Urmărește emisiunea live



Concluziile experților: zero toleranță la biotehnologie-prețuri mai mari cu 600 la sută

agricultura
agricultura

V-ați întrebat vreodată de ce Uniunea Europeană este în același timp și cel mai mare importator și al doilea exportator de produse agricole la nivel mondial? Răspunsurile experților s-au putut face auzite la un eveniment științific desfășurat la  Universitatea de Științe  Agronomice și Medicină Veterinară București. Paradoxul de care aminteam este simplu de explicat. Europa are condiții de climă și sol extrem de favorabile agriculturii, care îi permit să fie un mare exportator, dar a pierdut competiția în unele domenii în care concurenții săi au apelat la biotehnologie.

 Prof. Toma Dinu, decanul Facultății de Management a precizat care este impactul strategiilor alese de fiecare națiune în domeniul dezvoltării durabil. Politica este un instrument de dirijare şi control al economiei, a spus prof. Dinu, iar țările ai căror fermieri care s-a impus în competiția cu fermierii europeni sunt cele care au adoptat rezultatele biotehnologiilor. UE importă produse de bază, produce şi exportă produse prelucrate. Industria care lucrează cu carne de porc şi pasăre este puternic dependentă de importurile de soia și şroturi de soia și porumb. În condițiile în care nu există marfă convenţională “zero GMO”, produsele care satisfac pretențiile ”trendy”, respectiv ”free of” sunt rare, având preţuri mai mari cu 30-50%!

Specialiștii care au participat la conferință au avertizat că interzicerea importurilor de OMG va ridica preţul la nivele de 600% pentru furajele de bază.  Efectul politicii de respingere a progresului în agricultură va creşte preţul cărnii la consumator și va reduce consumul. Exportul dispare, dar creşte importul din țări non UE. Prin politica “zero toleranţă”, UE încurajează culturile modificate genetic în ţările furnizoare şi dezvoltarea producţiei animale în ţări terţe, a arătat prof. Dinu. În 2010, au fost cultivate 72 milioane de hectare cu soia modificată genetic, din totalul de 90 milioane de hectare la nivel mondial.

Evenimentul, organizat de compania Monsanto, s-a bucurat de prezența unor reprezentanți ai Ministerului  Agriculturii, Ambasadei Americii, ca și a unor experți de la Institutul de Biochimie, LAPAR, FNPAR, USAMV și alți reprezentanță ai mediului academic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel