Admiterea în învăţământul superior de licenţă pentru anul universitar 2012-2013 se va face doar în urma unor probe susţinute oral sau scris şi a notelor sau mediilor de la bacalaureat. Folosirea mediilor din timpul anilor de studiu în liceu va fi interzisă, deoarece există diferențe mari de notare între unitățile de învățământ, a susținut ministrul Educației, Cătălin Baba.
"Universităţile pot să opteze fie pentru probele scrise, clasicul examen de admitere, şi noi încurajăm cele mai bune universităţi să ia decizii pentru introducerea unor probe scrise, pe de altă parte, în situaţia în care anul trecut bacalaureatul a fost unul riguros, în care şi anul acesta ministerul se va angaja că va păstra aceeaşi rigoare, considerăm că universităţile se pot baza şi pe notele sau media generală obţinută la bacalaureat. (...) În conformitate cu autonomia universitară şi lăsând la latitudinea universităţilor să-şi ia deciziile, ministerul spune că admiterea se poate face fie prin examene scrise, probe orale, fie pe baza mediilor de la bacalaureat. Ordinul despre care am vorbit interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studii, deoarece s-a constatat că există diferenţe mari între licee. De exemplu, un 10 la un anumit liceu poate însemna doar 8 la altul", a declarat ministrul Educaţiei.
Cătălin Baba a precizat că Ministerul Educaţiei știe că este o diferenţă de notare între licee, unele unde este foarte greu să opţii spre exemplu nota 9,50, iar altele în care această notă este obţinută mai uşor, iar prin acest ordin instituția vrea să clarifice admiterea în învăţământul superior respectând autonomia universitară.
În acest context, printre deciziile alternative există organizarea unui examen de admitere în universitate, care poate consta în probe scrise au orale, sau rezultatele de la examenul de bacalaureat.
Potrivit ordinului de ministru, examenul de admitere în anul universitar 2012-2013 se organizează pe baza metodologiilor proprii de admitere stabilite de către fiecare instituţie de învăţământ superior în baza autonomiei universitare, cu respectarea legislaţiei şi a ordinului MECTS, printre deciziile alternative existând organizarea unui examen de admitere în universitate, care poate consta în probe scrise au orale, pentru testarea cunoştinţelor şi a capacităţilor cognitive, sau rezultatele de la examenul de bacalaureat.
Pentru testarea capacităţilor artistice sau sportive, examenul de admitere va conţine obligatoriu şi o probă practică eliminatorie, susţinută anterior celorlalte probe.
Citește și:
Ministerul Educației: Notele acumulate în liceu, inutile pentru înscrierea la facultate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu