Coreea de Nord a tras cu rachete balistice către apele teritoriale ale Japoniei

Pixabay / Coreea de Nord a tras cu rachete balistice către apele teritoriale ale Japoniei
Pixabay / Coreea de Nord a tras cu rachete balistice către apele teritoriale ale Japoniei

Coreea de Nord încinge din nou cerul Asiei, trăgând cu rachete balistice care s-au prăbușit în apele teritoriale ale Japoniei. 

Coreea de Nord a lansat marți dimineață cel puțin o rachetă balistică de pe coasta sa de est, potrivit oficialilor sud-coreeni și japonezi, citați de CNN. Lansarea a avut loc în orașul port Sinpo, provincia Hamgyong, la aproximativ 10 dimineața, ora locală,  au declarat șefii de stat major din Coreea de Sud (JCS). Într-un text adresat reporterilor, JCS a transmis că proiectilul pare a fi o rachetă balistică lansată de un submarin (SLBM).

Racheta ar fi fost lansată de un submarin

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că racheta ar fi fost trasă din mare, dar nu a confirmat încă dacă a fost lansată dintr-un submarin. Localitatea Sinpo găzduiește un șantier naval nord-coreean.

Secretarul general adjunct al Japoniei, Yoshihiko Isozaki, a declarat că două rachete balistice ar fi fost lansate în timpul exercițiilor de marți, în timp ce armata Coreei de Sud a anunțat un singur proiectil.

"Ultimele acțiuni ale Coreei de Nord amenință pacea și securitatea Japoniei și a regiunii", a spus Isozaki. „Mai mult, lansarea continuă de rachete balistice reprezintă o provocare serioasă nu doar pentru Japonia, ci pentru întreaga comunitate internațională”. Testul de marți a fost „extrem de regretabil” și a încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, a adăugat Isozaki.

Comunitatea internațională, gata să întoarcă spatele Coreei de Nord

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat într-un tweet că Japonia va „răspunde hotărât” la acțiunea Coreei de Nord. Consiliul Național de Securitate al Coreei de Sud (NSC) și-a exprimat „profundul regret” față de lansare, potrivit unui text trimis reporterilor de Biroul prezidențial Casa Albastră, adăugând că acesta a venit în timp ce Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia și Rusia erau „active” „în discuțiile pentru realizarea păcii în Peninsula Coreeană.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc după lansarea rachetei sau a rachetelor, membrii comitetului permanent al CNVM au cerut Coreei de Nord să se angajeze în dialog, subliniind importanța stabilității în regiune, a spus Casa Albastră.

După ultimele teste din Coreea de Nord au urmat luni de tensiuni la nivelul Peninsulei Coreene. Phenian a testat un număr tot mai mare de proiectile în 2021, inclusiv ceea ce a afirmat că este o nouă rachetă hipersonică la sfârșitul lunii septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel