Urmărește emisiunea live


Cine face jocuri subterane pentru "băieții deștepți" din energie? Chirieac: Sistemul se apără foarte bine

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Facebook Virgil Popescu
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Facebook Virgil Popescu

Analistul politic Bogdan Chirieac a spus cine ar face jocurile subterane pentru "băieții deștepți" din energie, după declarațiile lui Marcel Ciolacu.

"Cei din sistemul energetic împreună cu politicieni de vârf", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3, întrebat de Cătălina Porumbel cine face jocuri subterane pentru băieții deștepți din energie, referindu-se la ultimele declarații ale lui Marcel Ciolacu.

"Avem sistemul din energie care se apără foarte bine. Oricum, noi avem şefi de companii de energie cu venituri mai mari cu 50% până la 100% decât preşedintele Joe Biden. Dar nu numai asta... Aveţi negustorii de energie, care cred că au şi punga mai largă. Îşi cumpără energia ieftin. Poate cineva ar trebui să vadă de ce companiile de stat au vândut foarte ieftin energia, fără să primească bani înainte - pe un an înainte au vândut-o - şi negustorii o vând apoi la de zece ori preţul. Sigur că lucrurile astea se întâmplă şi cu complicități în Parlament, că altfel nu aveai lege care să permită aşa ceva, şi cu complicităţi, în continuare, ca să nu poţi modifica legea respectivă - arunci Bruxelles-ul în faţă, spui: "Domnule, nu, avem infringement de la Bruxelles, ne-a obligat". Au şi motivul acesta că în toată Europa a crescut preţul la energie, nu doar la noi", a mai spus Bogdan Chirieac.

Declarațiile făcute de Marcel Ciolacu

"Din punctul meu de vedere și al PSD, până la data de 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Repet, există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută și am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, ci haotică, cum spune BNR-ul, a dus, din nou, la inventarea "băieților deștepți" din energie.

A fost vândută energia cu 300-400 anul trecut, iar astăzi o cumpătăm cu toții la un preț de 3.000. Avem o supra-impozitare la producători, dar și acolo cineva a strecurat în ordonanță să fie luat prețul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450 și chiar mi-aș dori ca premierul să afle cine a strecurat acest preț mediu, să știm și noi cine, în subteran, face jocurile, în România, pentru energie. Eu știu că politicile energetice sunt făcute de Ministerul Energiei. E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea trebuie să fie a Ministerului Energiei pentru că ei sunt promotorii ordonanței actului legislativ. Virgil Popescu are o responsabilitate ca până la 1 septembrie să vină cu un act normativ. Cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în 2025.

Avem la dispoziție două abordări și vreau să fiu foarte clar. Este o abordare referitoare la energia deja vândută în momentul acesta. Nu poți să cumperi energia de anul trecut cu 400 de lei fără să o plătești. Dacă "hidro" a vândut energia anul trecut nu înseamnă că a și încasat banii. Ei încasează acum când respectivii cumpărători vând cu 3.000. Deci o să avem o abordare care se va aplica până în această perioadă și o abordare pentru perioada următoare. Până acum, avem în jur de 23% din energie vândută pe anul viitor“, a spus Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel