Bulgaria investighează o posibilă implicare a Rusiei în explozii ale unor depozite de arme și muniții

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Autoritățile din Bulgaria investighează o posibilă implicare a Rusiei în explozii ale unor depozite de arme şi muniţii destinate exportului către Georgia şi Ucraina.

După Cehia, autorităţile bulgare investighează o posibilă implicare a Rusiei în explozii ale unor depozite de arme şi muniţii din Bulgaria. Potrivit Procuraturii de la Sofia, în ultimii 10 ani au avut loc mai multe deflagraţii suspecte în depozite cu muniţii destinate exportului către Georgia şi Ucraina.

Mai mult, procurorii au stabilit o legătură între patru explozii și sejurul a șase cetățeni ruși pe teritoriul bulgar. Concluzia autoritățile de la Sofia a fost că scopul acțiunilor acestora a fost stoparea livrărilor de arme către Georgia și Ucraina.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a făcut o glumă deplasată ca răspuns la acuzaţiile bulgarilor: "Bine că nu ne-au mai acuzat şi de uciderea lui Franz Ferdinand, dar se pare că spre asta merge."

Doar că între timp, agenţia de investigaţii Bellingcat a demonstrat că exploziile din Cehia au făcut parte dintr-o operaţiune extinsă a serviciului militar de informaţii al Rusiei cu scopul împiedicării Ucrainei de a procura arme şi muniţii necesare apărării sale în războiul din Donbass. Într-o convorbire telefonică avută luni cu președintele francez Emmanuel Macron, Vladimir Putin a declarat că acuzaţiile ar fi absurde. Tensiunile dintre Praga şi Moscova au crescut după ce autorităţile cehe au expulzat 18 diplomați ruși şi a acuzat Moscova că e în spatele acţiunii de sabotaj soldate cu o explozie într-un depozit de muniţii în urma căreia două persoane și-au pierdut viața în 2014.

Poliţia cehă a dat în căutare internaţională doi agenţi ruşi, dintre care unul a folosit un paşaport moldovenesc fals pe numele "Nicolae Popa". Fotografiile celor doi publicate de poliţia cehă arată că e vorba de aceiaşi agenţi rusi ai GRU implicaţi şi în tentativa de asasinare cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în 2018. Bărbaţii ar fi folosit mai multe paşapoarte false în timpul misiunilor din Europa, precizează Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel