Psihologul Radu Leca a punctat cele 3 mari teme care decalnșează certurile în cuplu, dar și o soluție.
Psihologul Radu Leca și realizatoarea Ramona A. Dumitru au analizat cauzele care duc la certurile dintr-o relație, dar și „rețeta” ce le poate rezolva. Când această „rețetă” nu este prezentă în viața voastră de cuplu, dar și în cea individuală, deveniți „nemulțumiți și nervoși”.
"Avem de-a face cu diferențe foarte mari de concepții, de educație, diferențe religioase și sexuale, diferențe cognitive și emoționale. Când toate acestea există, iar oamenii sunt cauzali, nu își doresc să rezolve lucrurile. Dacă doresc, vor să o facă doar într-un singur fel, nu își doresc să comunice în mod corect și, categoric, nu se ceartă nici măcar pe limba lor. Atunci certurile sunt vehemente, conțin isterii, crize maniacale extinse, amenințări, violență fizică și verbală, iar de cele mai multe ori copiii sunt cei care asistă neputincioși la demența și nebunia părinților lor. În prezența alcoolului, a drogurilor sau, pur și simplu, a prostiei, partenerii devin cele mai proaste versiuni ale lor din totdeauna până în prezent.
Temele recurente ale disputelor din cuplu sunt, în general, concentrate pe mai multe elemente clasice, cât și foarte corecte. Mai exact, unul dintre ele este sexualitatea. Când vine vorba de sexualitate, întotdeauna cineva este nemulțumit: că e prea puțin sex sau că e prea mult sex. Apoi, mai e structura de hrană. Unul mănâncă fast food, altul sănătos, unul e vegan, altul are o alimentație clasică. Când se duc undeva, ferească Sfântul să meargă pe undeva! Pe lângă faptul că se ceartă de față cu toată lumea, fac show, își aruncă cuvinte rele, iar tu, din exterior, ajungi să realizezi cât de diferiți sunt, de fapt.
Iar a treia temă importantă, care stă la baza discrepanțelor – discrepanțe atât de vizibile pentru toată lumea, mai puțin pentru ei, care trăiesc să se certe –, este educația, parentingul pe care fiecare îl înțelege diferit. Dacă, de exemplu, cel mai puțin implicat își ia copilul și-l așează pe o motocicletă la 16 ani și îi spune ‘dă-i bice, că și eu am făcut la fel la țară, la bunici. M-am urcat pe tractor și am știut să șofez’, celălalt părinte realmente înnebunește, își pierde răbdarea și realizează că pasul următor este ca, în viitor, adolescentul să fure una dintre mașinile familiei, din curte, și să-și pună viața în pericol.
Un parenting făcut după ureche, fără reguli, evident că alimentează certurile din cuplu. Certurile au la bază mai multe structuri repetitive, dintre care nominalizez câteva. Una are legătură cu noțiunea de onoare, în speță lipsa de onoare. A doua are legătură cu lipsa de etică. Dacă ar fi să trecem în universul imediat următor, cel care se învecinează cu etica și onoarea, atât timp cât cei doi sunt fără rușine, vor trăi ca să se ucidă în cuplu și să-și spună cele mai dure reproșuri din toate timpurile până în prezent", a explicat Radu Leca.
"Stilul de viață influențează certurile. În funcție de ce muncim, ce mâncăm, ce bem, cât sport facem, suntem sau nu certăreți. Am observat, cu bucurie, că sportivii nu se ceartă. Oamenii care fac sport, în general, sunt mai puțin certăreți. M-am bucurat pentru că se consolidează apariția unei rețete. Este o rețetă. Evident că ea are multă logică. Câtă vreme ai dopamină în creier, ești bine. Nu ai dopamină? Ești praf.
Singurul loc adevărat de unde îți iei dopamina, după sex și mâncare, este sala de sport. Te duci, faci sport, nu te cerți. Îți lași toți nervii acolo. Problema este cu partenerul de acasă, care nu face sport.
Atunci îi spui: ‘Facem și noi niște trepte în seara asta, te rog? Hai, îți pui colanții ăia mișto, eu mă uit la tine când mergi în fața mea, mă uit și eu la fundul tău, sunt bucuros de tine, hai să facem sport!’. Chiar și abordată cu umor, câte puțin, detașat și regulat, până la urmă o să accepte. ‘Hai să dăm împreună o tură de cartier, mers. Facem împreună 20.000 de pași?’. Așa te asiguri că și ea are măcar 20% din dopamina necesară, să nu o apuce nervii, urlatul și nemulțumirile.
Nu uitați! Când dopamina este jos, sunteți nemulțumiți, nervoși, urlători, isterici și nu aveți nevoie de așa ceva", a concluzionat psihologul Radu Leca.
Sâmbătă, de la ora 12:00, pe DCNews și DCNews TV, psihologul Radu Leca, invitat permanent al DrPsy, analizează, împreună cu realizatoarea Ramona A. Dumitru, cele mai interesante subiecte din domeniul psihologiei.
VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News