EXCLUSIV  Centenar Ecaterina Teodoroiu. Eroina de la Jiu, sacrificiul suprem

ecaterina teodoroiu
ecaterina teodoroiu

Pe 22 august, în 1917, moare pe câmpul de luptă eroina Ecaterina Teodoroiu căzută în Bătălia de la Mărăşeşti la doar 23 de ani.

Inițial infirmieră, ea solicită să lupte în prima linie ca soldat voluntar în Marele Război de întregire a României. Este luată prizonieră de trupele germane, dar reuşeşte să evadeze după ce împuşcă santinela cu un revolver ascuns în sân.

În noiembrie 1916 e rănită de un obuz iar cu prilejul unei vizite a M.S. Regina Maria la spital, Ecaterina Teodoroiu primeşte gradul de sublocotenent devenind prima femeie ce atinge acest grad.

După convalescență se întoarce pe front unde își va găsi sfârșitul.

La 4 august 1917, Ecaterina Teodoroiu a plecat împreună cu camarazii săi pe front, îmbrăcată în uniforma de sublocotenent. În pofida drumului anevoios, a mărșăluit alături de soldați, iar în 20 august regimentul și-a ocupat pozițiile în tranșeele de pe Dealul Secului.

Pe 22 august 1917, la ora 21,15, unitățile române au fost atacate și surprinse descoperite de unități din Regimentul 40 Rezervă german. Pe timpul retragerii, sublocotenenta Ecaterina Teodoroiu a fost lovită de două gloanțe de mitralieră. Ecaterina Teodoroiu a decedat pe Dealul Secului-Muncel, onorând Armata Română, steagul românesc și obiectivul sacru al Marelui Război: visul de întregire al României Mari.

Sacrificiul ei suprem pentru constituirea României Mari şi dovezile de patriotism i-au creat în perioada interbelică imaginea eroică a celei pe care astăzi o numim „eroina de la Jiu”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel