Cine a fost Ayman al-Zawahiri, ultimul lider al-Qaeda și arhitectul atacurilor de la 11 septembrie

Sursă foto: As-Sahab
Sursă foto: As-Sahab

Uciderea actualului lider al-Qaeda a devenit o știre internațională, mai ales că Ayman al-Zawahiri a fost un apropiat al lui Bin Laden și unul dintre arhitecții atacurilor 9/11.

Moartea liderului Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, din cauza unui atac cu drone americane, pune capăt ”moștenirii sale de crimă și violență împotriva cetățenilor americani”, a declarat președintele Joe Biden luni seară, conform CNN. Zawahiri, în vârstă de 71 de ani, a fost un arhitect cheie din spatele multiplelor atacuri asupra SUA și a fost ”profund implicat” în planificarea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, a adăugat Biden.

"Oamenii din întreaga lume nu mai trebuie să se teamă de ucigașul vicios și hotărât. Statele Unite continuă să-și demonstreze hotărârea și capacitatea noastră de a apăra poporul american împotriva celor care încearcă să ne facă rău", a spus Biden de la Blue Room Balcony din casa Alba.

Cum a ajuns Zawahiri la putere?

Născut în 1951, Zawahiri a crescut într-un bun, de clasă superioară, din Cairo, Egipt, fiind fiul unui medic proeminent și nepotul unor savanți renumiți. 
Bunicul său, Rabia'a ​​al-Zawahiri, a fost imam la Universitatea al-Azhar din Cairo. Unchiul său, Abdel Rahman Azzam, a fost primul secretar al Ligii Arabe.

Zawahiri a fost închis pentru implicarea sa în asasinarea în 1981 a președintelui egiptean Anwar Sadat.

"Vrem să vorbim lumii întregi. Cine suntem?" a spus el într-un interviu.

În acel moment, Zawahiri, un tânăr medic, era deja un așa zis luptător pentru libertate devotat, care a conspirat să răstoarne guvernul egiptean de ani de zile și a căutat să-l înlocuiască cu o stăpânire islamică fundamentalistă. El a susținut cu mândrie asasinarea lui Sadat după ce liderul egiptean a făcut pace cu Israelul.

Te-ar mai putea interesa și: Liderul Al-Qaeda, Zawahiri, ucis de forţele americane. Biden: S-a făcut dreptate şi acest lider terorist nu mai este

Care a fost relația lui cu Osama bin Laden?

Zawahiri a părăsit Egiptul în 1985 și s-a îndreptat spre Peshawar, Pakistan, unde a lucrat ca chirurg tratând luptătorii care erau angajați cu trupele sovietice în Afganistan. Aici Zawahiri l-a întâlnit pe bin Laden, un lider mujahedeen proeminent și care a lăsat în urmă o educație privilegiată pentru a se alătura luptei din Afganistan. Cei doi au devenit apropiați, prin legătura lor comună ca ”arabi afgani”.

După reunirea din Afganistan, bin Laden și Zawahiri au apărut împreună la începutul anului 1998, anunțând formarea Frontului Islamic Mondial pentru Jihadul Împotriva Evreilor și Cruciaților, fuzionând oficial Jihadul Islamic Egiptean și Al Qaeda. La un moment dat, el a acționat ca medic personal al lui bin Laden.

”Colaborăm cu fratele bin Laden”, a spus el în anunțul fuziunii grupării sale teroriste în mai 1998. ”Îl cunoaștem de mai bine de 10 ani. Am luptat cu el aici, în Afganistan”.

Împreună, cei doi lideri ai terorii au semnat o fatwa sau o declarație: ”Hotărârea de a ucide și de a lupta împotriva americanilor și a aliaților lor, fie că sunt civili sau militari, este o obligație pentru fiecare musulman”.

Te-ar mai putea interesa și: Scandal la Casa Regală din UK: Prințul Charles neagă că ar fi primit donație directă din partea familiei bin Laden

Zawahiri, profund implicat în atacurile de la 11 septembrie

Atacurile împotriva SUA și a bazelor sale au început la scurt timp după fatwa lui Bin Laden și Zawahiri, cu atentatele sinucigașe asupra ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania, care au ucis peste 200 de persoane și au rănit peste 5.000 de persoane. Apoi, a fost atacul asupra navei USS Cole din Yemen, în octombrie 2000, când atacatorii sinucigași de pe o barcă și-au detonat barca, ucigând 17 marinari americani și rănind alți 39.

Punctul culminant al complotului terorist al lui Zawahiri a venit pe 11 septembrie 2001, când aproape 3.000 de oameni au fost uciși în atacurile asupra turnurilor gemene ale World Trade Center și Pentagon. Un al patrulea avion deturnat, care se îndrepta spre Washington, s-a prăbușit într-un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au ripostat.

Înainte și după atacurile din 11 septembrie, Zawahiri a apărut pe numeroase casete video și audio, cerând atacuri împotriva țintelor occidentale și îndemnând musulmanii să-și susțină cauza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel