Ce le cere Preda candidaţilor ARD care sprijină adversarii din USL

Cristian Preda
Cristian Preda

Europarlamentarul și prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda,  le cere candidaţilor ARD, într-o postare pe blog, să înceteze orice atac la adresa colegilor lor, ca şi orice sprijin "discret sau explicit" pentru adversari, menţionând că a pierde alegerile "nu e o ruşine, dar a sprijini un adversar este" şi făcând apel la "puţină demnitate".

"Presa a relatat că, în ultimele zile, doi primari PDL din judeţul Suceava - Ion Lungu şi Ilie Boancheş -, ca şi un fost pesedist ajuns acum la Forţa Civică - Ovidiu Milici, candidat pentru ARD - şi-au exprimat sprijinul pentru candidaţi USL din respectivul judeţ. Candidatul ARD William Brânză, care vrea un nou mandat de deputat în colegiul D1 din străinătate (care acoperă Europa), îl atacă pe colegul său de partid Eugen Tomac, candidat în colegiul D2 din străinătate (Moldova + Asia). La prima vedere, pare de neînţeles. Pentru cine ştie cum funcţionează sistemul electoral, lucrurile sunt însă inteligibile", scrie Preda pe blogul personal.

 Preda a explicat că, acolo unde un candidat nu obţine 50%+1, distribuirea mandatelor se face proporţional cu scorul obţinut de partide la nivelul cicumscripţiei, care este reprezentată de judeţ şi, respectiv, de mari regiuni ale lumii, în cazul votului din străinătate.

 Cristian Preda mai spune că, în 2008, când candidaţii au descoperit "aberaţia" cuprinsă în acest sistem electoral, sprijinul pentru adversari şi subminarea propriilor colegi s-au exprimat cu discreţie.

 "Acum s-a trecut la afişarea atitudinii părtinitoare pentru adversarii care-ţi pot bloca colegul sau a atacurilor directe la adresa unui coleg care ar putea face un scor prea bun, diminuându-ţi astfel şansele de a beneficia de distribuţia proporţională", susţine el.

 "Politic vorbind, fenomenul descris sumar mai sus e un dezastru. Organizaţiile sunt divizate. Resursele sunt alocate în chip aberant. Candidaţii de pe aceeaşi baricadă politică ajung să-i deteste pe colegii care au parte de simpatie. Pare să nu mai existe vreo cauză comună, fiindcă terenul de luptă e de-a dreptul hobbesian. Când solidaritatea nu mai are vreun temei, politica e absurdă", apreciază europarlamentarul PDL.

 Cristian Preda le solicită candidaţilor ARD "să înceteze orice atac la adresa colegilor lor, ca şi orice sprijin - discret sau explicit - pentru adversari".

 "A pierde nu e o ruşine, dar a sprijini un adversar este. Puţină demnitate, vă rog!", subliniază el.

 Reacția liderului PDL a venit după ce doi primari de municipii din Suceava, dar și cel din Hunedoara au participat la acțiunea de lansare a candidaților USL, dar și susținerea acestora  pentru alegerile parlamentare

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel