților care nu pot participa la procesul de șase săptămâni din cauza unor dificultăți precum obligațiile de îngrijire a copiilor și restricțiile de călătorie, spune Julie Rendelman, fost procuror din Brooklyn.

Experții spun că a doua etapă ar putea pune cea mai mare provocare: eliminarea celor care nu vor fi imparțiali. "Toată lumea, oricine ești, indiferent dacă poartă ochelari albaștri sau roșii, trebuie să-i acorde fostului președinte aceleași drepturi pe care le avem oricare dintre noi, anume că este nevinovat până ce nu este dovedit vinovat", spune Saland, fostul procuror din Manhattan.

Pentru a începe eliminarea celor cu prejudecăți, procurorii și echipa de apărare vor analiza chestionarele completate de potențialii membri ai juriului. Jurații vor fi întrebați despre care sunt sursele lor de știri și ce podcasturi ascultă; dacă îl urmăresc pe Trump pe rețelele de socializare și dacă au participat vreodată la un miting pentru fostul președinte.

Vor fi întrebați, de asemenea, dacă susțin sau se consideră parte a oricărei grupuri radicale de dreapta sau de stânga, în special:

  • Mișcarea QAnon: o mișcare online bazată pe o teorie vastă a conspirației care susține că eliții din politică, media și afaceri au creat o rețea de trafic de copii
  • Proud Boys: o fraternitate exclusiv masculină fondată în 2016, Proud Boys au participat regulat la proteste violente de stradă și evenimente pro-Trump
  • Păzitorii de Jurământ: o miliție formată din membri actuali și foști ai forțelor armate, funcționari ai aplicării legii și alți răspunzători de prim răspuns
  • Three Percenters: o altă mișcare anti-guvernamentală, pro-drepturi de armă, Three Percenters au fost co-fondate de un membru Păzitorilor de Jurământ
  • Boogaloo Boys: o mișcare anti-guvernamentală nebuloasă care a făcut valuri în timpul protestelor anti-carantină și Black Lives Matter din 2020
  • Antifa: prescurtare de la "anti-fascist", această confederație fluidă de activiști de stânga a crescut în număr și activitate după ce Trump a fost ales

Merchan a subliniat că jurații nu vor fi eliminați pe baza afinității politice. "Problema este dacă jurații pot fi imparțiali și pot ajunge la un verdict conform legii", a spus el în februarie.

Totuși, avocații lui Trump au intrat deja în conflict cu apărarea cu privire la ce înseamnă exact acest lucru. Avocații biroului procurorului districtual au susținut anterior că oricine care credea că președintele Joe Biden nu a câștigat alegerile prezidențiale din 2020 în mod legitim ar trebui să fie descalificat din a face parte din juriu, o întrebare la care echipa lui Trump s-a opus.

În cele din urmă, întrebarea nu a fost inclusă în cele 42 de întrebări pe care potențialii jurați trebuie să le răspundă. În schimb, jurații vor fi întrebați o serie de alte întrebări, precum cele de mai sus.

Vor fi întrebați, de asemenea, dacă au făcut vreodată parte dintr-un juriu și, dacă da, dacă au ajuns la un verdict. Persoanele care au făcut parte dintr-un juriu suspendat - un caz în care un juriu nu a putut ajunge la un verdict - sunt mai puțin probabile să fie alese, deoarece "teamă este că ei sunt cei care l-au lăsat în aer", spune fosta procuror din Manhattan, Diana Florence.

Potențialii jurați trebuie, de asemenea, să indice dacă ei sau prietenii apropiați sau membrii familiei au fost vreodată victime ale unei infracțiuni și, dacă da, care a fost aceea. Acest lucru permite ambelor părți să judece dacă cineva ar putea fi prejudecat în cazul falsificării înregistrărilor de afaceri ale lui Trump din cauza experiențelor anterioare.

Unele dintre întrebări sunt chiar mai personale, cerând juraților ce fac copiii lor și dacă iau vreun medicament care ar putea împiedica concentrarea lor în timpul procesului.

Foto: Agerpres

"Verificarea" juraților

Procurorii și echipa legală a lui Trump vor putea contesta pe cei pe care nu vor să fie incluși în juriu. Fiecare parte are 10 jurați pe care îi pot elimina fără un motiv anume, a spus Florence.

Atât Trump, cât și biroul procurorului districtual au un număr nelimitat de "provocări pentru cauză", ceea ce înseamnă că au nevoie de un motiv valid pentru a-i elimina pe jurați.

Acest timp va fi crucial pentru ambele părți pentru a elimina persoanele care nu vor fi obiective în legătură cu procesul, inclusiv pe cei care încearcă intenționat să intre în caz prin prezentarea în mod fals a opiniilor lor despre Trump, spune Saland.

"Este esențial ca procurorii și apărarea să verifice acei jurați și să se debaraseze de cei care cred că nu vor face treaba lor", adaugă el.

Pentru a ajuta, avocații apărării și procurorii vor angaja probabil experți pentru a examina postările pe rețelele de socializare ale juraților, care pot oferi o "comoară de informații cu privire la potențialele opinii și prejudecăți" ale acestora, a spus Rendelman.

Ambii vor căuta, de asemenea, persoane care nu și-au făcut încă o părere despre caz - o provocare semnificativă pentru un proces care a primit o acoperire media atât de intensă.

Dar cazul lui Trump nu va fi primul proces de înalt profil pentru procurori și echipe de apărare care caută un grup imparțial de newyorkezi, au subliniat experții. A durat aproape două săptămâni pentru a reduce numărul juraților în procesul de agresiune sexuală din New York al regizorului de la Hollywood Harvey Weinstein, din 2020.

Ar putea dura la fel de mult timp - dacă nu chiar mai mult - pentru a găsi persoane dispuse să-i acorde lui Trump un proces echitabil, spune Rendelman. "Suntem umani, iar prejudecățile ne intră, chiar și când nu vrem să ne facem asta", adaugă ea. "Este posibil, dar va fi dificil."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel