Coincidențe care leagă protestele anti-Roșia Montană de Ungaria

Simboluri, agendă politică, proteste inițiate de ONG-uri finanțate de George Soros. Toate aceste elemente dovedesc legătura dintre manifestațiile anti-Roșia Montană și Ungaria.

SIMBOLURI

Sigla mișcării se suprapune bine pe conturul hărții Ungariei Mari

 

Monitorul de Alba scrie că imaginea răsturnată a "frunzei" este aproape identică cu harta "Ungariei Mari", visul oricărui revizionist sau extremist ungur care "se respectă". Până şi ordinea culorilor ajunge la o ordine firească, exceptând albul, care lipseşte din "frunză", însă reprezintă fundalul pe care este plasat aceasta.

Inițiatorii simbolisticii mișcării ar fi mai multe persoane de etnie maghiară

Invitația la protestul din 6 octombrie 2013, preluată de pe Hot News

"Duminică ne strângem la 16:00 pe strada Roșia Montana colț cu Dezrobirii (la 400 m de Metrou Gorjului - M3). Plecăm pe traseul Iuliu Maniu - Cotroceni - Universitate la ora 17:00. După 20:00 ne dăm întâlnire în Piața Universității cu toți cei ce nu au putut ajunge pe traseu din motive obiective. Facem o poză de grup, iar ca să dăm bine în poză recomandăm să venim îmbrăcați în culorile campaniei: roșu/verde/alb" - exact culorile drapelului maghiar.

AGENDA POLITICĂ

Comunicat al Ministerului de Externe Maghiar

"Guvernul Ungariei «așteaptă respectarea regulilor europene în materie, precum și respectarea valorilor universale naturale și culturale puse în pericol de mineritul aurului la Roșia Montană, care fac parte integral din patrimoniul comun central-european și servesc egal interesele cetățenilor Ungariei cât și ai României». Budapesta, 02. 09. 2013, 16:22.

Manifestaţie împotriva proiectului minier Roşia Montană, într-un oraş din Ungaria

O demonstraţie a reunit, pe 3 octombrie, câteva sute de participanţi în Szolnok, în centrul Ungariei, aceştia protestând faţă de proiectul minier Roşia Montană din România, scrie antena3.ro.

Ferenc Szalay, primarul oraşului, a subliniat că investitorii străini ar putea obţine acum licenţă pentru a deschide o mină care să folosească tehnologie similară cu cea folosită la Baia Mare în 2000, când au avut loc pagube fără precedent, în urma unei deversări de cianuri în râul Tisa, care traversează Ungaria.

Iniţiativa civică europeană ar putea împiedica proiectul minei de aur din România, afirmă un europarlamentar ungar

Proiectul minei de aur de la Roşia Montană, care ar folosi o tehnologie contestată de spălare cu cianură, ar putea fi prevenit printr-o iniţiativă civică europeană, a declarat europarlamentarul ungar din partidul de guvernământ Fidesz Erik Banki vineri, 4 octombrie, într-o conferinţă de presă, potrivit agenţiei maghiare MTI.

Banki a remarcat că o propunere a guvernului român ce ar face posibilă extracţia de minereuri de aur şi argint de la Roşia Montană pentru următorii 17 de ani va pune serios în pericol mediul în România şi Ungaria.

Totodată, europarlamentarul s-a referit la o deversare de cianuri de la o mină de aur similară în România la Baia Mare în 2000, care a şters fauna sălbatică în sectorul ungar al râului Tisa şi a provocat daune de 30 de miliarde de forinţi.

Oficiali din Ungaria și Laszlo Tokes cer protectorat asupra Transilvaniei și oprirea investiției la Roșia Montană

Mai mulți oficiali ungari au participat sâmbătă, 12 octombrie, la Oradea, la Adunarea Delegaților Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT). Prezent la eveniment, Laszlo Tokes a fost reales președinte al CNMT. Principalele teme abordate în timpul discursurilor au fost: protectorat pentru maghiarii din Transilvania și oprirea proiectului minier de la Roșia Montană.

Laszlo Tokes a precizat următoarele: “nu există o cauză ungurească ardeleană, slovacă, ucraineană sau sudistă, ci cauză a bazinului Carpatic, care trebuie reprezentată. La nivel european, e o chestiune de minoritate, iar în cadrul acesteia e nevoie de o strategie pentru minoritatea maghiară”.

Totodată, președintele Consiliului a repetat o declarație pe care a făcut-o în vară, la Băile Tușnad, conform căreia Ungaria, ba mai mult, Europa, ar trebuie să își asume un protectorat al ungurilor din Transilvania.

Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat responsabil cu politica de stat, a declarat următoarele în discursul ei: “Maghiarimea din Transilvania lasă în urmă un an plin de lupte și de evenimente, fie și numai dacă ne gândim la planurile de regionalizare care ar afecta negativ Secuimea, la investiția minieră de la Roșia Montană sau la tendința de îngrădire a folosirii simbolurilor naționale. În aceste lupte, CNMT a reușit să reziste la fel de bine precum în rolul menținerii permanente pe ordinea de zi a opiniei publice a subiectului autonomiei”.

Ea a adăugat că “Guvernul Ungariei sprijină intențiile de autonomie ale comunităților maghiare de peste hotare, dar că el nu poate acționa în locul acestora.

INFRASTRUCTURA

Site-urile organizațiilor care protesteaza impotriva proiectului RMGC sunt găzduite pe servere din Ungaria

Pe site-ul http://www.rosiamontana.org/ro/node/287, apare că Eugen David, președinte, are adresa de email [email protected]. Pe site-ul ngo.ro la "date de contact" apare: StrawberryNet, Adresa - 520100 Sfântu Gheorghe O.P. 1, C.P. 24 România, Tel: +40 788 350150, Web: http://www.sbnet.ro. Finanțator este compania Strawberry NET - http://www.sbnet.ro/index.stm?apc=i--r0x1--&w=g&s=a.

» Centrul Regional de Protecţia Mediului pentru Europa Centrală şi de Est

» Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă

» Fundaţia Pentru Parteneriat

» USIS Democracy Commission

De asemenea, dacă ne uităm unde e găzduit serverul rosiamontana.org - http://who.is/website-information/rosiamontana.org - observam că proprietar este compania ETK,  Email: [email protected]; adresa: Address Vadasz u. 29, Budapest H-1054, Hungary - adica o organizatie ungureasca de mediu, cu sediul la Budapesta.

ACȚIUNI LOCALE

Vizitatorii

Monitorulcj.ro scrie că, la 25 septembrie, a apărut informația potrivit căreia, timp de mai multe zile, grupuri de tineri străini se mișcă prin Roșia Montană în mașini cu numere de Ungaria și Germania, pentru a lipi afișe împotriva proiectului minier și pentru a instiga populația la violență.

BUSINESS

Legătura dintre ONG-urile care participa la protestele din Piata Universitatii si miliardarul american de origine maghiară George Soros.

Soros are o expunere de circa 250 de milioane de dolari pe piaţa aurului și poartă un război economic pe mai multe fronturi cu acționarul majoritar al Gabriel Resources, Beny Steinmetz.

Începând cu martie 2011, George Soros a vândut acțiunile deținute la Newmont Mining Corp (companie care deține 20% din Gabriel Resources), dar și pe cele de la Cartepillar Inc. (firmă care produce echipament pentru industria minieră). Peste trei luni, în iunie 2011, acesta răscumpără acțiuni de la aceleași companii, şi, în plus, la alte 20 de companii cu profil minier (Gold Fields Ltd., Allied Nevada Gold, Ivanhoe Mines Ltd, New Gold Inc., IAMGOLD Corp., Goldcorp Inc., Barrick Gold Corp., Eldorado Gold Corp., Randgold Resources Ltd., Silver Standard Resources Inc., Seabridge Gold, Golden Star Resources, Hecla Mining Co., Pan American Silver Corp., Nevsun Resources, Jaguar Mining Inc., Aurizon Mines Ltd., Golden Minerals Co., Compania de Minas Buenaventura S.A. ADS, Cameco Corp., Minefinders Corp. Ltd.).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel