Construirea minei de la Roșia Montană va genera 2300 de locuri de muncă

Exploatarea minieră de la Roșia Montană va crea 2300 de locuri de muncă numai în etapa de construcție a minei, a spus Cristian Albu, președinte al Sindicatului ”Viitorul Mineritului”, în cadrul unei dezbateri De Ce News cu titlul ”Cunoaște oamenii de la Roșia Montană”. Pe întreg parcursul proiectului, alte mii de oameni vor lucra pentru proiect, direct și indirect.

În prezent, susține dl. Albu, Roșia Montană Gold Corporation a creat deja 450 de locuri de muncă. Pentru restaurarea centrului istoric al localității și construcția unui cartier de case, respectiv Recea, din Alba Iulia, au fost alcătuite echipe de constructori din foști lucrători ai minei, concediați în 2006, când mina de stat a fost închisă. Ei vor fi pregătiți profesional pentru a lucra la proiectul minier și li se vor alătura alți localnici, pe măsură ce avansează exploatarea. În perspectivă, se preconizează crearea a 2300 de locuri de muncă, pe perioada de construcție a minei și a altor peste 800, pe perioada operării acesteia. Veniturile mai mari față de media salarială din România. Beneficiile vor fi și colaterale. ”Viața economică din zonă deja s-a dinamizat, iar pe măsură ce oamenii care astăzi sunt șomeri vor începe să ia salarii, toate firmele din zonă vor avea de câștigat. Astăzi, când avem deja primele locuri de muncă aduse de companie, viața din Roșia Montană s-a schimbat. Aceste locuri de muncă contează foarte mult”, a spus și dna Sanda Lungu, localnică, mamă a doi copii liceeni.

Cât privește acuzațiile oponenților acestui proiect, potrivit cărora s-ar putea ca forța de muncă să vină din afara localității, dl. Albu a fost tranșant. ”Avem aici forță de muncă specializată, suntem mineri de mai multe generații. Poate vor fi și câteva posturi de înaltă expertiză pentru care va veni personal din alte localități, dar majoritatea celor angajați vor fi din Roșia și localitățile învecinate”.

Întrebat dacă s-ar putea ca, la sfârșitul exploatării, localitatea să revină la sărăcia care este acum, Marius Todor, localnic născut și crescut la Roșia Montană, în prezent angajat la compania minieră, a spus că acest lucru nu este posibil, pentru că firma acționează într-un cadru normativ european, iar proiectul este gândit pe termen lung.

”Așa cum s-a făcut în ultimii 50 de ani, e normal ca imediat ce mina se închide, localnicii să fie lipsiți de resurse. Un minerit subfinanțat, cu o tehnologie veche, neactualizată, probabil că nu asigură o dezvoltare sustenabilă. În cazul Proiectului Roșia Montană, situația este total diferită. Operatorul este privat, are tot interesul să facă o investiție modernă, eficientă. Acum contextul în care are loc mineritul este cu totul altul, acționăm după regulile europene și într-o societate cu norme clare. Dezvoltarea minieră este o componentă a dezvoltării durabile, prin punerea în valoare a ceea ce are zona în plus față de minerit”, a subliniat Marius Todor, care a adăugat: “Proiectul minier nu concurează alte proiecte de dezvoltare economică a zonei, ci dimpotrivă, poate acționa ca un factor catalizator al acestora. De exemplu, investițiile în infrastructură, necesare pentru proiectul minier, sau în restaurarea patrimoniului, la care compania s-a angajat, ajută la dezvoltarea turismului în zonă, pe termen lung”.

Citește și:

Sanda Lungu, femeia din reclama Roșia Montană: Nu am citit de pe prompter. Nu mi-a spus nimeni ce să zic

Dezbatere De ce News: Cunoaște oamenii de la Roșia Montană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel