Chipul lui Decebal, iluminat pe timpul nopții. Vezi ce hotărâre a luat Consiliul Județean Mehedinți

Președintele Consiliului Județean Mehedinți vorbește despre luarea unei decizii privind iluminarea pe timpul nopții a chipului lui Decebal, din Clisura Dunării. Vor fi stabilite resursele financiare pentru a se amplasa un sistem de iluminat în zona basoreliefului care îl reprezintă pe regele dac.

Președintele CJ, Aladin Georgescu, a declarat, marți, pentru AGERPRES, că s-a luat decizia punerii în valoare a chipului lui Decebal pe timpul nopții întrucât sectorul transfrontalier România-Serbia este vizitat anual de peste 50.000 de turiști.

"Unii dintre aceștia tranzitează zona cu vasele de croazieră, alții la bordul autovehiculelor. Datorită chipului lui Decebal localitățile din Clisura Dunării au cunoscut o dezvoltare economico-socială intensă, aici construindu-se peste 100 pensiuni, microhoteluri și case de vacanțe", a precizat Georgescu.

El a arătat că și autoritățile locale ale comunelor Eșelnița, Dubova și Svinița vor fi mobilizate pentru a sprijini proiectul respectiv a cărui implementare va fi finalizată până la sfârșitul primăverii anului 2017.

"Chipul lui Decebal vine să demonstreze participarea certă a poporului daco-trac la formarea culturilor europene și, astfel, a existenței unei civilizații la Dunăre", a mai adăugat Georgescu.

Potrivit acestuia, basorelieful are o înălțime de 55 metri și o lățime de 22 metri. Omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 — 2004. La realizarea statuii au lucrat 12 sculptori alpiniști, inițiatorul cheltuind cu sculptarea ei peste un milion de dolari. Lucrările au fost conduse de sculptorul român Florin Cotarcea. Sub chipul lui Decebal a fost săpată în stâncă inscripția în latină: "DECEBAL REX — DRAGAN FECIT" ("Regele Decebal — făcută de Drăgan"), afirmă Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel