Conflictul Rusia-Ucraina. Marea Britanie își retrage personalul de la ambasada din Kiev

Pe fondul escaladării tensiunilor de la granița Ucrainei, Marea Britanie a început să mute personalul ambasadei din Kiev și pe familiile acestora.

Marea Britanie își retrage personalul de la ambasada din Kiev, în timp ce cresc îngrijorările privind o invazie a Rusiei în Ucraina, conform The Independent. Anunțul vine după niște discuții purtate de către miniștrii britanici, la nivel înalt, despre cum o potențială invazie rusă ar afecta prețurile gazelor și al combustibilului, în Europa. 

Și oficialii SUA au cerut rudelor angajaților ambasadei să părăsească Ucraina. Diplomaților americani li se permite să părăsească țara, dacă doresc - cu toate acestea, încă nu a fost dat în ordin. De cealaltă parte, președintele american Joe Biden se gândește să trimită trupe pe frontul estic. 

CITEȘTE ȘI: Departamentul de Stat al SUA a ordonat ca familiile diplomaţilor americani să părăsească Kievul

Tensiunile în Ucraina au crescut de luni de zile după ce Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldaţi lângă graniţele Ucrainei, o acumulare dramatică de trupe despre care Occidentul afirmă că înseamnă pregătirea pentru un război pentru a împiedica Ucraina să adere vreodată la alianţa de securitate NATO.

Kremlinul a negat în mod repetat planul de a invada, dar armata rusă a luat deja o bucată de teritoriu ucrainean când a pus mâna pe Crimeea şi a susţinut forţele separatiste care au luat controlul unor mari părţi din estul Ucrainei în urmă cu opt ani, aminteşte Reuters, conform Agerpres. 

VEZI ȘI: Ucraina: UE nu se ia deocamdată după Statele Unite, care au rechemat familiile diplomaţilor (Borrell)

Uniunea Europeană nu vede niciun motiv să dramatizeze tensiunile dintre Ucraina şi Rusia şi nu intenţionează deocamdată să se ia după Statele Unite care au rechemat familiile diplomaţilor lor, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, citat de France Presse şi Reuters.

"Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina, cu excepţia cazului în care Statele Unite ne oferă informaţii care să justifice această decizie", a spus Josep Borrell înaintea unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

"Credem că o invazie rusă (...) s-ar putea întâmpla în orice moment", a declarat reporterilor un înalt responsabil american duminică seară pentru a justifica decizia de a cere familiilor diplomaţilor americani să părăsească ţara.

"Blinken ne va explica" această decizie, a comentat Josep Borrell. Secretarul de stat al SUA urmează să vorbească luni prin videoconferinţă în cadrul unei întâlniri a miniştrilor de externe ai UE pentru a-i informa despre discuţiile sale avute vineri cu omologul său rus Serghei Lavrov. 

"Nu am luat nicio decizie de a cere plecarea familiilor diplomaţilor noştri din Ucraina, doar dacă Blinken ne furnizează informaţii care să justifice o astfel de acţiune", a adăugat Josep Borrell. "Nu vom face acelaşi lucru pentru că nu cunoaştem niciun motiv specific. Dar secretarul (de stat american Antony) Blinken ne va informa", a precizat Borrell reporterilor la sosirea sa pentru reuniunea cu omologii din UE, la care Blinken este aşteptat să se alăture online în jurul orei 14.00 GMT, mai transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel