Coreea de Nord: Kim Jong Un, întâlnire cu președintele Coreei de Sud

Kim Jong Un
Kim Jong Un

 Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a ajuns la un acord "satisfăcător" cu delegaţia de înalt nivel din Coreea de Sud, aflată la Phenian, privind organizarea unui summit cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, a relatat marţi agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA, preluată de EFE. 

Reprezentanţii Seulului i-au remis preşedintelui nord-coreean o scrisoare din partea omologului sud-coreean iar Kim Jong-Un "ascultând despre intenţia preşedintelui Moon Jae-In de a organiza un summit (...), a schimbat puncte de vedere (cu trimişii Seulului) şi a ajuns la un acord satisfăcător", a informat KCNA. 

Kim si membrii delegaţiei sud-coreene au schimbat de asemenea opinii despre măsurile ce trebuie adoptate pentru "a atenua tensiunile militare între Nord şi Sud şi a impulsiona dialogul şi cooperarea". 

Răspunsul lui Kim Jong Un 

Liderul nord-coreean a avut un "dialog sincer" cu trimişii sud-coreeni, le-a arătat "voinţa sa fermă de a îmbunătăţi legăturile Nord-Sud şi de a scrie o nouă istorie a reunificării" şi a dat instrucţiuni pentru "luarea de măsuri practice rapid" în vederea îmbunătăţirii relaţiei bilaterale. 

Vizita emisarilor Seulului, prima, în mai bine de zece ani, a unei delegaţii sud-coreene de înalt nivel în Nord, a venit ca răspuns la călătoria istorică efectuată în februarie în Sud de Kim Yo-Jong, sora liderul nord-coreean, cu prilejul Jocurilor Olimpice de Iarnă, şi în cadrul căreia Moon a primit invitaţia organizării în curând a unui summit intercoreean. 

Prima întâlnire a liderului nord coreean 

Dacă întâlnirea Kim-Moon ar avea loc, ar fi prima de acest fel după peste zece ani, ultimele astfel de reuniuni fiind organizate în 2000 şi 2007, la Phenian, între liderul nord-coreean şi tatăl lui Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, decedat între timp, şi preşedinţii de atunci ai Coreei de Sud, Kim Dae-Jung şi, respectiv, Roh Tae-Woo. 

Cu toate acestea, Seulul, citat de AFP, a precizat în cursul serii că niciun acord concret nu a fost încheiat cu privire la o întâlnire a preşedinţilor Moon şi Kim. 

Cele două părţi au "discutat" şi "au împărtăşit aceleaşi opinii" în alte puncte, a adăugat un oficial al preşedinţiei sud-coreene. Ele s-au întreţinut mai bine de patru ore şi au participat la un dineu, conform sursei citate, care a completat că precizări vor fi făcute publice în cursul zilei de marţi. 

Emisarii preşedintelui sud-coreean au misiunea de a discuta mijloacele de favorizare a dialogului între Phenian şi Washington pe subiectul armelor nucleare. 

Delegaţia îi include, între alţii, pe Suh Hoon, şeful Serviciului de Informaţii al Coreei de Sud, şi pe ministrul adjunct al Unificării, Chun Hae-Sung, al cărui minister tratează problemele intercoreene, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel