CEDO a condamnat Turcia pentru încălcarea libertăţii de exprimare a unui lider kurd

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis marţi că Turcia a încălcat libertatea de exprimare a opozantului kurd Selahattin Demirtaş, care a fost condamnat penal după ce şi-a exprimat punctul de vedere într-o emisiune televizată, relatează AFP.

După examinarea declaraţiilor făcute în 2005 la televizor de Selahattin Demirtaş, aflat în prezent în detenţie şi a cărui eliberare a fost solicitată zadarnic toamna trecută de CEDO, instanţa de la Strasbourg "estimează că, luate în ansamblu, aceste declaraţii nu pot fi considerate ca reprezentând un apel la folosirea violenţei, la rezistenţă armată sau revoltă şi nici discurs de ură".

Fost lider al Partidului democrat al popoarelor (HDP), Selahattin Demirtaş se află în închisoare din noiembrie 2016, fiind acuzat de conducerea unei organizaţii teroriste. Procesul său în acest caz urmează să fie reluat marţea viitoare în Turcia.

CEDO a cerut în noiembrie 2018 eliberarea sa neîntârziată, afirmând că menţinerea sa în detenţie prelungită urmăreşte "scopul nedeclarat de înăbuşire a pluralismului" din Turcia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care acuză HDP că este interfaţa politică a Partidului muncitorilor din Kurdistan (KKK), organizaţie armată ilegală considerată teroristă atât de Ankara cât şi de aliaţii săi occidentali, a respins prompt solicitarea de atunci a CEDO, subliniind că nu are caracter constrângător.

Decizia de marţi a CEDO se referă la procedura lansată în 2005 de către justiţia din Turcia împotriva lui Demirtaş după declaraţiile făcute de acesta telefonic în cadrul unei emisiuni televizate, în calitate de "preşedinte al Asociaţiei pentru drepturile omului şi purtător de cuvânt al platformei democratice din Diyarbakir".

Demirtaş a făcut apel "la autorităţi şi opinia publică să ţină cont de rolul pe care l-ar putea juca Abdullah Ocalan, liderul PKK, aflat în închisoare, în identificarea unei soluţii paşnice la problema kurdă, precum şi la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie", precizează CEDO într-un comunicat.

Selahattin Demirtaş a fost inculpat pentru "propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste" în urma acelor declaraţii, procesul fiind ulterior suspendat pentru trei ani.

CEDO a condamnat totodată Turcia la plata a 2500 de euro daune morale şi 1000 de euro cheltuieli de judecată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel