Comisia Europeană trimite Germania în judecată

Comisia Europeană (CE) a decis joi să trimită Germania în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din cauza planului autorităţilor de la Berlin de a introduce o taxă de drum care se va aplica efectiv doar şoferilor străini, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În mai 2015, Parlamentul german a aprobat un act normativ care prevede introducerea unei vignete anuale pentru autostrăzile şi drumurile naţionale. Din cauză că o taxă de drum aplicabilă doar şoferilor străini ar fi contravenit normelor europene, varianta legislativă reţinută este cea a unei vignete electronice plătită de toţi utilizatorii drumurilor. Însă, pentru a se asigura că şoferii străini vor fi efectiv singurii care vor plăti noua taxă, toţi proprietarii germani de vehicule vor fi compensaţi printr-o reducere echivalentă a taxei pe autovehicul.

Sistemul trebuia să fie implementat din acest an, dar a fost amânat după ce Bruxelles-ul a contestat actul normativ pe motiv că şoferii străini vor trebui să plătească taxa fără a primi compensaţii.

Valoarea vignetei depinde de vârsta vehiculului, capacitatea motorului şi anumite criterii de mediu şi poate ajunge până la 130 de euro (145,83 de dolari). Ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, estima recent că această măsură va genera sume de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Şoferii pot achiziţiona vignete pe termen scurt, în valoare de până la zece euro.

Comisia Europeană a apreciat că o ţară membră a UE este liberă să introducă taxe de drum pentru vehicule şi maşini de pasageri dar, dacă vrea ca şoferii străini să plătească, atunci taxele trebuie aplicate tuturor. De asemenea, forul comunitar susţine că valoarea vignetelor pe termen scurt este în unele cazuri disproporţionat de ridicată.

În ciuda numeroaselor obiecţii transmise autorităţilor germane din noiembrie 2014, temerile fundamentale ale CE nu au fost rezolvate. Prin urmare, Germania va fi deferită Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a anunţat Comisia Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel