Cehia și Ucraina vor organiza o ședință comună la Kiev

Fotografie creată de Max Vakhtbovych, de la Pexels
Fotografie creată de Max Vakhtbovych, de la Pexels

Cehia și Ucraina voi organiza o reuniune a cabinetelor în Kiev, capitala țării afectată de Război. 

Republica Cehă şi Ucraina plănuiesc o reuniune a cabinetelor lor la Kiev, în ceea ce ar reprezenta o primă vizită a unui număr important de miniştri dintr-o ţară membră UE şi NATO în Ucraina de la începutul invaziei ruse, relatează DPA șii Agerpres. În timpul reuniunii, programată pentru 31 octombrie, miniştrii celor două naţiuni vor discuta despre efectele războiului cu Rusia, precum şi despre eforturile de reconstrucţie a Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului ceh la Praga, vineri, potrivit agenţiei de presă cehe CTK.

Din partea cehă, cel puţin jumătate dintre miniştrii cabinetului urmează să ia parte la deplasare, potrivit purtătorului de cuvânt. Republica cehă exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, fiind în poziţia de a conduce agenda politică a UE.

Praga efectuează deja consultări regulate cu guvernele Poloniei, Slovaciei şi Israelului, printre altele.

Prim-ministrul Petr Fiala, însoţit de şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki şi de premierul sloven de la acea vreme Janez Jansa au efectuat o vizită la Kiev în martie, la mai puţin de o lună după ce Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei pe 24 februarie.

De la declanşarea invaziei ruseşti, Republica Cehă a furnizat Kievului armament în valoare de peste 170 de milioane de euro.

Aleksandr Dughin a căzut sub sancțiunile UE

Al optulea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei include 30 de persoane, printre care filosoful Aleksandr Dughin, președintele Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse, Ella Pamfilova, precum și șase întreprinderi și Comisia Electorală Centrală, potrivit unui document publicat în Jurnalul Oficial al UE, scrie Interfax.

Lista sancțiunilor îl include și pe Alexander Kharichev, șeful Oficiului Președintelui Federației Ruse pentru asigurarea activităților Consiliului de Stat, Nikolai Bulaev, vicepreședintele CEC și Dmitri Shugaev, directorul Serviciului Federal pentru Cooperare militaro-tehnică.

Noile sancțiuni UE i-au afectat și pe muzicienii Yulia Chicherina, Nikolai Rastorguev și Oleg Gazmanov. De asemenea, pe lista sancțiunilor se afla și șeful concernului Kalashnikov, Alan Lushnikov. Citește continuarea AICI

Politolog rus: Putin "vrea să ia lumea cu el când moare”

Valery Solovey, fost profesor la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova şi politolog, a făcut această afirmaţie cu doar câteva ore înainte ca preşedintele Federaţiei Ruse să împlinească 70 de ani. Declaraţia vine şi în contextul în care Biserica Ortodoxă Rusă a ţinut o rugăciune specială pentru sănătatea preşedintelui rus în weekend, în ciuda insistenţelor oficialilor de la Kremlin că Putin este complet sănătos. 

"De principiu, decizia de a folosi sau de a face o demonstraţie cu arme nucleare tactice este luată. Întrebarea este când, cum şi unde. Nu am niciun dubiu că vom ajunge pe marginea prăpastiei, a morţii, dar ştiu că vom fi capabili să ne revenim. Vom trece şi peste asta", a declarat Solovey, citat de Daily Mail.  Citește continuarea articolului AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel