Carla del Ponte: Rebelii au folosit arme chimice în Siria

Rebelii sirieni au folosit gaz sarin, încălcând astfel drepturile omului, a declarat Carla del Ponte, membră a Comisiei de anchetă a ONU în Siria.

Autor: Cristina Andrei

Într-un interviu acordat postului de radio elveţiano-italian, în noaptea de duminică spre luni, del Ponte, fost procuror al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, a afirmat că, potrivit mărturiilor care s-au strâns, rebelii au folosit arme chimice, făcând uz de gaz sarin.

"Anchetele noastre vor trebui aprofundate, verificate şi confirmate prin noi mărturii, dar potrivit a ceea ce am putut stabli până în prezent, pentru moment opozanţii regimului sunt cei care au folosit gaz sarin", a adăugat aceasta.

Comisia de anchetă a ONU urmează să-şi prezinte observaţiile la următoarea sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului în iunie, iar cercetările privind situaţia din Siria sunt departe de a se fi încheiat, a menţionat oficialul elveţian. Anchetele care se află în desfăşurare la ora actuală ar putea stabili dacă Guvernul lui Bashar al-Assad a folosit sau nu arme chimice de acest fel.

Sarinul este un gaz puternic neurotoxic, descoperit înaintea celui de-al Doilea Război Mondial în Germania şi folosit în metroul din Tokyo în 1995. În afară de inhalarea sa, simplul contact cu pielea a acestui gaz blochează transmiterea influxului nervos şi provoacă moartea prin stop cardio-respirator. Doza letală este de jumătate de miligram pentru un adult. Acesta este inodor şi invizibil. Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Atlanta a explicat că substanţa poate fi folosită pe cale aeriană, degajându-se în special în urma exploziei muniţiilor, dar poate fi utilizată şi la otrăvirea apei sau a hranei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel