Congres PNL. Cîţu vs. Orban. Florin Cîţu, noul preşedinte PNL. Orban şi-a anunţat demisia de la Camera Deputaţilor - UPDATE LIVE TEXT + VIDEO

Astăzi este ziua decisivă pentru alegerea noului șef al Partidului Național Liberal. 

UPDATE: Alina Gorghiu, dezamăgită de Ludovic Orban.

  Alina Gorghiu, dezamăgită de Orban: Mă așteptam să recunoască victoria lui Florin Cîțu, să felicite echipa / Orban: Îl felicit pe Florin Cîțu

UPDATE: Şi Rareş Bogdan a făcut primele declaraţii. 

Imediat după ce s-au aflat rezultatele, Rareș Bogdan a scris pe contul de Facebook: „Mergem înainte! Construim Romania!”

UPDATE: Ludovic Orban şi-a anunţat demisia de la Camera Deputaţilor. 

"Le mulţumesc celor aproape 1900 de colegi care mi-au acordat încrederea în condiţiile în care s-a desfăşurat acest Congres. Îl felicit pe Florin Cîţu. De-a lungul carierei mele am apărat valorile liberale şi am acţionat constant pentru a realiza un salt de care România are nevoie. Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile şi acţiunea politică pentru apărarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor individuale, şi voi continua să acţionez aşa cum am făcut-o şi până acum, alături de colegii mei. Vreau să vă anunţ că demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor va fi luni, la prima oră, pe masa preşedintelui ales Florin Cîţu. Vreau să vă mai spun că din momentul de faţă între Ludovic Orban şi Klaus iohannis nu mai există parteneriat", a precizat şi Ludovic Orban. 

Update: Florin Cîţu, primele declaraţii după congres. 

"Dragi colegi, acest vot mă onorează şi mă responsabilizează. Trebuie să fiu sincer şi să spun că nu mă surprinde alegerea, pentru că am spus din primul moment că echipa câştigătoare e singura soluţie pentru PNL. În acelaşi timp, vă promit, aşa cum am spus azi, că voi fi preşedintele PNL tuturor liberalilor. De astăzi, suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD. Aceasta a fost o mişcare, nu doar o campanie. O mişcare care începe cu PNL şi care va schimba România în bine. Vă mulţumesc tuturor. Împreună construim România liberală!", a declarat premierul imediat după aflarea rezultatelor. 

Update 18:30 - Florin Cîţu a câştigat şefia PNL, cu 60 la sută dintre voturi. 

Update 18:16 - Florin Cîţu ar avea 58 % dintre voturi, în timp ce Orban ar contabiliza doar 42 %, la numărătoarea parţială, anunţă surse Antena 3.

În cifre absolute, asta înseamnă că, la numărarea a 45% dintre buletine, Florin Cîţu a primit 1099 voturi, în timp ce Ludovic Orban 672.

Update 17:48 - Rareş Bogdan anunţă victoria lui Florin Cîţu.

„Deși am dat niște cifre spre 65 - 67% se pare că am fost ușor pesimist. Unii delegați tăcuți din sală au fost extrem de deranjați de faptul că au fost 4 - 5 filiale care au reacționat extrem de agresiv la adresa discursului președintelui și apoi nu l-au lăsat pe premierul României, Florin Cîțu, să vorbească. Asta a creat o stare de nervozitate și inclusiv din voturile indecișilor - mă refer la Dan Motreanu, la Ilie Bolojan sau Sectorul 1, Sebastian Burduja, au plecat în bloc spre Florin Cîțu, deranjați de comportamentul celor 4 - 5 filiale ale noastre”, a spus Rareș Bogdan, conform Mediafax.

Europarlamentarul a spus că 91% dintre cei care au participat la Congresul PNL erau vaccinați, iar restul de 9% au intrat cu test PCR făcut vineri dimineața.

Update 17:26 - Conform surselor Antena 3, mai sunt de numărat aproximativ 35% dintre buletinele de vot. 

Update 17:15 - S-au deschis urnele de vot şi începe numărătoarea oficială. Din primele informaţii, Florin Cîţu ar avea mai multe voturi de partea sa. 

Update 16:39 - S-a încheiat votul! Buletinele de vot vor fi numărate, conform unor surse, de 50 de persoane, câte 25 din partea fiecărui candidat. Urnele au fost deja sigilate, iar cei care vor număra buletinele vor merge într-o sală separată. 

UPDATE 16:21: Vă prezentăm mai multe fotografii de la Congresul PNL, cu imagini care nu se văd la TV. 

Spre exemplu, în următoarele fotografii vedeţi mizeria rămasă în urma delegaţilor la Congres atât în sală, cât şi la intrare. Asta în condiţiile în care acum câţiva ani, liberalii îi criticau pe social-democraţi că au făcut mizerie în stradă, la un miting. 

În acelaşi timp, liberalii s-au îmbulzit nu doar la cabinele de vot, ci şi la tarabele cu mici, dar şi la toalete. 

UPDATE - FOTOGRAFII DE LA CONGRESUL PNL, CE NU SE VEDE LA TV. 

UPDATE 16:07 - Un delegat de la Congres a fost scos pe targă de cei de la SMURD. Conform Antena 3, este vorba despre un bărbat care a căzut de pe scenă. 

VEZI SMURD intervine la congresul PNL. O persoană a căzut sub scenă și s-a rănit grav - RTV

UPDATE 16:00 - Rareş Bogdan, declaraţii în timpul votului 

"Stăm foarte bine. Sper ca următoarea campanie să fie în 2024. Stăm bine, important e ce facem după ca să unificăm partidul. Mâine avem alegeri cu 2500 de oameni pentru Biroul Naţional, candidez şi eu pentru postul de vicepreşedinte. Au fost mai bine aleşi oamenii la discursurile pentru Florin Cîţu. Eu am încercat să empatizez cu sala, au fost mesaje cheie legate de PNRR, de cum continuăm guvernarea. Au fost momente care mi-au displăcut, cum au fost huiduielile de la început", a declarat Rareş Bogdan la Antena 3. 

UPDATE 15:47 - Ludovic Orban, nemulțumit de procesul de votare

Ludovic Orban s-a arătat nemulțumit de procesul de votare. Votanții s-au înghesuit. Unei persoane i s-a făcut rău, iar paramedicii de la SMURD au intervenit la fața locului pentru acordarea primului ajutor medical. 

Florin Cîțu a votat. Ce a declarat imediat după 

Congresul PNL a fost organizat bine, toţi participanţii au mască, toţi păstrează condiţiile de securitate, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, care candidează la şefia formaţiunii, scrie Agerpres. 

"Da, s-a organizat bine, în condiţii de securitate, toţi au avut mască... Totul este ok. Specialiştii vor spune dacă s-a respectat distanţarea. Eu vă spun că a fost organizat bine. Toţi au mască, toţi păstrează condiţiile de securitate. Totul este ok. Organizatorii vă vor spune cum au organizat acest congres, eu vă spun că astăzi a fost organizat bine", a declarat Florin Cîţu, după ce şi-a exprimat votul la Congresul PNL.

Întrebat ce le transmite oamenilor care nu mai pot să îşi facă nunţile, botezurile, aniversările pe care le aveau în plan pentru că Bucureştiul este în scenariul roşu COVID, iar la Congresul PNL sunt .000 de oameni, premierul a răspuns: "Nu, pot să le facă, ştiţi foarte bine că pot cu certificatul verde, se pot face aceste nunţi, deci haideţi să nu dezinformăm".

UPDATE 15:40 - Rareș Bogdan a votat la Congresul PNL. 

6. -imagine fara descriere- (242642169_281403753826946_6363288599305770388_n_79802700.jpg)

UPDATE 15:00 - A început votul la Congresul PNL. 

Votul privind alegerea preşedintelui PNL a început, sâmbătă, la Congresul care se desfăşoară la Romexpo.

Un număr de 4.874 de delegaţi din întreaga ţară s-au înregistrat la congres, după cum a anunţat preşedintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan.

În locurile în care delegaţii îşi ridică buletinele de vot s-au creat aglomeraţii.

Unii delegaţi votează în cabinele de vot fără a trage perdeaua amplasată la acestea.

Pentru şefia PNL candidează actualul preşedinte, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.

Cei doi candidaţi şi-au prezentat, anterior, moţiunile cu care candidează: Ludovic Orban - "Forţa Dreptei" şi Florin Cîţu - "România Liberală".

De asemenea, vor fi aleşi preşedinţii Curţii de Arbitraj şi ai Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori. 

USR PLUS reiterează: Nu putem continua guvernarea cu Florin Cîţu premier

USR PLUS reiterează sâmbătă că a luat deja o decizie în unanimitate - nu poate guverna cu Florin Cîţu premier.

"Această decizie nu se va schimba, indiferent câte minciuni încearcă să răspândească "echipa câştigătoare". Vrem reforme pe bune, nu participarea la guvernare de dragul puterii, acceptând orice fel de condiţii", precizează USR PLUS, pe pagina de Facebook, în ziua în care are loc Congresul PNL unde Cîţu candidează pentru funcţia de preşedinte.

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a scris şi el, pe pagina sa de socializare, că "Florin Cîţu are o singură şansă să rămână în fruntea guvernului: USL 2.0".

""Echipa câştigătoare" nu se dezice! Cei care au aruncat toată ţara în haos doar pentru a-i asigura lui Florin Cîţu funcţia de preşedinte al PNL lansează zvonuri potrivit cărora, după congresul lor, USR PLUS se va întoarce în Guvernul Cîţu. Exclus acest lucru! Ne-am fript o dată cu acest jucător la păcănele pe destinele românilor, a doua oară nu se va mai repeta. Florin Cîţu are o singură şansă să rămână în fruntea guvernului: USL 2.0. Doar frăţia cu Ciolacu îl mai poate salva şi menţine în funcţie", afirmă Stelian Ion.

UPDATE 14:50 - Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat sâmbătă că de fiecare dată când reprezentanţii administraţiei locale l-au sunat pe Ludovic Orban au putut discuta cu acesta la telefon, scrie Agerpres. 

"Sunt alături de Ludovic Orban fiindcă, în decursul anilor, atât eu cât şi marea majoritate dintre dumneavoastră, fie că sunteţi în administraţia publică, fie că aţi ocupat alte poziţii, vi s-a răspuns la telefon de către Ludovic Orban şi, în acelaşi timp, de fiecare dată când l-aţi sunat pe Ludovic Orban, indiferent în ce poziţie se afla la vremea respectivă, aţi avut şansa de a vorbi cu el", a spus Veştea, în discursul de susţinere a actualului lider PNL pentru un nou mandat.

În prezent, a susţinut el, "nu aceleaşi lucruri se întâmplă" cu unii colegi liberali.

"De multe ori cred că ar trebui să fim consultaţi şi pe PNRR şi pe alcătuirea bugetului şi pe o serie de obiective pe care Guvernul le face", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. 

UPDATE 14:40 - Siegfried Mureşan: România va primi 80 de miliarde de euro

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a amintit, sâmbătă, că România va primi cea mai mare sumă de bani din istorie, din partea Uniunii Europene, 80 de miliarde de euro, transmiţându-le autorităţilor locale prezente la Congresul PNL că aceşti bani li se cuvin, scrie Agerpres. 

"În următorii ani, România va primi mai multe fonduri europene, mai mulţi bani de la Uniunea Europeană decât am primit oricând până acum, 80 de miliarde de euro şi aceşti bani, vreau să ştiţi, vi se cuvin dumneavoastră, primarilor, preşedinţilor de Consilii Judeţene, întreprinzătorilor, oamenilor din sectorul privat, ONG-urilor, cu o singură condiţie: să avem cele mai bune proiecte. Acestea nu vin pe criterii politice şi aceasta va fi principala sursă de dezvoltare, de modernizare şi de investiţii a României", a arătat el.

Mureşan a vorbit la Congres în calitate de susţinător al lui Ludovic Orban la preşedinţia PNL.

"Cartea noastră de vizită în faţa oamenilor, în următorii ani, va fi guvernarea, buna guvernare", le-a transmis el colegilor liberali.

UPDATE 14:20 - Virgil Guran, declarații de la tribuna Congresului PNL

”USR PLUS, greu de lucrat cu ei vă spun foarte sincer. Am fost lider de grup, foarte greu de lucrat cu ei, dar nici să aducem PSD să ne arbitreze, asta ar fi foarte grav. Să stăm la mâna lor, să vină dimineața să ne dea listă cu ce avem de făcut în Guvern, în Parlament, în localități. Nu cred ce este normal. Am luptat să ajungem să ducem politica noastră liberală. (...) Nu știm dacă suntem cu adevărat la guvernare, nu suntem, în partid din ce am văzut azi nu mi-a plăcut. Am văzut prieteni care nu mai sunt prieteni, am văzut oameni care nu se mai salută. Nu trebuie să se întâmple și de aceea avem nevoie de un conducător echilibrat, un conducător care ne-a dus la victorie și ne poate duce din nou și care poate să refacă guvernarea”, a declarat Virgil Guran, liderul PNL Dâmbovița.

UPDATE 13:57 - Violeta Alexandru, declarații la Congresul PNL

”Bine ați venit în București. Ne-am simțit bine primiți în filialele în care am fost în această campanie. (...) Drumul unui om ca mine, ca Florin Cîțu, abia începe. Să nu grăbim etapele. Eu am înțeles că este vorba despre echipă. Cei care mă cunosc că sunt un om foarte exigent, dar sunt un om de echipă. Cei care au lucrat cu mine știu despre mine că sunt fundamental un om de echipă. Apreciez foarte mult declarațiile premierului Cîțu. Oricât de mult ai clama echipa, totuși când te uiți la partid, președintele PNL trebuie să ia el decizia. Am să vă spun doar că s-au înțeles toate mesajele dvs. (...) Din punct de vedere al situației în care ne aflăm în acest moment. A trecut un an. De regulă în primul an faci cele mai mari reforme. Noi suntem la sfârșitul primului an cu o ușoară tragere a frânei de mână. Îmi doresc să recuperăm câteva lucruri. Investițiile sunt un subiect despre care s-a discutat foarte mult în ultima perioadă”, a declarat, printre altele, Violeta Alexandru. 

Ionel Dancă, declarații

UPDATE 13:45 - Deputatul liberal Ionel Dancă i-a îndemnat sâmbătă pe participanţii la Congresul PNL să voteze liber şi să nu se teamă de "controlul" votului, scrie Agerpres. 

"Dragi colegi, liberali adevăraţi, votaţi liber, nu vă fie frică de controlul votului. Ludovic Orban câştigă!", a spus el, în discursul pentru susţinerea candidaturii lui Orban.

Dancă a precizat că şi-a depus candidatura la funcţia de vicepreşedinte al partidului.

"Ludovic Orban ne-a dat din nou puterea de a crede în victoriile Partidului Naţional Liberal. Trebuie să îl alegem pe omul care ne duce la victorie şi nu pe omul care ne creează probleme", a afirmat liberalul.

Flutur: Vă cer o amnistie a supărărilor şi a vorbelor grele

UPDATE 13:40 - Preşedintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut, sâmbătă, la Congresul PNL, "o amnistie a supărărilor şi a vorbelor grele" şi a făcut apel la unitatea partidului, transmiţând că este nevoie de unitate în coaliţie pentru a guverna şi "nu pentru un spectacol jalnic al democraţiei care este la Romexpo", scrie Agerpres. 

"Particip la acest congres care are o încărcătură aparte, sper să ne descărcăm astăzi de energiile acumulate şi cu 'Doamne ajută' să începem pentru că avem foarte multă treabă. Şi am să îmi permit de la acest microfon, dragi liberali, un mesaj extrem de pragmatic, pentru că trebuie să răspundem şi am intrat în această echipă a lui Florin Cîţu pentru a susţine pragmatismul. Ce facem de luni dimineaţă? Pentru că suntem principalul partid de guvernare. Şi am câteva propuneri concrete pentru fiecare dintre dumneavoastră. În primul rând, unitatea Partidului Naţional Liberal, dar nu declarată. Vă cer o amnistie a supărărilor şi a vorbelor grele, să uităm, să ştergem cu buretele şi să adunăm marea familie a PNL", a afirmat Flutur, în discursul de susţinere a candidaturii lui Florin Cîţu la preşedinţia partidului.

El a spus că energia trebuie folosită împotriva PSD şi a celor care atacă PNL. "Eu sper ca, după ziua de astăzi, să ne facem bine", a adăugat Flutur.

"Trebuie unitate în coaliţie pentru că noi, din păcate, am generat instabilitate şi trebuie să adunăm coaliţia de dreapta şi centru-dreapta să putem guverna, să ne descărcăm de vot onorabil în această ţară pentru că anul trecut românii pentru asta ne-au votat, nu pentru un spectacol jalnic al democraţiei care este la Romexpo. Dar, la Romexpo nu trebuie să ne expunem duşmăniile, ci ideile, dragi prieteni liberali. Reluarea discuţiilor şi aplecarea pe urgenţele ţării şi vorbim de combaterea pandemiei, de scumpirea facturilor, pregătirea pentru iarnă, accelerarea absorbţiei fondurilor europene. Sunt foarte multe lucruri de făcut. (...) Haideţi să trecem Carpaţii, să legăm provinciile istorice, că românii aşteaptă de la noi şi nu autostrăzi cu carioca", a adăugat Gheorghe Flutur.

Liderul liberal a mai spus că întărirea parteneriatului cu preşedintele României este fundamentală. 

Ludovic Orban, noi declarații la Congresul PNL

UPDATE 13:30 - Ludovic Orban, noi declarații în cadrul Congresului PNL

”Am vorbit de nenumărate ori în fața dvs. în toate ocaziile posibile. Sunt foarte puține lucruri pe care aș putea să vi le spun. Am prezentat moțiunea în 35 de filiale județene. Am să vă spun câteva lucruri importante. Încep prin a-l ruga pe domnul Boc, pe care îl apreciez în mod deosebit ca atunci când mă citează să mă citeze integral, nu pe bucăți. Am spus că fie, dacă eu sunt bun, atunci și colegii mei sunt buni, fie dacă eu sunt rău și ei sunt răi, dar eu vă garantez că toți suntem buni. PNL a fost adus la guvernare. Ce a spus Florin Cîțu, despre faptul că toate deciziile le va lua cu dvs. Mă îndoiesc pentru că nu îmi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat pe cineva când a dat afară toți consilierii. Nu îmi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat pe cineva atunci când l-a demis pe ministrul Alexandru Nazare. Mi-a cerut părerea dar eu nu am fost de acord. Nu îmi aduc aminte să fi fost consultat un for înainte de deciziile care au dus la criza guvernamentală. Nu a fost consultat nici președintele partidului, au fost două decizii luate de premier. Fraților, ce facem cu guvernarea? Realitatea este în momentul de față că suntem într-o ecuație aproape imposibilă. Atâta timp cât niște parteneri s-au retras, stau și mă întreb cum vom îndeplini singura condiție pe care o au să revină în coaliție, atunci cu cine facem majoritate parlamentară? Credeți că este un liberal cu capul pe umeri pentru a bate palma cu PSD-ul? Eu cred că nu, iar dacă există cineva să o spună deschis. Negocieri pe sub masă s-au făcut. Dacă cineva își imaginează că un Guvern minoritar va rezista atunci este naiv. Avem doar două variante strategice, Prima variantă, pe care o susțin, este aceea de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea coaliției. După congres cum ne vom prezenta în fața partenerilor noștri din coaliție? Dacă va fi ales cel care a provocat criza în loc să fie ales cel care are soluția la criză”, a declarat Ludovic Orban. 

”Astăzi nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Nu a existat un Guvern cu o cotă atât de joasă. Fiecare dintre noi trebuie să suportăm reproșuri și cuvinte grele de la cetățeni. Nu din cauza mea, nu din cauza competiției. Președintele PNL trebuie să îndeplinească câteva condiții fundamentale. (...) Un președinte al PNL trebuie să fie un bun creștin. Trebuie să își iubească semenii, trebuie să aibă puterea să ierte, să fie gata să ajute, să facă bine comunității, societății. Suntem creștini fraților și președintele trebuie să fie în primul rând așa. Președintele trebuie să fie un lider. Trebuie să aibă autoritatea celui care știe ce trebuie făcut. PNL este un partid democratic. Un partid în care fiecare membru are dreptul la opinie. Un lider trebuie să aibă carismă, să fie empatic, să știe să vorbească pe limba fiecărui om. Un lider trebuie să aibă capacitatea de a ridica formațiunea politică pe care o conduce. Trebuie să măsurați toate aceste calități. Bun simț, echilibru, măsură, putere de negociere”, a mai spus Ludovic Orban. 

”Eu sunt un garant al Partidului Național Liberal. Am făcut lucrul acesta și când am fost în funcții de conducere și când am pierdut. PNL trebuie să rămână ceea ce a fost de-a lungul anilor de istorie. Nu inventăm noi un liberalism autentic care începe de acum înainte. Noi trebuie să continuăm munca înaintașilor noștri, pentru a ne bate cu toată forța pentru interesele națiunii române. (...) Visez frumos. Nelson Mandela a spus că învingătorul este visătorul care nu s-a predat. România trebuie să ajungă cea mai mare putere economică din Europa Centrală și de Est. România trebuie să realizeze un salt. PNL să îi aleagă pe cei care pot pune în practică un astfel de program de guvernare”, a mai declarat Ludovic Orban. 

”Din punct de vedere moral, din punct de vedere al opiniei publice, Ludovic Orban a câștigat această competiție. Acesta e adevărul pe care îl știți fiecare dintre voi. Gândiți-vă fiecare la binele PNL atunci când luați decizia să votați. Astăzi avem de ales dintre o variantă relativ bună și un proastă. Vă îndemn să votați nu cu cel care a provocat criza ci cu cel care are soluția. Votați cu acela care are o cotă de încredere semnificativă. Vă îndemn să îl votați pe acela care cunoaște PNL, care este dintre voi, care a crescut alături de voi și are cu adevărat forța, energia, inteligența de a duce PNL la victorie și de a asigura saltul pe care România îl merită. Doamne ajută!”, a încheiat Ludovic Orban. 

Emil Boc, Rareș Bogdan și Dan Vîlceanu, declarații la Congresul PNL 

UPDATE 13:21 - Emil Boc, declarații la Congresul PNL

”Numai uniți și împreună suntem puternici. Toți pentru România, toți pentru PNL. Să învățăm din lecția lui Cuza. Cele rele să se spele, cele bune să se adune. S-a depășit limita unei dezbateri, dar trecutul nu îl putem schimba. Aveți dreptul la vot și acolo aveți opțiunile voastre. De ce Florin Cîțu? E premierul care ce spune face. A promis că nu închide economia, nu a închis economia. Câți alții a mai făcut așa ceva. (...) Moțiunea are patru proiecte mari de țară. Stoparea exodului și întoarcerea românilor acasă. Reindustrializarea româniei. Agricultura, să producem cel puțin cât mâncăm. Independența energetică, să nu mai tremurăm cu privire la prețul la energie. Domnului Orban îi mulțumesc pentru bătăliile grele pe care le-a purtat. Eu mi-am manifestat susținerea pentru domnul președinte Cîțu. Rezultatele de la ultimele alegeri ne-au arătat că doar atât poate domnul Orban. Domnul Orban ne-a spus că am avut importante rezultate. Noi nu suntem partid de locul doi pe scena politică românească. Florin Cîțu pe primul loc la următoarele alegeri. Partidul nu se poate conduce numai cu incantații și lozinci. (...) De mâine mergem împreună cu Florin Cîțu președintele Partidului Național Liberal”, a declarat Emil Boc. 

UPDATE 13:13 - Rareș Bogdan, declarații la Congresul PNL

”Împreună trebuie să ducem aceste bătălii. Dușmanii sunt în afara sălii, nu aici. Unitate! Este absolut normal să susțineți un candidat sau altul, se va vedea la vot. Dragii mei, în urmă cu cinci luni de zile am primit invitația de a mă alătura unei echipe și am făcut-o. (...) PNL înseamnă că toți cei de aici suntem împreună. Înseamnă că colegii noștri sunt alături de noi (n.r. a enumerat liderii din mai multe județe). Niciun premier al României nu a făcut ce a făcut Florin Cîțu. A dat cu pumnul în masă în fașa Ursulei von der Leyen”, a declarat Rareș Bogdan. 

"I-am spus lui Dacian Cioloș, azi de dimineaţă, de aici: "Dacian, întoarce-te, adu-ți jucăriile înapoi! Dacă ai curajul să te pui în spatele lui Cîțu, să fii condus, ca Guvern, de Florin Cîțu, voi veni şi eu alături de tine în Guvern, cu Florin Cîțu premier", a mai spus Rareș Bogdan. 

”Florin Cîțu va fi primul ministru. Va fi președintele acestui partid. (...) Florin Cîțu, președinte! Florin Cîțu, președinte! Cu Dumnezeu înainte!”, a mai completat Rareș Bogdan. 

UPDATE 13:03 - Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, declarații

”Ne respectăm pe noi. Ne datorăm respect unii altora dacă vrem să avem un viitor împreună. Dacă ne respectăm noi pe noi vom fi respectați de toți românii. Pentru România liberală Florin Cîțu și-a riscat funcția”, a declarat Dan Vîlceanu. 

”Florin Cîțu este un om pe care îl cunosc bine, îmi e prieten. Este un om care se ține de cuvânt și asta vedem zi de zi. Răspunde la toate provocările pentru că o face pentru români. Să depășim congresul acesta. Să ne vindecăm rănile dezbinării, să fim uniți și să oferim un viitor românilor pentru că de asta suntem în politică”, a completat Dan Vîlceanu. 

Dan Vîlceanu a fost și el huiduit de către participanții la Congresul PNL. 

”Domnule Orban nu veniți la microfon acum să le cereți susținătorilor dvs. să respecte pentru că asta i-ați învățat toată campania. Nu veniți acum la microfon să cereți să nu strige demisia propriului guvern pentru că asta ați făcut în Parlament alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Domnule Orban ați ridicat un zid în PNL și acum la Congres vă cer dărâmați zidul din PNL”, a mai spus Dan Vîlceanu.

Florin Cîțu, declarații la Congresul PNL

UPDATE 12:30 - Florin Cîțu, declarații la Congresul PNL

Florin Cîțu a susținut un discurs peste huiduielile celor aflați la Congresul PNL. Ludovic Orban a intervenit pentru a le cere susținătorilor să îl lase să își prezinte moțiunea. 

”PNL este viu și asta trebuie să vadă toți românii. Vă salut pe toți. O campanie lungă și dificilă, dar eu vă spun că nu regret nimic din această campanie. Am văzut ce au nevoie românii și vă spun că au nevoie de liberalism. Am mers în toată țara să cunosc problemele cu care se confruntă comunitățile locale. Probleme pentru care ați primit doar promisiuni. Promit că nu o să vă dezamăgesc. Vorbesc așa cum v-am obișnuit până acum”, a declarat Florin Cîțu. 

”Am rugămintea către toți susținătorii mei să îl lăsați pe Florin Cîțu să își prezinte moțiunea”, a intervenit Ludovic Orban. 

”Nu am nevoie de susținere. Pot să susțin moțiunea și în uralele tuturor românilor. Am învățat din fiecare greșeală. Sunt mândru că am avut o campanie optimistă”, a declarat Florin Cîțu. 

”Am muncit mult și fără compromisuri să ajung aici. Vă mulțumesc vouă pentru asta. Fără voi, dragi colegi liberali, nu aș fi putut să candidez astăzi. Vă spun cu emoție că toți sunteți echipa mea. Sper să vă conving până la momentul votului să mă votați. Sunt un om de echipă. Să facem PNL cel mai mare partid politic din România. Nu mă votați doar pe mine ci votați un nou mod de a face politică. Votați o echipă și vă aștept cu toții în echipa mea. Vă garantez că deciziile le vom lua împreună. Sunt un liberal convins. Vă vreau alături de mine în această bătălie, care nu e doar a PNL ci și a României. Niciodată nu voi permite ca PNL să fie îngenunchiat. Suntem liberali și trebuie să ne purtăm ca atare. Sunt un liberal convins și în orice poziție am fost mi-am făcut bine treaba. Am muncit și nu am făcut compromisuri”, a mai spus Cîțu. 

”Sărăcia trebuie eradicată din România și doar liberalii au soluția. Se numește România liberală. Nu facem din PNL o copie a PSD. Niciodată. Eu nu vreau ca PNL să fie mare prin mesaje populiste sau prin migrație politică. Vreau să fiți mândri că sunteți liberali. Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votați PSD!”. Niciodată. Sunt sincer și direct, indiferent de costurile politice. Cât sunt eu președinte al PNL nu vom face alianță cu PSD. Ne delimităm de acest partid toxic. Nu o să mă vedeți niciodată să votez o moțiune împotriva propriului Guvern. Aceste lucruri le vedeți la PSD nu la liberali. Ne dezicem de orice are legătură cu PSD. Niciodată, dar niciodată nu o să pun în pericol parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis. Cei care fac acest lucru sunt ipocriți. (...) acest parteneriat este garantul. Parteneriatul cu președintele Iohannis este unul oneste. Reprezintă soluția pentru România”, a mai declarat Florin Cîțu. 

Florin Cîțu a rămas fără voce și a răgușit în timpul discursului pe care l-a avut la Congresul PNL. La un moment dat a făcut o scurtă pauză pentru a bea puțină apă. 

”Guvernarea este despre decizii în interesul românilor, nu despre șantaj politic. 30 de ani s-au găsit doar scuze... noi liberalii, și eu ca prim ministru, am susținut toate inițiativele colegilor noștri, reciproca nu a fost valabilă. Ajunge! Suntem liberali. Până aici! Sunt un politician atipic. Eu nu mint. Le spun românilor adevărul. Am fost acuzat de multe lucruri, că prăbușesc economia, că închidem economia, de fiecare dată am demonstrat contrariul. O spun cifrele oficiale. Am fost acuzat că nu aprobăm PNRR-ul. Luni aprobăm PNRR-ul. Dragi colegi liberali, aceste alegeri nu sunt despre mine. (...) Sunt singurul care poate asigura victoria din 2024. Ludovic Orban a avut un rol important pentru partid, îl apreciez pentru lucrurile bune. Nu este o luptă personală cu o luptă pentru un întreg nou pentru partidul nostru”, a completat Florin Cîțu. 

”Vă cer să votați omul faptelor. Acest congres ne va face mai puternici. Guvernăm o țară și o facem bine. Nu am închis economia și nu o vom închide. Nu vom închide afacerile, mall-urile și nici piețele. De mâine suntem un partid unit și suntem puternici pentru că eu nu am să renunț niciodată la principiile mele liberale, indiferent de presiunile la care sunt supus. Eu sunt Florin și sper că v-am convins pe toți”, a mai spus premierul Florin Cîțu. 

Ludovic Orban, declarații în Congresul PNL

UPDATE 12:13 - Ludovic Orban, declarații în Congresul PNL

”Respectul meu, recunoștința, aprecierea, pentru munca depusă de fiecare membru PNL în cei patru ani de activitate. Noi, liderii suntem nimic fără voi, baza PNL”, a declarat Ludovic Orban.

”Prima și cea mai importantă decizie a fost cea din 2018 în care am stabilit dispozitivul strategic de luptă al PNL. (...) Întreaga strategie a fost centrată în jurul acestor vectori de imagine fundamentali din PNL. Deși nimeni nu se aștepta, în 2019 am câștigat alegerile pentru Parlamentul European. Am reușit să convingem românii să voteze referendumul pentru justiție. A pus capăt agresiunilor săvârșite de PSD împotriva democrației. (...) După alegerile parlamentare am reușit pentru prima oară în 30 de ani ca un partid de dreapta să dea jos prin moțiune de cenzură un guvern de stânga”, a declarat Ludovic Orban. 

Este o bătălie a galeriilor în sala în care se desfăşoară congresul. Susţinătorii lui Orban sunt împrăştiaţi în toată sala şi scandează astfel încât să se audă ca şi cum l-ar susţine oameni din toată ţara.

”Orban, Orban!”, se aude în sală.

”PNL și-a asumat răspunderea de a guverna România în cea mai grea perioadă. A păstrat România pe linia de plutire. (...) La ora actuală PNL deține trei din cele patru cele mai importante funcții în statul român”, a mai declarat Ludovic Orban. 

”O preocupare pe care am avut-o constant, chiar dacă nu m-am bătut cu cărămida în piept. PNL a fost prezent în Basarabia încă din 2017”, a mai spus Ludovic Orban. 

UPDATE 12:03 - Președintele Klaus Iohannis a plecat de la Congresul PNL. 

UPDATE 12:00 - La ora 12:00 au început lucrările Congresului PNL. 

Kelemen Hunor, discurs în cadrul Congresului 

UPDATE 11:45 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut declarații la Congresul PNL. 

”Împreună cu PNL suntem în marea familie PPE, suntem parteneri de guvernare. Am învățat că într-o coaliție este nevoie de răbdare, este nevoie de discuții, de compromis. Îmi doresc să nu renunțăm la parteneriat, să nu renunțăm la guvernare, să trecem peste orgoliile personale. În campania electorală am promis, după 13 ani de instabilitate politică, iar nivelul de așteptare este uriaș. Noi am vorbit direct și clar: am spus că dacă va exista posibilitatea unei coaliții de centru-dreapta, ne vom așeza la masă și vom discuta. Astăzi vă alegeți președintele, este o zi importantă, dar va trece repede și

M-am uitat pe câteva cifre și sunt alarmante: sunt 4,5 milioane de consumatori care plătesc 50 de lei pentru un bec și un frigider. Mai sunt 3 milioane de consumatori care plătesc peste 100 de lei. Avem o cifră îngrijorătoare: mai bine de 50% dintre gospodăriile din România vor plăti peste 50% din venitul gospodăriei pentru plata utilităților. A doua problemă extrem de urgentă: pandemia. Avem nevoie de medicamente, de și mai mulți bani și mai ales de o campanie extrem de serioasă pentru a accelera vaccinarea. Acestea sunt probleme extrem de presante, extrem de grave, pe care trebuie să le rezolvăm.

Kelemen Hunor a atras atenția asupra faptului că natalitatea în România este la pământ, iar faptul că românii emigrează masiv ne face ca în fiecare an să pierdem ”un oraș de 116.000 de locuitori. Avem o responsabilitate comună, o responsabilitate uriașă. Trebuie să refacem coaliția începând de săptămâna viitoare. Nu putem pierde luni sau ani pentru certuri între noi. Trebuie să refacem coaliția de guvernare și aștept să ne revedem în ședințele de Guvern, în camerele reunite ale Parlamentului”, a declarat Kelemen Hunor.

UPDATE 11:31 - Sunt grupuri compacte de susţinători care strigă "Orban, Orban!" şi "Cîţu, Cîțu!".

De asemenea, ”Florin președinte, Florin președinte”, s-a strigat la un moment dat în sala de Congres. 

Vezi aici GALERIE FOTO cu imagini de la Congresul PNL!

Klaus Iohannis, declarații integrale - Iohannis, la Congresul PNL 2021: Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid

Ce nu s-a văzut la televizor

Klaus Iohannis, discurs în deschiderea Congresului PNL

UPDATE 11:15 - Klaus Iohannis a deschis Congresul PNL cu un discurs. 

”Nu ne-am întâlnit de mult în această formulă. Vă salut cu căldură pe toți, liberali din toată țara. Ne aflăm într-un punct de inflexiune și trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă, așa cum mulți ne-am fi dorit. PNL este un partid viu. Competiția deschisă a fost mereu posibilă și încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuții aplicate pe moțiuni și proiecte. Nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană ca cele la care am asistat în ultimele luni. Nu trebuie să mai vedem niciodată”, a declarat Iohannis.

”Din păcate s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat. Un partid care și-a asumat guvernarea într-o perioadă extrem de dificilă. Este păcat că acest curaj este pus în umbră de atacuri din interior. Viitorul președinte PNL va avea o misiune foarte foarte grea. Să demonstreze că PNL este în continuare cel mai important partid din România, nu doar pentru istoria și tradiția sa. Nu doar pentru că milioane de români iubesc valorile asumate de acest partid”, a mai declarat Iohannis. 

”Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020 patru ani de stabilitate politică, ani în care România să finalizeze investiții majore. Astăzi, membrii PNL își aleg conducerea pe care o consideră potrivită. De mâine, ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială pe mai departe. Cel mai important argument este că România are nevoie de un liberalism puternic. PNL se află în fața unui test de maturitate”.

”Alegerile interne nu sunt doar despre a înlocui un lider cu un alt lider, ci despre proiecte mai bune, reînnoire, reconectare cu oamenii. PNL are obligația să își asculte alegătorii și să se adapteze la problemele reale. (...) Atrag din nou atenția tuturor partidelor că dacă vom continua așa riscăm să pierdem definitiv încrederea electoratului în mediul politic. (...) Dragi liberali, vă văd hotărâți și știu că vă doriți un singur lucru, ca România să câștige”, a mai spus Iohannis.

Cei de la PNL Sector 3 precum şi alte organizaţii din ţară strigă „Orban, Orban!”, iar ceilalţi din sală râd de ei.

”Această guvernare trebuie să continue pentru că nu este niciun motiv real pentru ca premierul să fie demis sau să își dea demisia. Cu atât mai mult când primul ministru și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, întregul PNL trebuie să dea dovadă de solidaritate. Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne. Nu numai că PNL trebuie să rămână la guvernare, dar eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta. Este nevoie de fapte, de acțiuni palpabile, nu doar de discursuri și promisiuni”, a mai spus Klaus Iohannis. 

”Este nevoie ca Guvernul să își asume principii ferme și să le redea speranța oamenilor că pot avea un trai bun, prosper, aici în țara noastră. Prioritățile rămân neschimbate. Românii vor venituri mai mari și sprijin pentru categoriile vulnerabile. (...) Românii vor să își îndeplinească visul european. România, ca și multe alte state europene, se confruntă cu multiple crize care se suprapun. Pentru a legestiona cât mai bine, este nevoie de un Guvern eficient. Guvernarea presupune o muncă de echipă. PNL are obligația față de români să continue să guverneze responsabil”, a mai completat Iohannis. 

”Florin președinte, Florin președinte”, s-a strigat la un moment dat în sala de Congres. 

LIVE VIDEO: 

UPDATE 11:11 - Theodor Stolojan a început Congresul PNL. 

UPDATE 11:08 - A fost intonat Imnul României. 

UPDATE 11:06 - Klaus Iohannis a făcut o ”baie de mulțime” în interiorul Romexpo. A făcut poze și a salutat mulțimea. În scurt timp urmează să deschidă Congresul cu un discurs.

UPDATE 11:01 - Klaus Iohannis a ajuns la Congresul PNL. El a fost întâmpinat de către Florin Cîțu și Ludovic Orban. Președintele nu a făcut declarații. 

Cei trei au fost aplaudați la intrarea în Romexpo. 

UPDATE 11:00 - Ludovic Orban și Florin Cîțu s-au pozat împreună. Cei doi au ieșit în fața intrării principale de la Romexpo pentru a-l întâmpina pe președintele Klaus Iohannis. 

LIVE VIDEO: 

UPDATE 10:40 - La Congresul PNL a ajuns și Kalemen Hunor, liderul UDMR. 

În jurul orei 11:00 ar urma să ajungă și președintele Klaus Iohannis. Acesta va susține un discurs în deschiderea Congresului PNL. 

UPDATE 10:30 - Florin Cîțu a făcut o ”baie de mulțime” la Romexpo. De asemenea, premierul s-a pozat cu participanți ai delegațiilor sosite din toată țara. 

Alexandru Nazare, despre Congresul PNL

"Stau liniştit că nu va ieşi Florin Cîțu. Ştiu ce s-a întâmplat, am vorbit cu foarte mulţi oameni în ţară, am fost în foarte multe organizaţii. Am luat pulsul oamenilor şi sunt convins că, astăzi, liberalii îl vor reconfirma în funcţie pe Ludovic Orban", a spus Alexandru Nazare, la Antena 3.

Florin Cîțu a ajuns la Congresul PNL

UPDATE 10:14 - Florin Cîțu a ajuns la Congresul PNL. 

”Toată campania am fost optimist și încrezător. După ziua de azi PNL va fi mai puternic, mai unit și mai pregătit pentru a câștiga alegerile din 2024. Sunt mulți liberali care nu participă astăzi aici. Participarea este limitată”, a declarat Florin Cîțu. 

”Va fi un congres organizat impecabil. Totul va fi transparent. Au fost invitați la congres liderii partidelor politice din România. Au fost invitați lideri USR-PLUS dar au spus că nu participă”, a mai declarat Florin Cîțu.

”Această criză guvernamentală a fost făcută de cei care au plecat de la guvernare. PNL va fi mai unit ca niciodată după ziua de azi. Noi facem ceea ce spunem”, a mai completat Florin Cîțu.  

Florin Cîțu a reacționat și cu privire la protestele organizate în jurul Romexpo. Premierul a susținut că oricine are dreptul să facă opoziție.

”Avem opoziție și asta face opoziția. AUR, USR, PSD sunt în opoziție și este normal ca opoziția să strige. Noi susținem libertatea de opinie”, a mai spus Florin Cîțu.

Ludovic Orban a făcut noi declarații de presă

UPDATE 10:11 - Ludovic Orban a făcut noi declarații de presă.

”Este o zi decisivă pentru PNL, decisivă pentru România. 5.000 de persoane au de făcut o alegere extrem de importantă, aleg președintele PNL. Au de ales între un candidat premier în funcție, care este cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția care vrea să pună punct crizei guvernamentale. Ca de fiecare dată, la fiecare eveniment, am emoții. Am convingerea că voi câștiga aceste alegeri. Dacă nu ai autoritate și legitimitate nu mai poți să girezi”, a mai declarat Ludovic Orban.

Protest al comunității Declic

UPDATE 10:00 - Protest al comunității Declic la congresul PNL cu un ciolan de 2 metri. Mai mulți membri ai comunității Declic sunt prezenți sâmbătă la Romexpo, unde are loc congresul de alegere a noii conduceri a PNL. Un ciolan uriaș de 2 metri a fost amplasat în zonă, scrie Mediafax. 

„Suntem la Congresul PNL, am venit să le spunem liberalilor să termine cu ciolaniada, cu lupta pentru putere. Le-am adus și un ciolan uriaș, de peste 2 metri, să le batem obrazul că și-au uitat promisiunile din programul de guvernare, de când cu lupta internă din partid”, au scris pe Facebook membrii comunității Declic.

Protestatarii prezenți la Romexpo scandează și poartă pancarte pe care scrie: „PNL=Scumpiri” sau „PNL-ul se împute și facturile-s crescute”.

Vezi și: Imaginile dimineții, înaintea Congresului PNL

UPDATE 09:55 - Emil Boc a ajuns la Congresul PNL. 

"Klaus Iohannis poate participa la orice congres, nu e nimic ieşit din comun", a declarat Emil Boc.

”Eu cred că o să câștige cel care are o credibilitate a mesajului. Până la urmă e vorba de un președinte în exercițiu cu un anumit bagaj și anumite rezultate, e vorba de un premier cu anumite rezultate și o anumită perspectivă. Cei din partid vor asculta cele două tabere și vor vota în cunoștință de cauză", a mai declarat Emil Boc.

”Congresul de astăzi deschide calea pentru rezolvarea problemelor de mâine ale românilor, care sunt presante, de la facturile de energie care ştim că reprezintă o provocare majoră pentru toţi românii, la problemele legate de pandemie, de locurile de muncă, la problema aducerii românilor în ţară, oprirea exodului forţei de muncă, la nivelul salariilor şi al pensiilor, astea sunt problemele adevărate cu care trebuie să vorbim. În rest... se încheie astăzi”, susține Emil Boc.

Rareș Bogdan, declarații la Congresul PNL

UPDATE 09:35 - La Romexpo a ajuns și Rareș Bogdan. Acesta a împărțit mai multe măști de protecție jurnaliștilor.

”Va fi o zi în care se va vedea ce înseamnă democrația. Se va vedea că PNL, cel care a modernizat România, este cel care are puterea de a implementa reforme. Va fi un festival al bunului simț astăzi. Un moment extrem de important pentru PNL. Va fi aleasă conducerea pentru următorii patru ani de zile. Votul este secret, potrivit statutului PNL. Fiecare om votează așa cum dorește. (...) Îmi doresc foarte mult ca această coaliție să meargă mai departe cu USR-PLUS”, a declarat Rareș Bogdan. 

"Eu îmi doresc foarte mult ca această coaliţie să continue împreună cu USR PLUS, o spun răspicat. De asemenea, îi transmit o provocare domnului Dacian Cioloş, am înţeles că se gândeşte la o poziţie de ministru. Dacă domnia sa vine de la Bruxelles pentru o poziţie de ministru, automat voi intra şi eu în guvern alături de Florin Cîţu pe o altă poziţie, dacă domnia sa vine. (...) Dacă domnia sa vine şi intră în Cabinetul Florin Cîţu, eu voi părăsi poziţia extrem de importantă de lider al delegaţiei României în PPE şi voi intra alături de domnia sa într-un Guvern Cîţu", a precizat Rareş Bogdan, înainte de Congresul PNL, scrie Agerpres. 

CITEȘTE ȘI: Congres PNL. Ciolacu: Dictatură, în cea mai pură formă a ei. Cinism și iresponsabilitate!

Ludovic Orban a ajuns la Congres, primele declarații

UPDATE 09:20 - Președintele PNL, Ludovic Orban a ajuns la Congres. Politicianul s-a oprit în fața intrării principale de la Romexpo unde și-a făcut mai multe fotografii cu susținătorii. 

Ulterior, Ludovic Orban s-a deplasat într-o zonă de tip ”food court” unde liberalii își pot servi cafeaua. 

”Încrederea mea este că nu vor fi încercări de suspendare a votului. Am încredere că vor fi respectate absolut toate procedurile de vot. Practic, aici ca președinte al partidului n-am putut să intervin. Avem o comisie de organizare a congresului și, de asemenea, avem o comisie de numărare și validare a votului care este formată cu repezentare paritară și care va fi condusă de președintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot astfel încât să fie asiguat secretul votului. Președintele Klaus Iohannis este bine-venit, este parte a Partidului Național Liberal”, a declarat Ludovic Orban.

Sosesc autocarele cu delegații

UPDATE 09:00 - Autocarele cu delegațiile PNL din toată țara au început să ajungă la Romexpo, acolo unde va avea loc Congresul PNL. Marele eveniment este programat să înceapă la ora 11:00. 

La Romexpo sunt și mai multe grupuri de protestatari. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că premierul Florin Cîțu a ignorat în ultima perioadă problemele cu care se confruntă România și s-a ocupat de campania pentru șefia PNL, conform Realitatea Plus. 

Protestatarii spun că scumpirile la energie lasă de dorit, iar Guvernul ar trebui să plafoneze prețurile. 

Cei prezenți au adus și un ciolan simbolic pe care scrie ”desființați Secția Specială”. 

Congres PNL, Cîţu vs Orban, ziua decisivă

- Știrea inițială - 

Liberalii se reunesc în congres, sâmbătă, pentru a alege noul preşedinte al PNL, dintre actualul lider, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.

La reuniunea liberalilor, care se va desfăşura la Romexpo începând cu ora 11,00, sunt aşteptaţi 5.000 de delegaţi din toată ţara.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat şi el prezenţa la Congresul PNL, scrie Agerpres.

Restricții dure pentru participanții la eveniment

Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală. De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi.

Premierul Florin Cîţu a respins toate acuzaţiile potrivit cărora acest congres ar fi organizat ilegal, cu atât de mulţi participanţi, având în vedere normele legale aprobate pentru scenariul roşu al pandemiei în care a intrat Capitala, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori.

"La Congresul PNL se va purta mască. Este legal pentru că este un congres unde este un spaţiu de 3 metri pătraţi de persoană. Sunt 15.000 de metri pătraţi, deci, dacă vor fi 5.000 de persoane, se poate ţine în condiţii de legalitate. Până la urmă trebuie să mergem spre normalitate, avem vaccin, avem certificat, nu putem să ne oprim de fiecare dată", a precizat Cîţu. El a spus că în acest sens a fost solicitat şi un punct de vedere de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Iohannis, discurs la Congresul PNL

În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice.

Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

Cei doi candidați la șefia PNL

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moţiunea "Forţa Dreptei", iar Florin Cîţu cu moţiunea "România Liberală".

Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un "suflu nou".

Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, "un festival al democraţiei".

Dar, în timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce.

În 4 septembrie, actualul lider al PNL susţinea că aceasta este "cea mai urâtă campanie" cu care s-a confruntat în 31 de ani de politică şi a acuzat de mai multe ori faptul că susţinători ai săi sunt ameninţaţi că sunt daţi afară din posturile publice.

"Eu vă spun sincer că am trăit, din momentul anunţării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea în PNL şi este practic cea mai urâtă campanie cu care m-am confruntat eu în 31 de ani de politică. Nu poţi să faci campanie cu 'pâinea şi cuţitul sunt la mine', 'dacă nu mă votaţi, nu primiţi nimic, nici funcţii, ba chiar vă dăm afară oameni'", spunea Orban.

El a reclamat şi faptul că, deşi votul la congres este secret, într-o serie de organizaţii judeţene se încearcă să li se impună delegaţilor cu cine să voteze şi să fie verificaţi dacă respectă indicaţiile.

Apelul lansat de susținătorii lui Orban



Pe 21 septembrie, susţinătorii lui Ludovic Orban la preşedinţia PNL, printre care Ionel Dancă, Violeta Alexandru, Antonel Tănase, Ioan Cupşa, Adrian Oros, au lansat un apel, semnat de 69 de deputaţi, senatori, primari, viceprimari liberali, pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale, în care şi-au exprimat deplina convingere că actualul preşedinte al partidului este cel care poate reface majoritatea parlamentară şi singurul care poate garanta coeziunea partidului.

"Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt culege furtună. Cine poartă răspunderi pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să îşi asume răspunderile şi să acţioneze în consecinţă", spunea atunci Ludovic Orban.

Contracandidatul său, Florin Cîţu, a declarat, în august, că Orban a ales "un mod foarte urât" să iasă din politică.

Ulterior, Cîţu şi susţinătorii lui l-au acuzat pe Ludovic Orban că a făcut tot ce este posibil, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca să fie dezbătută moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului.

Mai mult, Florin Cîţu a spus că impresia lui este că, în ultima perioadă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, pare a fi "cel mai mare susţinător" al moţiunii de cenzură.

În contextul sesizării făcute de el la CCR cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii, Cîţu a anunţat că va cere demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului dacă decizia Curţii va fi favorabilă. "Dacă Curtea Constituţională ne dă nouă dreptate, preşedinţii celor două Camere trebuie să plece", a declarat Florin Cîţu.

Pe 8 septembrie, premierul a susţinut că el niciodată nu va negocia "interese personale", ci "doar ale PNL şi ale românilor". "În PNL este o mare dezamăgire la modul în care au fost negociate în iarnă portofoliile. Foarte mulţi dintre colegii mei au spus că domnul preşedinte şi-a negociat întâi poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi după aceea au rămas portofoliile (de miniştri - n.r.). (...) E nevoie ca atunci când negociem, să negociem şi interesele PNL, nu interesele personale", afirma Florin Cîţu.

Şi Ludovic Orban şi Florin Cîţu au susţinut, de-a lungul campaniei interne, că vor câştiga la congres, iar după 25 septembrie vor conduce PNL.

Susținere pentru Florin Cîțu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel