Care este valoarea taxei clawback pentru trimestrul I din 2013

Statul român nu va plăti niciun leu pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, întrucât producătorii de medicamente vor achita prin taxa clawback noile medicamente. "Pentru stat impactul economic este egal cu zero, pentru pacienţi este de nepreţuit", a apreciat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Noile medicamente pe care Ministerul Sănătății s-a angajat să le introducă la compensare în acest an nu vor aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului, după cum a precizat și Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM): ,,Taxa clawback presupune ca noi, producătorii de medicamente, să acoperim integral diferența dintre consumul total de medicamente compensate și bugetul aprobat de CNAS aferente unui trimestru. Astfel, suma pe care statul ar trebui să o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, care conform ultimului studiu Cegedim se ridică la 94.3 milioane RON, va fi plătită în procent de 100% de către producători prin taxa clawback”.

Care va fi impactul asupra pacienților

Pentru mai multe informatii privind lista medicamentelor compensate si suma la care se ridica taxa clawback pentru trimestrul I al anului 2013, puteti consulta materialul atasat.

,,Este important, în acest context, să punem în balanţă impactul deschiderii listei medicamentelor compensate asupra statului şi asupra pacienţilor. Pentru stat impactul economic este egal cu zero, pentru pacienţi este de nepreţuit. Fiecare dintre moleculele care aşteaptă să intre pe listă aduc ceva în plus faţă de medicamentele deja existente, fie că ne referim le eficienţa lor, la diminuarea efectelor adverse, la modalitatea de administrare sau scurtarea perioadei de recuperare. Sunt medicamente care le pot oferi unor pacienţi o şansă la viaţă, altora o viaţă mai bună, şi cel mai important, sunt terapii noi deja disponibile pacienților europeni, pe care românii le aşteaptă însă de mai bine de 6 ani”, a adăugat Dan Zaharescu.

La cât se ridică taxa clawback pentru trimestru I din 2013

Conform calculelor estimate de ARPIM, în trimestrul I al anului 2013 bugetul aprobat de autorităţi este de 1.5 miliarde RON, iar consumul de medicamente se ridică la 1.7 miliarde RON. Astfel, pentru primul trimestru al anului 2013 producătorii de medicamente vor achita taxa clawback în valoare de 237 milioane RON.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel