Câte avioane MiG-21 LanceR mai are România

MiG 21 LanceR
MiG 21 LanceR

Avionul de vânătoare MiG-21 LanceR prăbușit miercuri seara în județul Constanța este al 26-lea accident aviatic cu acest tip de aparat din 1990 și până acum. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21,  ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982, potrivit defenseromania.ro.

 

Forțele Aeriene Române au modernizat 110 MiG 21 LanceR , în cooperare cu Israelul între 1993 și 2002. În prezent, 23-28 dintre aceste MiG 21 LanceR erau operaționale. Forțele Aeriene Române operează și avioane de transport C-130 Hercules , C-27J Spartan și An-26 și elicoptere IAR-330 Puma.

Elicopterele IAR-330 PUMA SOCAT au fost modernizate de Industria Aviatică Română în cooperare cu Elbit Systems (Israel) pentru misiuni de atac. Forțele Aeriene Române mai includ și IAR-99 Șoim construit localavioane cu reacție, în general folosite doar pentru pregătirea tinerilor piloți. MiG-29 rămase au fost retrase din 2003.

În momentul de față, chiar și după modernizare, resursa avioanelor MiG-21 LanceR pare epuizată sau aproape de final. În contextul accidentului de miercuri seara, când un alt MiG-21 LanceR s-a prăbușit în județul Constanța, se ridică din nou întrebarea câte avioane de acest tip mai are operaționale România.

Vezi și: MApN: Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat

Înainte de accidentul de miercuri seara, ultimul MiG-21 LanceR pe care l-am pierdut a căzut în timpul unei misiuni de antrenament în județul Mureș. Pilotul a reușit să se catapulteze, fiind în afara oricărui pericol. Aeronava aparținea Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".

Incidente cu MiG-21 LanceR au mai fost în 2018 și  în 2017. Tragedia din 2018 a avut loc la Fetești, aeronava aparținând  Bazei 86 Borcea iar din păcate, atunci, pilotul nu a supraviețuit. Pilotul acelui avion a fost Florin Rotaru, care și-a pierdut viața la doar 36 de ani.

Câte avioane MiG-21 LanceR mai are operaționale România

Informația cu privire la câte avioane de tip MiG-21 LanceR mai are disponibile România nu se cunoaște. Mai multe instituții de presă au solicitat MApN această informație, dar răspunsul a fost mereu aceași: Informația este confidențială.

Potrivit datelor noastre, în 2015, deci acum șase ani, existau operaționale 26 de aeronave MiG-21 LanceR. Din 2015 până miercuri seara au „căzut” patru MiG-uri. Astfel, numărul maxim de avioane MiG-21 LanceR de care dispunem - în cazul în care alte aeronave nu întâmpină diferite probleme tehnice fără să fi fost implicate în accidente - este în prezent de 22, potrivit defenseromania.ro.

De subliniat că deținem și o escadrilă completă de F-16, după ce am achiziționat 12 avioane din Portugalia într-un prim lot, iar ulterior într-un alt lot încă 5 F-16 tot de la portughezi. Aeronavele sunt second hand. Astfel, ROAF deține și 17 avioane de vânătoare F-16, mai precizează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel