Confruntarea greilor: Meloni ar putea bloca UE alături de Polonia și Ungaria. Franța avertizează că va fi ”atentă”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

În timp ce guvernele Poloniei și Ungariei și liderii dreptei europene se bucură de victoria lui Meloni, premierul Franței i-a transmis un mesaj care ar putea confirma startul tonurilor de confruntare politică în Europa. 

În ajunul alegerilor din Italia, declarațiile de avertizare timpurie asupra statului de drept ale președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen, declanșaseră o  controversă, mai ales în rândurile suverane.

Acum că victoria Giorgiei Meloni și coaliția ei sunt confirmate, apar primele semne ale ceea ce ar putea fi tonurile confruntării politice în Europa a potențialului nou guvern de centru-dreapta: Franța va fi ”atentă” la ”respectarea” drepturilor omului și a dreptului la avort în Italia, a declarat premierul francez Elisabeth Borne.

Borne, apropiată de președintele Emmanuel Macron și în fruntea unui guvern minoritar, și-a amintit mai întâi că Meloni nu a fost încă numită de Sergio Mattarella, apoi și-a spus părerea cu privire la cuvintele lui von der Leyen, care a amintit că UE are ”instrumente” pentru contracararea oricăror încălcări ale principiilor democrației dacă Italia urmează Polonia și Ungaria în provocarea de la Bruxelles privind statul de drept: ”Desigur, vom fi atenți împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, astfel încât aceste valori privind drepturile omului, respectul reciproc, în special dreptul la avort, să fie respectate de toți”, a spus Borne. 

Declarațiile lui Borne trebuie citite și în lumina repercusiunilor pe care victoria centru-dreapta italiană le-ar putea avea pentru Macron: dreapta franceză s-a grăbit să salute succesul frontului conservator și suveran, potrivit Europa Today

Poporul italian a decis să-și ia soarta în mână, alegând un guvern patriotic și suveran, a scris liderul Adunării Naționale, Marine Le Pen, pe Twitter. Felicitări Giorgia Meloni și Matteo Salvini pentru că au rezistat amenințărilor unei Uniuni Europene arogante și antidemocratice prin obținerea acestei mari victorii, a adăugat Le Pen.

”Moștenitorii lui Mussolini preiau puterea în Italia”

În stânga, în schimb, este evocat fascismul: ”Moștenitorii lui Mussolini preiau puterea în Italia”, spune Clémentine Autain, deputat francez. Autain nu este singurul care evocă fascismul: unele mass-media internaționale, de la CNN la Politico, au fost titulare la alegerile italiene, amintind că Meloni ar putea fi ”cel mai de extremă dreapta prim-ministru italian după Mussolini”.

Alții, însă, subliniază că victoria centrului-dreapta în Italia ar putea ”conduce la o restructurare politică a Europei”, a spus André Ventura, liderul partidului de extremă-dreapta, portughezul Chega.

Alternative fur Deutschland (AFD), aliatul partidului suveran german al lui Salvini, sărbătorește rezultatul: ”O zi bună pentru Italia, o zi bună pentru Europa”, scrie Malte Kaufmann pe Twitter.

Felicitări și de la spaniolii de la VOX, care speră să reproducă ceea ce a făcut Meloni acasă.

Dar cele mai grele complimente vin de la cele două guverne cu care Meloni ar putea bloca UE: Polonia și Ungaria. Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a felicitat-o pe Meloni într-un tweet pentru ”victoria” din alegeri. Premierul ungar Viktor Orban este mai precaut, lăsându-i purtătorului său de cuvânt sarcina de a exprima felicitările Budapestei.   

Liderul de extremă dreapta Giorgia Meloni a revendicat victoria la alegerile din Italia și este pe cale să devină prima femeie prim-ministru al țării

Se așteaptă ca Meloni să formeze cel mai de dreapta Guvern al Italiei de la cel de-al Doilea Război Mondial.  Acest lucru va alarma o mare parte din Europa, deoarece Italia este a treia cea mai mare economie a UE, scrie BBC.

Cu toate acestea, vorbind după vot, Meloni a spus că partidul ei, Fratelli d'Italia, va ”guverna pentru toată lumea” și nu va trăda încrederea oamenilor.

”Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fratelli d'Italia”, a spus ea reporterilor la Roma, ridicând un panou pe care scria ”Mulțumesc, Italia”.

Alianța de dreapta a Giorgiei Meloni - care include și Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini și Forza Italia de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi - va prelua controlul atât asupra Senatului, cât și asupra Camerei Deputaților, cu aproximativ 44% din voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel