EXCLUSIV  Crimă DUBLĂ la Oneşti. Psihologul Radu Leca spune FACTORII care au dus la tragedie. Întrebări cheie

foto pexels
foto pexels

Psihologul Radu Leca a pus mai multe întrebări cheie după crima dublă de la Oneşti, comisă de un bărbat de 68 de ani şi spune care sunt factorii care l-ar fi putut duce pe acesta la comiterea faptelor.

"Un om care a pierdut munca de o viaţă şi-a vărsat nervii pe doi oameni care au fost la locul nepotrivit în ziua nepotrivită. I-a luat ostatici, după care a realizat o dublă crimă. Despre ce vorbim? Vorbim despre o lipsă de colaborare reală între instituţii. S-a mers pe ideea de negociere cu agresorul. Negocierea ar fi trebuit să aibă loc în conformitate cu specificaţiile în vigoare, dar ea a durat mai multe ore. Eu vreau să înţeleg cine a fost prezent la negociere, fiindcă acea negociere nu a făcut decât să apropie făptaşul de îndeplinirea crimei. Iar când s-a intervenit real şi s-a luat decizia într-un final, totalitatea mijloacelor au fost neadecvate, iar intervenţia a fost un fiasco.

Eu am mai multe neclarităţi. Cum de un sexagenar omoară doi ostatici, de unde a avut puterea să omoare mai mulţi tineri? De ce intervenţia s-a făcut atât de tardiv? De ce nu a fost adusă brigada antitero? Noi ştim că gruparea de jandarmi are echipamentul complet pentru un asemenea tip de intervenţii.

De ce a fost lăsată la faţa locului soţia agresorului? Din punctul meu de vedere, ea a informat agresorul de tot ce se întâmplă afară. De ce nu a fost izolată? De ce nu s-a apelat la un lunetist din serviciul SAS? Sunt foarte multe întrebări la care nu răspunde nimeni", a spus Radu Leca pentru DC NEWS.

VEZI ŞICrimă Onești. Informații din anchetă: La ce oră a sunat criminalul la 112 și la ce oră au ajuns negociatorii

Ce a declanşat crima

"Din punct de vedere psihologic, mergem pe următoarea idee. Un om care a pierdut totul a refulat. A imobilizat, cu o putere ce aparţine omului bolnav şi nebun, doi oameni tineri. Intervenţia în acest caz, rar dar nu unic, a fost realizată în pripă, mergându-se pe ideea că un bătrân nu poate ucide doi tineri.

Subiectul şi-a pierdut uzul raţiunii după ce a pierdut apartamentul, şi a dorit să rămână ceva în urma lui. Subiectul nu era labil psihic, el a vrut să demonstreze ceva, ca act de răzbunare. Crima dublă a fost realizată pe fondul unei conştientizări a pierderii şi a dorinţei de răzbunare. Disperarea l-a făcut să nu mai gândească raţional. A început cu noţiunea de sechestrare de persoane, după care a trecut la uciderea lor. Un om care nu a realizat nicio faptă până la 68 de ani să ucidă două persoane, e o chestiune care ţine mai mult de nebunie în primă fază, dar avem o problemă aici, de etică. Dacă subiectul nu era nebun şi a făcut-o perfect conştient? Lumea va spune că a înnebunit şi că a ucis doi oameni, dar nu înseamnă că e adevărat.

În cazul unor evenimente la care felul tău de a fi contribuie prin furie, există posibilitatea să devii ucigaş. Dar există şi şansa mare să te naşti sadic, lipsit de orice fel de emoţie, şi atunci intri sub incidenţa patologiei", a mai spus psihologul.

VEZI ŞI Noi imagini de la negocierile Poliției cu criminalul din Onești: Băi, bag cuţitul ăsta în ei! Ascultă-mă ce spun!

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy