Canada limitează puterea serviciilor de spionaj în străinătate

Bogdan Bolojan / 21 iul 2018 / 11:38 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

 Serviciul canadian de informaţii (SCRS) nu poate spiona în străinătate fără mandat judiciar, cu excepţia situaţiei în care securitatea naţională este în joc, potrivit unui verdict emis de Curtea federală a Canadei, relatează AFP. 

Puternica agenţie a cerut obţinerea unui mandat "pentru a asigura asistenţă la adunarea de informaţii despre mijloace, intenţii sau activităţi ale unui stat străin" neprecizat, indică un rezumat al cazului făcut public de Curtea federală şi consultat vineri de AFP. 

Solicitarea SCRS a fost respinsă. "Nu am permisiunea de a acorda un mandat care să autorizeze activităţi extrateritoriale întrucât legislatorul nu mi-a dat cu claritate această putere în materie de mandat", a scris judecătorul Simon Noel în verdictul său de vineri, disponibil online. 

Deşi procurorul general al Canadei care este şi ministru al justiţiei, Jody Wilson-Raybould, l-a încurajat pe magistrat să accepte cererea SCRS, judecătorul Noel scrie în verdict că legea privind serviciul de informaţii restrânge cu claritate acţiunile agenţiei de informaţii "în limitele Canadei". 

În limitele Canadei 

"Interpretarea pentru 'în limitele Canadei' propusă de procurarea generală ar dăuna relaţiilor între state şi nu este conformă principiului curtoaziei naţiunilor", a tranşat judecătorul, notând că expresia în cauză a fost inclusă în lege pentru "a atenua riscurile ca articolul să dăuneze relaţiilor internaţionale ale Canadei". 

"Legislatorul şi nu un tribunal este cel care trebuie să tranşeze aceste chestiuni strategice cu aspecte multiple care au o incidenţă care depăşesc de departe frontierele Canadei", subliniază tribunalul. 

Contactat de AFP, SCRS nu a dorit să facă niciun comentariu. 

Este cea de a doua chemare la ordine a SCRS în mai puţin de trei ani de către Curtea federală. În noiembrie 2016, agenţia a fost găsită vinovată că a adunat "excesiv" date ale cetăţenilor, fără legătură cu o ameninţare precisă la adresa securităţii naţionale. 

Canada formează, împreună cu SUA, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă, grupul "Five Eyes", o alianţă de servicii de informaţii a cărei putere a fost pusă în lumină de dezvăluirile fostului analist al NSA, Edward Snowden.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25