Conserva de pește care îți pune sănătatea în pericol. De ce trebuie să o eviți

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Unele alegeri pe care le faci zi de zi, care par inofensive, pot avea un impact mai mare asupra sănătății decât ai crede. Specialiștii avertizează asupra unui pericol ascuns în alimentația ta: anumite conserve, consumate frecvent, pot conține mai mult mercur decât îți imaginezi. Acest metal toxic poate afecta grav sănătatea, iar expunerea repetată poate duce la probleme serioase pe termen lung.

Nu toată lumea știe că tonul conservat în ulei conține mai mult mercur decât cel natural. Dr. Isabel Viña avertizează că, deși peștele este recomandat, e bine să alegi tonul natural pentru a reduce aportul de mercur. Tonul conservat în ulei sau oțet favorizează acumularea mercurului, având cu 8-10 micrograme mai mult decât cel natural. Pentru a limita expunerea, se recomandă să arunci uleiul din conservă și să folosești ulei de măsline extra-virgin din casă, potrivit 20minutos.es

„Dacă dorim să minimizăm ingerarea de mercur, ideal ar fi să alegem tonul din conservă natural”, a spus dr. Isabel Viña într-un videoclip postat pe contul său de TikTok. 

„În orice mediu gras, cum ar fi uleiul de măsline extra-virgin, uleiul de floarea-soarelui sau oțetul, se favorizează acumularea de mercur, făcându-te să consumi mai mult din acest motiv. De fapt, se estimează că tonul în ulei conține între 8 și 10 micrograme mai mult mercur decât tonul natural”, a mai spus aceasta.  

 

2. Sursa foto... (conserva-de-ton-2_20935400.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Rawf8.com

De ce trebuie să eviți mercurul

Trebuie să eviți ingerarea de mercur pentru că este extrem de toxic pentru organism.

Afectează sistemul nervos

Mercurul se acumulează rapid în creier și măduva spinării. Când ajunge acolo, distruge celulele nervoase, ceea ce duce la probleme de memorie, concentrare scăzută, tulburări de somn, tremurături, anxietate sau depresie. În cazurile grave, poate provoca paralizie sau chiar moarte.

Deteriorează rinichii

Rinichii încearcă să filtreze mercurul din sânge, dar fiind atât de toxic, el afectează celulele renale, provocând insuficiență renală. Acest lucru poate duce la acumularea de substanțe toxice în corp și la alte complicații grave.

Este periculos pentru inimă

Studiile arată că mercurul poate crește tensiunea arterială, favoriza inflamația vaselor de sânge și accelera formarea plăcilor de aterom (depuneri de grăsimi în artere), crescând astfel riscul de infarct sau accident vascular cerebral.

Periculos pentru copii și femei însărcinate

În perioada de dezvoltare, creierul fătului și al copiilor mici este extrem de sensibil. Mercurul poate provoca întârzieri în dezvoltare, dificultăți de învățare, scăderea IQ-ului, probleme de vorbire și motricitate. De aceea gravidelor li se recomandă să evite anumiți pești mari, bogați în mercur.

Se acumulează în corp

Corpul nu are un mecanism eficient de eliminare a mercurului. În timp, chiar și expuneri mici repetate pot duce la concentrații toxice, cu simptome care apar lent și se agravează pe măsură ce mercurul se depozitează mai ales în creier, rinichi și ficat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel