Crăciun. Câți români au acumulat anul trecut datorii în urma cheltuielilor

Unul din cinci români a acumulat anul trecut datorii în urma cheltuielilor de Crăciun, iar unul din doi se simte obligat să cheltuie bani pentru sărbători, reiese dintr-un studiu al ING remis, luni.

În 2015, mai mult de unul din patru români a primit un cadou pe care nu l-a apreciat sau nu i-a plăcut.

'Aproape unul din şapte europeni (15%) a primit anul trecut cel puţin un cadou pe care nu şi-l dorea, nu i-a plăcut sau nu l-a folosit. Cu alte cuvinte, au existat cel puţin 81 milioane de cadouri nedorite, fiecare cu o valoare medie de aproximativ 45 euro. La nivel european, românii (cu 27%) se află pe locul trei în topul celor ce nu au apreciat cadourile primite, pe locul întâi fiind Marea Britanie (29%), urmată îndeaproape de Italia (28%)', se arată în document.

În timp ce anul trecut aproximativ 3,7 miliarde euro au fost cheltuiţi pe cadouri neapreciate, cumpărăturile de Crăciun au adus datorii pentru unul din zece europeni.

Conform documentului, în această privinţă, România se afla în fruntea clasamentului european cu 19%, aproape de două ori mai mult decât media europeană (10%). Cu toate acestea, europenii au început să îşi planifice mai bine cheltuielile de sărbători, două din cinci persoane (41%) mărturisind că economisesc înainte de Crăciun, faţă de numai 33% în 2015.

[citeste si]

"Deşi tot mai mulţi planifică în avans şi economisesc special pentru Crăciun, există încă persoane ce se îndatorează de dragul familiei şi al prietenilor care, un an mai târziu, nici nu îşi mai amintesc ce cadouri au primit. Consumatorii ar trebui să se gândească la efectele pe termen lung ale cheltuielilor, înainte de a ceda presiunii şi a achiziţiona cadouri scumpe, care s-ar putea să rămână nefolosite", a declarat Ian Bright, senior economist ING Group.

În medie, cinci din zece români (53%) se simt obligaţi să cheltuie bani de Crăciun, cu 11% mai mult decât media europeană.

Conform rezultatelor ING International Survey - Christmas 2016, societatea contribuie la presiunile pe care consumatorii le simt. Astfel, mai mult de doi din cinci respondenţi (42%) admit că se simt obligaţi să cheltuie bani pentru sărbătorile de Crăciun.

Raportul este realizat pe un eşantion de 13.500 persoane din 14 ţări din Europa, Statele Unite şi Australia şi prezintă percepţia oamenilor despre finanţele personale în perioada sărbătorilor de iarnă. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel