Ce să faci până la BOBOTEAZĂ, ca să îți meargă bine. Trebuie să începi de azi!

Tradiţii de Bobotează. De ce se 'păzeau' fântânile de lângă drumuri
Tradiţii de Bobotează. De ce se 'păzeau' fântânile de lângă drumuri

Poporul român este plin de tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce trebuie să faci până la Bobotează, dacă vrei să-ți meargă bine tot anul și norocul să-ți zâmbească.

Ce să faci până la BOBOTEAZĂ, ca să îți meargă bine. Trebuie să începi de azi!. Începând cu 2 ianuarie până pe 5 ianuarie este perioada umblatului cu crucea. Părintele, însoțit de cantorul care poartă o găletușă cu apă sfințită și busuioc, umblă pe la locuințe cu Iordanul sau cu Boboteaza, potrivit alba24.ro. După ce pleacă preotul, copiii vor înconjura gospodăria cu o lumânare aprinsă pentru ca familia să fie ocrotită de necazuri în acest an. Lumânarea trebuie să fie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă în caz de pericole mari.

Ce să faci până la BOBOTEAZĂ, ca să îți meargă bine. Trebuie să începi de azi!. De asemenea, în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, se spune că se deschid Cerurile. În unele zone, copiii pleacă la colindat cu Chiraleisa, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli. 

Ce să faci până la BOBOTEAZĂ, ca să îți meargă bine. Trebuie să începi de azi!. E bine să arunci boabe de porumb înaintea preotului când vine cu Iordanul ca să-ţi ouă găinile, iar când pleacă să mături după el ca să nu ai purici peste vara. O altă tradiție spune să nu arunci gunoiul de Bobotează, ca să nu îți arunci norocul.

Ce să faci până la BOBOTEAZĂ, ca să îți meargă bine. Trebuie să începi de azi!. Tot de Bobotează, se spune că dacă fetele se duc la râu înainte de ivirea zorilor, se băgă în apă şi își pun apă în cap de nouă ori, descântând „Apa curgătoare/Fă-mă iubitoare/Tinerii să mă iubească/Bătrânii să mă cinstească", vor avea noroc la peţitori. Se mai crede că cei ce vor vedea un cal alb în această zi, vor aveae noroc tot anul. Dacă o fată nemăritată vede un cal alb de Bobotează, sigur se va căsători în acel an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel