China găzduieşte luni şi marţi o reuniune specială a ASEAN, axată pe situaţia din Myanmar

Pixabay
Pixabay

China va găzdui o „reuniune specială” a miniştrilor de externe pentru a marca aniversarea a 30 de ani de dialog între China şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

China găzduieşte luni şi marţi o "reuniune specială" a miniştrilor de externe pentru a marca aniversarea a 30 de ani de dialog între China şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), a anunţat duminică Ministerul de Externe de la Beijing, într-un comunicat citat de EFE și Agerpres.

Reuniunea se va axa pe situaţia din Myanmar, unde continuă protestele împotriva juntei militare la patru luni de la lovitura de stat a armatei. Ministrul de externe chinez, Wang Yi, va coprezida reuniunea, care se va desfăşura în oraşul Chongqing (sud-vestul Chinei), "cu participarea reprezentanţilor ţărilor ASEAN" - Malaezia, Indonezia, Brunei, Vietnam, Cambodgia, Laos, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Filipine.

Pe de altă parte, tabloidul chinez Global Times a relatat duminica aceasta că ambasadorul chinez în Myanmar, Chen Hai, s-a întâlnit sâmbătă cu şeful juntei militare birmane, generalul Min Aung Hlaing, pentru a pregăti întâlnirea ASEAN. La această întrevedere, Min Aung Hlaing a declarat că "Myamar este dispusă să coopereze cu ASEAN şi să comunice cu China pentru a menţine stabilitatea internă şi a coordona ajungerea la un consens", potrivit tabloidului citat. 

Violențe în Myanmar

Pe baza unui bilanț al Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici, 462 de civili au fost uciși de la lovitura de stat care a avut loc la începutul lunii februarie. 

În ciuda violențelor comise de forțele de securitate, mulțimile au manifestat în orașele centrale Bago, Minhla, Khin-U, Pinlebu și Taze, Mawlamyine în sud, Demoso în est și Hsipaw și Mytitkyina în nord, potrivit presei și postărilor din social media. 

În același timp, Aung San Suu Kyi, lidera Myanmarului răsturnată de la putere, rămâne în detenție într-un loc secretă și multe alte personalități din partidul ei sunt, de asemenea, în închisoare, precizează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel