Cetățenie contra valută. Se întâmplă în Egipt

Descriere foto:

Egiptul le oferă cetăţenia ţării străinilor, în schimbul unui depozit de aproape 400.000 dolari.

Egiptul le oferă cetăţenia ţării străinilor care depun cel puţin 7 milioane de lire egiptene (392.000 dolari) şi predau banii trezoreriei după cinci ani, conform unui amendament adoptat luni de parlamentul de la Cairo, relatează Reuters.

Egiptul caută modalităţi de a-şi revigora finanţele şi de a readuce investiţiile străine care au părăsit ţara după revoltele din 2011. Autorităţile au adoptat în acest scop o serie de reforme drastice, în baza unui acord cu FMI în valoare de 12 miliarde de dolari lansat la sfârşitul lui 2016. Potrivit noii legi, străinii care fac un depozit de şapte milioane de lire egiptene sau echivalentul în valute străine vor avea opţiunea de a primi cetăţenia, dacă predau depozitul către trezoreria publică după cinci ani.

Drepturi politice, după cinci ani

Şeful comisiei parlamentare pentru apărare şi securitate naţională, generalul Kamal Amer, a explicat că noile prevederi se adaugă recentelor amendamente la legislaţia privind investiţiile care le oferă stimulente străinilor pentru a investi în Egipt. El a precizat că străinii care dobândesc cetăţenia nu vor beneficia de drepturi politice decât după cinci ani şi vor avea nevoie de zece ani pentru a putea candida la alegeri sau pentru a putea fi numiţi într-un for reprezentativ.

La rândul lor, soţii sau soţiile şi copiii vor putea dobândi cetăţenia Egiptului doar dacă au reşedinţa în această ţară, a menţionat oficialul egiptean. Nu este clar pentru moment ce avantaje economice ar obţine un străin odată cu cetăţenia Egiptului, întrucât restricţiile impuse proiectelor de investiţii străine în această ţară sunt deja foarte limitate, notează Reuters.

Totuşi, de pildă, străinii nu pot deţine terenuri agricole şi alte proprietăţi în Peninsula Sinai, unde armata egipteană a lansat în februarie o vastă operaţiune împotriva grupării islamiste Statul Islamic.

Vezi și: Offshore. Miză de 100 de miliarde de dolari. Chirieac: Adevăratul motiv al războiului româno-român


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26