CCR îi dă câștig de cauză lui Ponta în scandalul Patapievici

ccr
ccr

Premierul Victor Ponta nu este obligat să contrasemneze decretele prezidențiale, a decis Curtea Constituțională a României, în urma unei sesizări a președintelui Traian Băsescu, care a cerut judecata CCR după ce prim-ministrul nu a contrasemnat decretele de decorare ale oamenilor din fosta conducere a Institutului Cultural Român.

Informația a fost confirmată, miercuri seară, de Toni Greblă, unul dintre judecătorii CCR, pentru jurnaliști prezenți la sediul Curții Constituționale.

Traian Băsescu a sesizat Curtea în 6 mai în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie, generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna decrete ale preşedintelui privind decorarea unor personalităţi ale culturii româneşti, care au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012.

Ulterior, președintele i-a decorat pe Mircea Mihăieș și Horia Roman Patapievici fără semnătura premierului Ponta. 

"Apreciem că, prin modul în care a înţeles să îşi exercite atribuţia legală a contrasemnării, prim-ministrul a nesocotit flagrant principiul constituţional al loialităţii şi colaborării autorităţilor publice", se arată în sesizarea președintelui, care invocă mai multe decizii ale Curţii Constituţionale.

Citește și: CCR a respins contestația lui Ponta referitoare la Băsescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel