China, concurență cu NASA. Proiect uriaș

Bogdan Bolojan / 02 iul 2018 / 16:30 Salveaza PDF Comentarii

China dezvoltă în această perioadă un lansator spaţial deosebit de puternic, ce ar putea să transporte până în 2030 sarcini utile superioare celor transportate de concurenţă, în special de NASA, a anunţat un inginer care lucrează pentru programul spaţial chinez, citat luni de o agenţie de presă din această ţară, informează AFP. 

Acel lansator spaţial "super-greu", ce va face parte din gama Long March-9, va avea o înălţime de 93 de metri şi va fi echipat cu patru propulsoare, a dezvăluit Long Lehao, un manager de rang înalt din cadrul Academiei chineze pentru tehnologia lansatoarelor spaţiale, citat de agenţia de presă China Nouă. 

Racheta chineză va putea să plaseze pe orbita terestră joasă (unde se află numeroşi sateliţi de telecomunicaţii şi de teledetecţie) o sarcină utilă de 140 de tone. 

Mai mare decât orice există în acest moment 

Această performanţă va depăşi cu mult sarcina utilă a actualului lansator european Ariane 5 (20 de tone) şi pe cea a lansatorului Falcon Heavy (64 de tone) dezvoltat de SpaceX - compania antreprenorului Elon Musk -, care a lansat în spaţiu, în februarie, o maşină electrică Tesla de culoare roşie. 

Viitoarea rachetă chineză va depăşi, de asemenea, performanţa viitorului lansator dezvoltat de agenţia spaţială americană (NASA) - Space Launch System (SLS). Aceasta va avea o capacitate de lansare de 130 de tone şi urmează să efectueze zborul său inaugural în 2020. 

Totodată, China este pe cale să dezvolte o rachetă din gama Long March-8 parţial reutilizabilă, ce ar trebui să devină operaţională în jurul anului 2021. Primul etaj şi propulsoarele sale vor putea fi recuperate după lansare graţie unei aterizări verticale la punct fix, controlată, cu ajutorul unor motoare cu propulsie inversă, a explicat Long Lehao. 

Reciclarea rachetelor chinezeşti reaminteşte de strategia adoptată de compania SpaceX a antreprenorului Elon Musk. 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23