Cum l-au batjocorit greco-catolicii pe „handicapatul” cu sindrom Down

mihai-5-600x450
mihai-5-600x450

Are 20 de ani și primul cuvânt l-a spus la șase ani. Are sindromul Down. Însă pentru el și pentru mama lui sindromul nu a fost și nu este o piedică în viață. Mihai reușit să ia nota 7 la BAC și a demonstrat că este un luptător, mai ales că drumul până aici nu a fost deloc simplu. Și-a dorit mult să facă liceul teologic greco-catolic, dar tocmai aici a fost discriminat. 

Visul lui Mihai este să devină preot, acesta a fost motivul pentru care și-a dorit să urmeze un liceu de profil. „Noi fiind greco-catolici și Mihai având așa o înclinare spre religie am spus că acolo văd calea cea mai bună, la Liceul teologic la greco-catolici, unde ne știau și bolovanii. Ne știau toți, preasfințitul, preoții, toți. Am depus cererea în februarie și, cu trei zile înainte de a se încheia înscrierile, foarte greu mi-a aprobat. Foarte greu, cu nu știu câte specificații acolo, că dacă nu se va comportă nu știu cum, dacă n-a fi animale. Nu au scris ei asta în procesul verbal, dar am înțeles toate virgulele și pauzele și alineatele pe care le-au făcut ei. Am avut acolo probleme foarte mari. Cea mai grea perioadă a fost perioada greco. Nu mi-am putut imagina”, spune mama băiatului despre cei doi ani petrecuți la Liceul Greco-Catolic Inochentie Micu pentru ziardecluj.ro.

Acuzat că distruge psihicul copiilor și al profesorilor

„Psihologul școlii mi-a spus că nu am dreptul să stresez și să distrug psihicul copiilor și al profesorilor, să-mi iau copilul și să mă duc. Am avut momentul, atunci, să îl iau pe Mihai și să îmi pun capăt zilelor. Atât am plâns, de m-am descreierat! Au fost foarte multe probleme, ba mă acuza că au plecat copii din cauza lui Mihai, ca după aceea să iau legătură cu copiii și să îmi spună că nu e adevărat. Au fost doi-trei profesori, care au influențat foarte negativ. Profesoara de română l-a lăsat corigent și în toamnă nu a mai vrut să îl examineze, l-au examinat alte profesoare. Ei au adunat toate tezele, toate testele că să aibă dovadă, să-mi dea mie peste nas și mass-media, dacă va veni, să aibă dovadă că prostul e prost, ce să facă cu el? Că n-au ce să facă cu el, mă-să e nebună și nu știe unde e locul ăstuia. La școală specială, ajutătoare, nu la școală de masă, unde e high-life-ul societății și acolo nu are ce caută printre deștepții lumii”, mai spune femeia.

„ Ăsta? Afară cu el din școală! Ăsta să fie popă?”

La finalul clasei a X-a, femeii i s-a sugerat subtil că, din toamnă, Mihai nu mai are ce caută în școală.

„€œEl își dorește să fie preot, spunea în clasă că vrea să fie preot și îi deranja: Ăsta? Afară cu el din școală! Ăsta să fie popă? Dar nu avem voie să avem vise?”, se întreabă mamă.

„Ati auzit ce idealuri are Mihai? Vrea să se facă preot. Păi, succes. Știți câtă teologie am făcut? Câți ani de școală am făcut? 8 ani! Abia a rezistat doi la noi. Credeți că rezistă fără să facă pe el incaa€¦sa văd! Dumnezo să-i ajute. Nu-i așa simplu cum credem. Pentru mine e un lucru viață sufletească și altul competență intelectuală. Nu le amestecăm împreună, că dacă îi bun la rugăciune trebuie să fie bun peste tot. Nu, îmi pare rău. Și dacă a luat bacalaureatul, ce? Trebuie să recunoaștem că și pentru o persoană normală nu e mare lucru. Ce faci cu bac-ul în ziua de azi? ” a declarat  directorul, preotul Petrica-Daniel Tintelecan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel