Cine își bate joc de români? Gândul a dezinformat, prezentând crima lui Dorel Marcu mai subiectiv decât presa spaniolă

Mulți români au impresia că spaniolii au acționat, în cazul Dorel Marcu, la fel ca italienii, în cazul Mailat. În 2007, presa din Italia a amplificat ostilitatea împotriva românilor. După tragedia de luni seara, am putut constata că presa spaniolă a fost mai obiectivă chiar decât cea românească. De fapt, cei care au creat impresia că un român psihopat și-a filmat crima și a postat-o pe net au fost ziariștii de la Gândul, preluați apoi de ProTv.  „Crimă în direct pe internet”, a titrat Gândul știrea despre crima din Spania. Manipularea s-a realizat prin folosirea sintagmei ”în direct”, care nu era justificată nici măcar de conținutul articolului.   În realitate, Dorel Marcu nu și-a  omorât prietena în văzul familiei, pe internet. După o crimă pasională, speriat de ce a făcut, a simțit nevoia să vorbească cu cei apropiați și i-a sunat, în România. Acestora nu le venea să creadă, așa că s-a conectat la internet și le-a arătat cadavrul prin webcam. Era foarte agitat și le-a spus că nu se poate controla, că îi vine să se arunce pe geam, relatează publicația „El Mundo”. Internetul este cea mai ieftină formă de comunicare cu rudele din România.

„Conectează-te la internet, tată, trebuie să-ți spun ceva foarte grav!”,  îi spunea Dorel Marcu, prin telefon, tatălui său. „Ce s-a întâmplat? Ce ai făcut?”, l-a întrebat bărbatul din Copșa Mică pe fiul său, care i-a răspuns: „Am omorât-o pe Vio fără să vreau, într-o ceartă”. Tatălui nu-i venea să creadă. S-au conectat la internet, dar în momentul în care fapta era consumată, ca și cum Dorel l-ar fi chemat pe tatăl său din sufragerie până în dormitor să vadă ce a făcut și să-l ajute. Nu s-a conectat să îi arate cum își omoară prietena. „Era foarte agitat, spunea că vrea să se sinucidă, că se va arunca de la balcon, că nu mai putea”, spune Sorin, fratele presupusului asasin, citat de publicația „El Mundo”.

În schimb, publicația online Gândul, din dorința de senzațional, titrează „Crimă în direct pe internet”, ceea ce dă impresia că tânărul ar fi comis crima ca să se laude. Nu e ca și cum ar fi postat un clip pe internet ca să vadă lumea ceea ce a făcut. Nu a fost decât o încercare de a comunica cu familia, de a cere un sfat, explică psihologii.

„Este vorba despre un copil obedient, care depinde de ceilalți. Nu este un psihopat”

„Am analizat profilele sociale ale lui Dorel Marcu și apare ca un om imatur, obedient, dependent de ceilalți, ceea ce explică, de altfel, nevoia de a vorbi cu familia după fapta sa. Nu este vorba despre un sociopat sau de vreun psihopat”, este de părere psihologul Hanibal Dumitrașcu. „Nu era pregătit să aibe o familie sau un copil, nu era pregătit nici să ucidă. Gelozia a fost aici un factor agravant”, a mai adăugat psihologul, care avertizează că ar trebui să fim mai prudenți în ceea ce privește acest subiect și să ne dăm seama de această „cruciadă a copiilor care nu își găsesc rostul”.

Imaginea românilor este deformată în Spania din cauza crizei, nu a presei

Presa spaniolă a relatat corect întâmplările de luni. „Cu toate acestea, a influențat opinia publică spaniolă, căci evenimentul apare pe fondul unei antipatii în creștere a spaniolilor față de români. Noi am rămas cu tabloul din 2007, când exista un contrast între imaginea bună a românilor din Spania și cea proastă din Italia. Numai că, între timp, criza a făcut ca numărul locurilor de muncă să scadă și în Peninsula Iberică, iar asta ce a dus la o imagine negativă a românilor, văzuți ca o amenințare”, explică prof. Dumitru Sandu, coordonator al unor studii sociologice realizate în Spania. Este vorba despre o crimă pasională, fără etnie. Mai degrabă ar putea fi influențată de violențele de la televizor”, a mai adăugat sociologul Dumitru Sandu.

Violența domestică este o problemă gravă a Spaniei

Statisticile arată date îngrijorătoare pentru societatea spaniolă. În 2004, au murit 72 de femei ca urmare a violenței domestice, iar numărul victimelor fost de 65, în 2006. În 2007 au murit 24 de femei agresate de soții lor. Crima comisă de Dorel Marcu este deja a treia de anul acesta, numai în zona Madridului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel