Cafeaua AFECTEAZĂ metabolismul. STUDIU

Bogdan Bolojan / 16 Martie 2018 / 18:08 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Consumul regulat de cafea a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, însă un studiu restrâns sugerează că acest obicei zilnic are un efect mult mai profund asupra metabolismului decât se credea anterior, relatează UPI. 

Cercetarea, efectuată pe 47 de persoane adulte care obişnuiau să bea cafea în mod regulat, a descoperit că o cantitate importantă de cafea consumată zilnic - între patru şi opt ceşti pe zi - a afectat nivelurile a peste o sută de metaboliţi din sânge. 

Metaboliţii reprezintă o gamă largă de produşi intermediari ai metabolismului, nivelurile acestor substanţe fiind influenţate de consumul de alimente sau de băuturi. 

Oamenii de ştiinţă au anticipat mare parte dintre efectele constatate, însă unele dintre ele i-au surprins. Spre exemplu, consumul de cafea a determinat o scădere a nivelurilor anumitor metaboliţi asociaţi cu sistemul endocannabinoid - acelaşi care este influenţat de marijuana. Această reducere este opusul a ceea ce se întâmplă când o persoană consumă marijuana, au notat cercetătorii. 

Beneficii, pe lângă riscuri 

Nu este clar deocamdată ce presupune acest lucru pentru sănătatea organismului, însă numeroase studii au descoperit că persoanele care beau regulat cafea prezintă un risc mai mic de a dezvolta anumite afecţiuni în comparaţie cu cele care nu consumă această băutură, a explicat Marilyn Cornelis, profesor-asistent de medicină preventivă în cadrul Facultăţii de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago, una dintre cercetătorii care au realizat acest studiu. Printre potenţialele beneficii se numără un risc mai mic de a dezvolta boala Parkinson, diabet, scleroză multiplă şi anumite tipuri de cancer. 

''Însă, majoritatea acestor studii analizează doar asocierile (...) cantitatea raportată de cafea ingerată şi riscul de îmbolnăvire'', a declarat Cornelis care a precizat că studiul său a încercat ''să înţeleagă mai bine mecanismul, procesul biologic ce susţine aceste asocieri''. 

Participanţii la studiu s-au abţinut de la consumul de cafea timp de o lună, apoi în următoarele 30 de zile au consumat câte patru ceşti pe zi, iar în a doua lună cantitatea a fost crescută la opt ceşti pe zi. La finalul fiecărei luni au fost prelevate probe de sânge care au fost analizate şi comparate. 

Printre efectele care i-au surprins pe cercetători s-au numărat modificări ale anumitor metaboliţi asociaţi cu anumiţi hormoni, precum testosteronul şi estrogenul, dar şi metabolismul acizilor graşi. 



Te-ar putea interesa








Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26